EERDERE BERICHTGEVING 10 JULI
Financiële maatregelen coronavirus
Inmiddels is het tweede pakket van de financiële maatregelen als gevolg van het coronavirus aan te vragen voor zelfstandig ondernemers, verenigingen en andere sectoren.
Lees hier het complete bericht.
EERDERE BERICHTGEVING 2 JULI
Updates Protocol Verantwoord Zwemmen en Richtlijn Veilig Zwemmen in Coronatijd
Zojuist zijn er nieuwe versies gepubliceerd van zowel het protocol voor de zwembaden als de richtlijn voor hygiëne en desinfectie in de zwembaden. Hiermee dragen we bij aan zwemplezier voor iedereen in een verantwoorde omgeving.
Lees hier het complete bericht.
EERDERE BERICHTGEVING 30 JUNI
Update: Grondige revisie Protocol Verantwoord Zwemmen (versie 2.0 – 01-07-2020)
Tijdens de persconferentie d.d. 24 juni 2020 heeft Premier Rutte veel versoepelingen op weg naar het ‘nieuwe normaal’ aangekondigd. Naar aanleiding van deze wijzigingen die per 1 juli 2020 ingaan, hebben wij een grondige revisie van het Protocol Verantwoord Zwemmen doorgevoerd.
Lees hier complete bericht
EERDERE BERICHTGEVING 4 JUNI
Update: Nieuwe versies beschikbaar van protocol en richtlijn
Wij hebben nieuwe versies van het protocol en richtlijn op de website www.water-vrij.nl/organisaties geplaatst.
Het betreft het Protocol Verantwoord Zwemmen versie 1.4 (01-06-2020) en de Richtlijn Veilig Zwemmen in Coronatijd Hygiëne en Desinfectie in Badinrichtingen versie 7 (03-06-2020).
EERDERE BERICHTGEVING 26 MEI
Update Richtlijn: Veilig Zwemmen in Coronatijd Hygiëne en Desinfectie in Badinrichtingen, versie 6
Er is een nieuwe versie (nr. 6, 27-05-2020) beschikbaar van de Richtlijn: Veilig Zwemmen in Coronatijd Hygiëne en Desinfectie in Badinrichtingen. Deze richtlijn is een onderliggend document bij het Protocol Verantwoord Zwemmen en bevat adviezen voor de werkwijze in zwembaden.
Lees hier het hele bericht bit.ly/update-richtlijn
EERDERE BERICHTGEVING 12 MEI
De KNZB heeft een pagina ingericht met ondersteunende documenten en goede voorbeelden van, voor en door verenigingen.
Op de pagina staat bijvoorbeeld een checklist die jouw vereniging helpt om de juiste stappen te zetten om tot een goede invulling van jullie activiteiten in het zwembad te komen. Ook is er een document beschikbaar met praktische tips om de watertraining verantwoord en veilig te laten verlopen.
Bekijk hier onze pagina met goede voorbeelden, deze pagina zal in een later stadium verder worden aangevuld met voorbeelden en praktische tips.
Wij snappen dat er veel vragen zijn rondom de heropening van de zwembaden in Nederland. In onderstaande veelgestelde vragen proberen wij zo goed mogelijk antwoord te geven.
Bekijk de Q&A over het openstellen van de zwembaden hier
EERDERE BERICHTGEVING 8 MEI
De samenwerkende partijen in de zwembranche publiceren vandaag een Protocol Verantwoord Zwemmen dat gebruikt kan worden bij de heropening van de zwembaden. Het protocol is hier te bekijken of te downloaden.
Het RIVM en het kabinet maakten afgelopen woensdag in een update over de maatregelen met betrekking tot het coronavirus bekend dat de binnenzwembaden vanaf 11 mei weer open mogen. Vanaf 29 april mochten de buitenbaden alweer open, alleen voor jeugd. Vanaf 11 mei is buiten sporten voor iedereen toegestaan en mogen de binnenbaden ook weer open.
EERDERE BERICHTGEVING 6 MEI
Vanaf 11 mei mogen binnenzwembaden weer open. Dat is één van de maatregelen die vanavond zijn bekendgemaakt door het RIVM en het kabinet.
Vanaf 29 april mochten de buitenbaden alweer open, alleen voor jeugd. Vanaf 11 mei is buiten sporten voor iedereen toegestaan en mogen de binnenbaden weer open. Op welke wijze en wanneer binnenzwembaden precies open gaan, ligt bij de verantwoordelijke exploitanten van de zwembaden.
De samenwerkende partijen in de zwembranche publiceren aanstaande vrijdag een protocol om te gebruiken bij de heropening van de zwembaden. Dit protocol zorgt er voor dat iedereen weer op een veilige en verantwoorde manier kan genieten van de zwemsport, rekening houdend met de belangen van alle zwemmers, zwembadpersoneel en zwemverenigingen.
