STATUTEN
Bij de oprichting van een vereniging vormen de statuten het belangrijkste stuk. Het is als het ware de grondwet van de vereniging. Vaak stelt het bestuur ook een huishoudelijk reglement op, met uitvoeringsbepalingen en/of aanvullingen. Denk hierbij aan regels over het aanvragen van het lidmaatschap, de contributiebetaling, de besluitvorming binnen het bestuur of het gebruik van het clubhuis.
Verplichte punten
Richt u de vereniging bij notariële akte op dan moeten in ieder geval de volgende punten in de statuten worden opgenomen:
* de naam van de vereniging en de gemeente in Nederland waar zij gevestigd is;
* het doel van de vereniging;
* de verplichtingen van de leden tegenover de vereniging, of de wijze waarop deze verplichtingen kunnen worden opgelegd;
* de manier waarop de algemene vergadering bijeengeroepen wordt;
* de manier van benoeming en ontslag van bestuurders;
* de bestemming van het batig saldo bij ontbinding of de wijze waarop de bestemming moet worden vastgesteld.
De akte moet in het Nederlands worden opgesteld en de notaris is ervoor verantwoordelijk dat aan alle vereisten wordt voldaan.
Model statuten verenigingen 2018
Wijzigen van statuten
Het is verstandig om de statuten zo volledig mogelijk te maken. Als iets niet in de statuten staat, is de wet van toepassing. De algemene ledenvergadering moet over een statutenwijziging een uitdrukkelijk besluit nemen. Als de statuten zijn vastgelegd in een notariële akte, dan moet u de statutenwijziging in een nieuwe notariële akte laten vastleggen.
HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT
Een huishoudelijk reglement is een set regels en richtlijnen, in aanvulling op de wet en de statuten. Een vereniging of stichting moet beschikken over statuten, het opstellen van een huishoudelijk reglement is niet verplicht. Toch kiezen bijna alle verenigingen en stichtingen ervoor een huishoudelijk reglement te maken.
Om te bepalen wat er in de statuten komt te staan, en wat in het huishoudelijk reglement, is het aan te raden om na te gaan welke zaken er vijf jaar ongewijzigd kunnen blijven. Deze dingen kunnen vastgelegd worden in de statuten.
Alle andere afspraken, richtlijnen en regels kunnen opgenomen worden in het huishoudelijk reglement.
Het huishoudelijk reglement mag niet in tegenspraak zijn met de statuten. Is dit toch het geval, dan hebben de statuten voorrang boven het huishoudelijk reglement. Het wijzigen van het huishoudelijk reglement is alleen mogelijk door middel van een bestuursbesluit. Dit kan bijvoorbeeld door de wijziging op te brengen voor stemming in de bestuursvergadering of algemene ledenvergadering.
Model huishoudelijk reglement