De KNZB zijn we samen. Van verenigingen. Voor mensen met passie voor water. Met mooie producten en diensten. Om klaar te zijn voor de toekomst werken we aan een nieuw relatiemodel dat duidelijker, eerlijker en completer is. Een relatiemodel dat het huidige lidmaatschapsmodel vervangt.
Waarom een nieuw relatiemodel?
De wereld verandert. Verenigingen zien hun ledenaantallen afnemen. Individuele sporters willen meer keuzevrijheid. De een wil meedoen aan een competitie, de ander niet. De een wil zwemmen in een vaste groep, de ander niet. Traditioneel zijn de verenigingen volledig gericht op haar leden.
Daarmee laten wij een grote kans liggen. Er zijn in Nederland namelijk 3,5 miljoen mensen die regelmatig zwemmen (Rapport Nielsen november 2019) en hiervan willen wij er 1 miljoen aan de zwemsport verbinden in 2024. Van leszwemmer tot vitale oudere. Van recreant tot triatleet. Door samen met partners ook voor die zwemmers aandacht te hebben en hun aan ons te (ver)binden, zijn wij klaar voor de toekomst. Daar hoort een nieuw relatiemodel bij.
Hoe ziet het nieuwe relatiemodel eruit?
Samen met de KNZB denken verenigingen, regio’s en belanghebbenden al langer positief over een nieuw relatiemodel. Ook is er een onderzoek gehouden over wat mensen verwachten van de KNZB. Dat heeft belangrijke informatie opgeleverd. Verenigingen kunnen er ook zijn voor zwemmers die niet lid zijn van een vereniging. Om 1 miljoen zwemmers aan ons te verbinden, is er daarom ook ruimte voor deze groep in het nieuwe relatiemodel.
Duidelijker, eerlijker, completer. De voordelen op een rij:
- Duidelijker
De verenigingsbijdrage wordt gebaseerd op een begrijpelijke bijdrage die de doorstroming van jeugd bevordert. De afdracht per vereniging wordt straks volledig berekend op basis van het aantal zwemmers per leeftijdsgroep. Verenigingen bepalen uiteraard nog steeds zelf hoe ze deze kosten doorbelasten aan hun leden:
- Zwemlesleden.
- Leden onder de 12 jaar.
- Leden tussen 12 en 25 jaar.
- Leden ouder dan 25 jaar.
- Kaderleden.
Ereleden en proefleden betalen in het nieuwe relatiemodel geen bijdrage.
De startvergunning wordt buiten de verenigingsbijdrage gehouden en apart doorberekend. Zodra het financieel verantwoord is, verdwijnen deze kosten en betalen verenigingsleden niet meer apart voor een startvergunning.
- Eerlijker
In het huidige model wordt de hoogte van het bedrag bepaald op basis van het aantal leden dat een vereniging het jaar ervoor had. In het nieuwe relatiemodel vindt er twee keer per jaar een peiling plaats (laatste dag februari en laatste dag augustus) en betaal je de afdracht op basis van het werkelijk aantal leden op dat moment. Behalve dat dit eerlijker is, maakt je dat als vereniging ook flexibeler om meer kortstondige activiteiten aan te bieden aan leden die zich tijdelijk willen binden aan een vereniging.
Bovendien kun je op deze manier als vereniging de periode van proefzwemmen makkelijker inpassen.
- Completer
Wij willen 1 miljoen zwemmers verbinden. Dan zijn we er echt voor alle zwemmers in Nederland. Dat betekent dat we samen moeten zorgen voor meer activiteiten en een interessant recreatief aanbod.
Ook biedt dat meer mogelijkheden om niet verenigingszwemmers aan ons te binden en het zorgt tegelijkertijd voor meer binding met de huidige leden. En dat is nodig om als vereniging klaar te zijn voor de toekomst.
Documenten