De samenwerkende partijen in de zwembranche zijn WiZZ, NRZ, VTZ, Zwembadpoli, Envaqua, DBZ (RUD), TU Delft, ENVOZ, HISWA-RECRON, EasySwim, NOB, NCS, NTB, FNV, VSBN, Reddingsbrigade, ZwemOnderwijs Nederland, Dutch Lifeguards, VSG en Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Zij sloegen eerder al de handen ineen om alles in het werk te stellen om de heropening van zwembaden zo snel als het verantwoord kan, weer mogelijk te maken.
EERDERE BERICHTGEVING 23 APRIL
We krijgen veel vragen over de nieuwe richtlijnen die afgelopen dinsdag zijn afgekondigd, de invloed die deze hebben op het aanbod vanuit de zwembranche en wat deze betekenen voor verenigingen, wanneer het vanaf 29 april mogelijk is om op buitenaccommodaties in georganiseerd verband sport aan te bieden.
De KNZB werkt hard aan een aantal handvatten voor jou als vereniging. Daarnaast zijn we in overleg met organisaties in de zwembranche om tot een concreet plan te komen voor de periode na 20 mei. Denk hierbij aan protocollen, het openstellen van zwembaden, et cetera. Hierbij dient de vereniging overigens altijd met de gemeente te regelen of een locatie is aangemerkt als toegestaan en wat en wanneer een vereniging kan gaan doen. Er zal dus altijd toestemming van de gemeente nodig zijn.
Bekijk of download onze FAQ over het coronavirus en activiteiten van de KNZB hieronder:
- FAQ coronavirus en activiteiten van de KNZB v9 30 april
EERDERE BERICHTGEVING 22 APRIL
Het RIVM en het kabinet hebben gisteravond aangegeven dat kinderen en jongeren tot en met 18 jaar vanaf 29 april buiten met elkaar mogen sporten, waarbij de leeftijdsgroep 13-18 jaar anderhalve meter afstand tot elkaar moet houden. Deze beperkte heropening van de sport is voorlopig tot 20 mei van dit jaar. Wij brengen momenteel in kaart wat dat voor alle zwemsportactiviteiten van de KNZB betekent en welke kansen dit biedt.
Het kabinet heeft verder besloten trainingen van topsporters onder duidelijke voorwaarden en op aangewezen locaties mogelijk te maken. De op dit moment gesloten sportaccommodaties mogen alleen voor deze groepen weer worden gebruikt.
Wat gisteravond duidelijk werd, is dat het algemene verbod op samenkomsten voorlopig blijft gehandhaafd. Het verbod op het organiseren van vergunningplichtige evenementen is verlengd tot 1 september 2020. Daarmee komt in ieder geval een groot aantal openwaterwedstrijden deze zomer te vervallen. Leiden en Anna Paulowna hadden al aangegeven niet te organiseren en een aantal andere organisaties had hun zorgen ook al bij ons aangegeven. Er is nu in ieder geval duidelijkheid: helaas geen ONK in Heerjansdam, geen NK Marathon over het IJsselmeer, geen Noord-Holland bekers, geen Zeeland- of Brabant bekers en geen circuitwedstrijden om klassementspunten te verzamelen. Samen met de Taakgroep Open Water Zwemmen is overeengekomen dat er in dit seizoen geen klassement zal worden bijgehouden. Uiteraard hopen we wel dat iedereen in vorm blijft, zodat er wellicht nog deel genomen kan worden aan de wedstrijden in september.
De cursussen van Mijnzwemcoach zullen tot 20 mei ook niet doorgaan. We staan nauw in contact met alle zwembadmanagers en trainers, zodat we komende tijd een protocol kunnen ontwikkelen voor als we straks wel weer mogen zwemmen. Leden van Mijnzwemcoach worden via de mail op de hoogte gehouden met aanvullende informatie.
Zoals gezegd brengen we momenteel in kaart wat de verdere gevolgen zijn voor alle zwemsportactiviteiten van de KNZB. Zodra we hier meer informatie over hebben, zullen we dat delen via onze gebruikelijke kanalen.
EERDERE BERICHTGEVING 31 MAART
De Nederlandse regering heeft op 31 maart de noodmaatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus verlengd. Het verbod om sportaccommodaties waaronder zwembaden open te stellen, geldt in ieder geval tot en met 28 april. Voor de (zwem)sport betekenden de maatregelen eerder al dat er tot 1 juni geen congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien mogen worden georganiseerd.
EERDERE BERICHTGEVING 17 MAART
De KNZB heeft conform de op 15 maart aangepaste richtlijnen van het RIVM en NOC*NSF besloten alle competities en activiteiten die door de zwembond worden georganiseerd in het gehele land stop te zetten tot en met 6 april.
