Het Nationaal Plan Zwemveiligheid (NPZ) is opgesteld door de Nationale Raad Zwemveiligheid. In het NPZ is uitgewerkt hoe de zwemveiligheid in Nederland kan worden behouden en naar een hoger niveau getild kan worden.
Doel van het uitvoeren van het plan is dat iedereen in Nederland veilig en met plezier kan meedoen in onze unieke water- en zwemcultuur. Het is belangrijk om verdrinking te voorkomen en daarbij hebben zowel inwoners zelf, de zwembranche als overheden een belangrijke rol. Goed leren zwemmen is het belangrijkste instrument om ervoor te zorgen dat alle Nederlanders kunnen genieten van al het water. Binnen het NPZ wordt gekozen voor een brede aanpak. Het plan is erop gericht om in de periode 2020-2024 samen met burgers en overheden ervoor te zorgen dat: 1. inwoners zwemvaardiger worden; 2. zwemomgevingen in Nederland veiliger worden; 3. inwoners zich bewuster zijn van risico’s op verdrinking.
De uitvoering van het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2021-2024 is in volle gang. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ), Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Reddingsbrigade Nederland en VeiligheidNL nemen het voortouw met specifieke thema’s die op zijn genomen in het Nationaal Plan Zwemveiligheid. Het plan telt in totaal 16 thema’s verdeeld over verschillende pijlers waarvan ‘Blijven zwemmen na de zwemles’ de pijler is waar de KNZB de regie over heeft.
Blijven zwemmen na de zwemles
Binnen ‘Blijven zwemmen na de zwemles’ is het de ambitie om middels verschillende interventies de deelname van kinderen aan zwemactiviteiten te vergroten. Het is belangrijk dat kinderen plezier ervaren en vertrouwd blijven in het water (dus zwemveilig blijven). Zeker in een waterrijk land als Nederland. Door kinderen tijdens en na het leszwemmen een brede sportkennismaking aan te bieden willen wij bereiken dat ze in hun vrije tijd vaker kiezen om te gaan zwemmen. Hiervoor is het belangrijk dat er een betere verbinding is tussen de zwemlessen gericht op het voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid en het vervolgaanbod van verenigingen en zwembaden. Daarom wordt ingezet op het delen van goede praktijkvoorbeelden en het landelijk ontwikkelen van nieuwe concepten. Om deze verbetering lokaal te laten plaatsvinden wordt gestimuleerd dat zwembad, zwemvereniging, reddingsbrigade, scholen en andere organisaties samenwerken in lokale programma’s die meer kinderen boeien en binden om te blijven zwemmen.