KNZB

  • Arena
  • Innax
  • Variopool
  • Menzis
  • Lotto
  • Herbalife
HomeWedstrijdsportZwemmenNieuwsBericht

Nieuwe structuur NK's in 2014

donderdag 7 november 2013

De KNZB gaat vanaf 2014 het NK langebaan voor senioren integreren in de SwimCup in april. Het huidige NK in juni wordt omgevormd tot Club NK voor senioren en jeugd, waarbij zowel de individuele als ook de clubprestatie centraal staat. Samen met de NK Estafette en de ONK korte baan houden we 4 nationale titeltoernooien over, waarbij iedereen op zijn/haar niveau volledig aan bod komt en waarbij de nationale titel zijn waarde heeft.


 

Nieuwe structuur NK's in 2014

Het NK worstelt de afgelopen jaren met verschillende belangen vanuit de verenigingen en vanuit het topsportprogramma. Voor veel toppers past de programmering van het NK niet in de optimale voorbereiding op de grote internationale toernooien en een aantal ziet het als een test event. Omdat het mogelijk is zonder limiettijd in te schrijven moedigen veel verenigingen hun zwemmers aan mee te doen. Maar de beleving van een echt kampioenschap ontbreekt, de kritiek nam toe en terecht werd geroepen om een verandering. Binnen de KNZB is er veel over gesproken en nagedacht hoe het anders kan. Er is geluisterd naar wat er bij de zwemverenigingen leeft ten aanzien van nationale kampioenschappen en gekeken naar de topsportprogrammering. Deskundigen waaronder technisch directeur Jacco Verhaeren en Paul van den Heuvel, verantwoordelijk voor internationale zwemsport evenementen in Nederland, hebben op basis hiervan een voorstel gedaan voor een nieuwe structuur. De achterban is geraadpleegd en de ideeën zijn getoetst in een verenigingspanel. Er is over gesproken met zwemcommissies in de regio’s en een aantal experts.

Swim Cup met NK
De Swim Cup in april is een evenement, waar de beste zwemmers van Nederland aan meedoen omdat er kwalificatie voor een groot toernooi aan verbonden is. Een ideale gelegenheid om daar ook het kampioenschap van Nederland aan te verbinden, waarbij de beste Nederlander op een onderdeel wordt uitgeroepen tot kampioen (gouden NK-medaille) en de nummers twee en drie zilver en brons krijgen overhandigd. Dat kan ook op een feestelijke manier, zodat we trots kunnen zijn op de kampioenen. Over de programmering wordt nog intensief gesproken. Vast staat dat er géén jeugdfinales zullen zijn en op een enkele uitzondering na ook géén B-finales. Hoe de integratie van enkele nummers voor de Paralympische zwemmers zal zijn wordt eveneens onderwerp van gesprek. Dat geldt zeker voor de inschrijvingen. Wordt het een open inschrijving of is er toch sprake van limieten om het toernooi als geheel beheersbaar te houden.

Club NK
In juni is er zeker behoefte aan een toernooi ter afsluiting van het seizoen. Het Club NK wordt een aantrekkelijk twee- of driedaagse wedstrijd voor jeugd en senioren met speciale aandacht voor een NK Jeugd op alle bestaande zwemnummers (inclusief de vijftigmetersprints) en een model waarin die nummers tellen voor een verenigings- of clubwedstrijd. Op ONK korte baan worden alle sprintafstanden ook gezwommen dus is de NK sprint overbodig.

Met de SwimCup/NK en het Club NK ontstaan twee sportevenementen voor de verschillende leeftijdsgroepen met alle programmanummers.. Samen met de NK Estafette en de ONK korte baan houden we dus 4 nationale titeltoernooien over waarbij iedereen op zijn/haar niveau volledig aan bod komt en waarbij de nationale titel zijn waarde heeft.

Meer informatie over het programma en bepalingen, limieten etc. volgen in januari 2014.