EERDERE BERICHTGEVING 12 MAART
De KNZB heeft conform de vandaag bekendgemaakte richtlijnen van het kabinet en het RIVM besloten alle competities die door de zwembond worden georganiseerd in het gehele land stop te zetten tot en met 31 maart. De KNZB adviseert daarnaast alle verenigingen om geen verenigingsactiviteiten te organiseren tot en met 31 maart. Naast de wedstrijden geldt dit advies dus ook voor het leszwemmen, trainingen en andere activiteiten die in verenigingsverband plaatsvinden.
EERDERE BERICHTGEVING 11 MAART:
Naar aanleiding van de maatregelen van de Brabantse veiligheidsregio's en het advies van NOC*NSF, heeft de KNZB besloten al haar wedstrijden en activiteiten in Noord-Brabant tot en met maandag 16 maart niet door te laten gaan. In vervolg op eerdere berichtgeving, brengen wij u hierbij op de hoogte van specifieke maatregelen die de KNZB heeft moeten nemen om verdere verspreiding van het coronavirus te helpen voorkomen.
Borstcrawlcursussen: Alle cursussen in de provincie Noord-Brabant zijn gecanceld tot en met maandag 16 maart.
Schoonspringen: Vanwege een groot aantal deelnemers uit Noord-Brabant gaat de wedstrijd van komend weekend in Den Helder niet door. Verder staan er dit weekend bij PSV een zeskamp op het programma. Ook deze wedstrijd is afgelast.
Synchroonzwemmen: Dit weekend zijn er geen wedstrijden. Wij houden in de gaten of op 18 maart in Regio Zuid de diplomawedstrijd doorgang kan hebben. De KNZB meldt het zodra hierover nieuws is.
Waterbasketbal: De wedstrijd die dit weekend gepland staat in Den Bosch is afgelast.
Waterpolo: Alle competitiewedstrijden in Noord-Brabant gaan niet door tot en met 16 maart aanstaande. Dit heeft in KNZB Regio Zuid consequenties voor alle wedstrijden, dus ook voor waterpoloteams uit Zeeland en Limburg, die naast Noord-Brabant in dezelfde competitie spelen. Ook de wedstrijden met Brabantse teams die buiten de provincie Noord-Brabant staan gepland, gaan niet door.
Wedstrijdzwemmen: Alle competitiewedstrijden voor Noord-Brabant komen te vervallen tot en met maandag 16 maart aanstaande. Wanneer uw vereniging competitie zwemt met sporters die uit Brabant moeten komen, of als u samen zwemt met een Brabantse vereniging, dan is het advies om ook uw wedstrijd te verschuiven naar de nog nader te bepalen uitwijkdata.
Officials: Officials afkomstig uit Noord-Brabant zullen dit weekend ook niet in andere provincies worden ingezet.
Overige verenigingsactiviteiten: Wij adviseren onze verenigingen om geen verenigingsactiviteiten in Noord-Brabant te organiseren tot en met maandag 16 maart 2020. Naast de wedstrijden geldt dit advies dus ook voor het leszwemmen, trainingen en andere activiteiten die in verenigingsverband plaatsvinden.
Scheidsrechtersopleidingen: In Regio Zuid gaan deze opleidingsdagen dit weekend niet door.
Regioraad Zuid: De bijeenkomst van woensdag 25 maart is afgelast.
Wij adviseren alle KNZB-leden uit Noord-Brabant zich aan de richtlijnen van de veiligheidsregio’s en RIVM te houden.
Wanneer NOC*NSF met verdere maatregelen komt, zullen wij die volgen en informeren wij u hier direct over. Houd onze website en social media in de gaten. Zodra wij nieuws hebben, volgt een update.
We begrijpen dat dit veel vragen oplevert voor alle betrokkenen. Aangezien we het verloop van deze situatie niet kunnen overzien, gaan wij u bij nieuwe updates verder informeren via de officiële kanalen van de KNZB.
EERDERE BERICHTGEVING 7 MAART:
Vragen over coronavirus en activiteiten van de KNZB
In verband met het coronavirus ontvangt de KNZB vragen over het al dan niet doorgaan van wedstrijden en andere zwemsportgerelateerde activiteiten.
Op dit moment is er geen reden om deze af te gelasten. Ook in geval van individuele afwezigheid van spelers bij teams, gaan de wedstrijden door. De KNZB houdt de actuele situatie rond het coronavirus in de gaten en laat zich adviseren door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en NOC*NSF.
Het RIVM heeft het volgende advies uitgebracht:
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Het zijn:
- Geen handen schudden, ook geen high fives
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
Advies RIVM
Sinds de vaststelling van besmettingen in Nederland, geeft het RIVM met regelmaat updates en adviezen. We raden iedereen aan deze adviezen goed in de gaten te houden en op te volgen, ook als het om wedstrijden of andere zwemsportgerelateerde activiteiten gaat. Op de website van het RIVM vind je de laatste informatie. In geval van een gewijzigd advies van het RIVM met gevolgen voor zwemsportgerelateerde activiteiten, zullen we deze pagina aanpassen en dat communiceren via onze kanalen.