Code Blauw: zwem sportief!

Met Code Blauw laten de KNZB, (zwem)verenigingen, zwemscholen en zwembaden zien dat we ons samen sterk maken voor een sportief en veilig zwemklimaat. Het is onze ambitie om een blauwe golf te creëren, waarbij iedereen elkaar aansteekt om op een positieve manier met elkaar, met de sport en met de faciliteiten om te gaan.

Code Blauw staat voor: respect, sportiviteit, veiligheid en plezier!
Wij streven naar een zwemklimaat, waarin iedereen respectvol met elkaar omgaat, zich houdt aan de regels, zich inzet om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en vooral veel plezier maakt samen.

Voor verenigingen

Voor zwembaden

Meer info

Toolkit

Veiligheid

Binky

​Download

Promomateriaal Code blauw

Aanvragen
 

Animatiefilm Wat is voor jou de druppel
Bekijk
 

Actiekalender Grensoverschrijdend gedrag
Downloaden

Incidentenprotocol KNZB
Meer info

 

Dilemmaspel
Meer info
 

E-mailbanner Code Blauw
Download

Toolkit

Respect en Sportiviteit

Voor verenigingen:

Animatiefilm Sportiviteit & Respect
bekijk

Stappenplan voor verenigingen
download

De Blauwe kaart
meer info

De Blauwe box
aanvragen

Poster
download

 

Voor bestuurders:

Sportief Besturen
meer info

Handige tips voor bestuurders
download

Verenigingsbox
meer infoVoor coaches en trainers:

​​Sportief Coachen
meer info

Handige tips voor coaches
download

Nieuws

Bestel nu de Code Blauw materialen met korting!

Sta jij ook achter Code Blauw? Laat het zien met het blauwe bandje en met het spandoek!
Deze maand bestel je deze materialen met 25%korting! Ga naar de webshop van de KNZB en bestel met de kortingscode "codeblauw2017". 
 


Vijf jaar naar een veiliger sportklimaat - terugblik&vooruitzichten

Afgelopen vijf jaar  heeft de Nederlandse sport hard gewerkt aan een veiliger sportklimaat. Vele sportbonden, gemeenten en vooral sportclubs zetten zich in om sportiviteit en respect op en rond het sportveld te bevorderen. De afgelopen vijf jaar is er veel bereikt, maar er is ook nog werk aan de winkel.
In het magazine '5 jaar naar een veiliger sportklimaat' blikken verschillende sleutelfiguren en deskundigen terug op vijf jaar Naar een veiliger sportklimaat. 

Lees hier het gehele magazine
 


Code Blauw steeds bekender

Hoewel de periode tussen de 0-meting en de 1-meting relatief kort was, lijken de eerste effecten van Code Blauw voorzichtig positief. Vooral de bekendheid van de campagne en de bewustwording van het probleem zijn flink toegenomen. Bij de daaropvolgende acties is echter nog een wereld te winnen. Op 10 oktober werd in het zwembad Krommerijn in Utrecht een symposium gehouden over Code Blauw, waarbij zowel werd teruggeblikt op het eerste jaar  als is gebrainstormd over de toekomst. Ook was er aandacht voor best practices.

De bewustwordingscampagne Code Blauw werd in het voorjaar 2015 gelanceerd. Streven van de campagne was om een omgeving te creëren die voor iedereen die gebruik maakt van het zwembad als plezierig en veilig wordt ervaren. In de campagne.....

Lees hier uit het gehele artikel uit Keerpunt. 


Resultaten 2e onderzoek Code Blauw

Inmiddels zijn de resultaten van het 2e deel van het onderzoek bekend. De percentages uit beide onderzoeken zijn nagenoeg gelijk, echter wordt wel harder opgetreden bij het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Respondenten zijn zich bewuster van grensoverschrijdend gedrag, wat kan zorgen voor het kritischer invullen van de vragenlijst.

Ook Code Blauw is breed bekend onder de respondenten. Wel is duidelijk geworden dat implementatie meer tijd vergt dan het jaar wat er nu tussen heeft gezeten.

Wilt u alle resultaten inzien?

Zie hier voor de tabellen en hier voor de presentatie met een samenvatting van de resultaten


Nieuwe campagne Code Blauw: de Blauwe kaart

De zwemsport is leuk en dat willen we graag zo houden. Maar soms gebeuren er dingen waardoor we minder plezier hebben. Bijvoorbeeld als sporters schelden tegen tegenstanders of scheidsrechters, als spelregels niet worden nageleefd, bij fysiek ruw spel, (online) pesten, of door schreeuwende ouders langs de badrand. We zien dat – helaas- ook in onze zwembaden voorbij komen. 

Hiervoor zijn de Blauwe Kaart, de Blauwe box en een handige stappenkaart ontwikkeld. Deze tools bieden de verenigingen handvaten om aan de slag te gaan met sportiviteit en respect.

Kent u iemand binnen uw vereniging die het goede voorbeeld geeft in sportiviteit en respect? Geef hem/haar dan een Blauwe kaart, stop hem in de Blauwe Box en maak kans op leuke prijzen zoals een clinic van een van onze Helden.  
Lees hier verder.Gebruik Binky om bezoekers te wijzen op hun (wan)gedrag

Afgelopen zomer zijn de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de aard en omvang van grensoverschrijdend gedrag binnen de zwembranche. Hieruit is gebleken dat behoefte is aan een campagne gericht op het (wan)gedrag van bezoekers. Daarom start vanaf februari de Binky campagne. Iedereen kent misschien wel een Binky in zijn directe omgeving. Iemand die altijd meer durft dan de rest, zichzelf heel wat vindt, brutaal is of rotzooi maakt. Lees hier verder. 


Sta jij ook achter Code Blauw? Laat het zien!
Iedereen die zich betrokken voelt en achter het statement staat, kan dit laten zien door het blauwe polsbandje met Code Blauw te dragen: van sporters tot officials en van bestuurders tot supporters.bandje

Bestel het blauwe polsbandje in de webshop van de KNZB.

Volg CodeBlauw via Instagram

Contact

Wilt u meer informatie over Code Blauw?
Neem dan contact op met het KNZB bondsbureau:

Dagmar de Ruijter
dagmar.de.ruijter@knzb.nl
030-7513208