Wat is een VOG en hoe vraag ik deze aan?
Een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat een (justitieel) verleden van de aanvrager geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. Simpel gezegd een bewijs van goed gedrag. Bij het aanvragen van een VOG wordt iemand gescreend op een aantal specifieke punten. Het geeft meer zekerheid over het verleden van (nieuwe) trainers, coaches, begeleiders of verzorgers en het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij de vereniging kunnen uitoefenen.
Tijdens de ALV in 2020 hebben de leden ingestemd met het VOG beleid inclusief een geldigheid van 3 jaar. Sinds 1 september 2020 is een VOG daarom verplicht voor alle functionarissen (bestuur, official, trainer/coach, commissielid) van de vereniging. Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag wordt gekeken of er strafbare feiten bekend zijn die een risico vormen voor de functie waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Wanneer dit niet het geval is en er geen strafblad is, wordt een VOG verstrekt.
De VOG is gratis als het digitaal wordt aangevraagd bij Justis, mits de vereniging aan een paar voorwaarden voldoet.
- Een bestuurslid gaat naar deze pagina en meld de vereniging aan. Om in aanmerking te komen voor de Regeling Gratis VOG moet de vereniging een preventie- en integriteitsbeleid hebben. Het beleid moet aan minimaal 2+ van de volgende voorwaarden voldoen:
a. Gedragscode
b. Aannamebeleid
c. Vertrouwenspersoon
Vanaf het moment van aanvragen kan het 8 weken duren voordat de aanvraag wordt goedgekeurd.
- Na ontvangst van goedkeuring dat de vereniging gebruik mag maken van de regeling vraag je e-herkenning aan, dit is een online identiteit en vergelijkbaar met DigiD. E-herkenning kan bij diverse aanbieders worden aangeschaft. De KNZB adviseert E-herkenning niveau 3. Deze is voor alle overheidsdiensten te gebruiken.
- Zet per functionaris een VOG klaar in Justis met het juiste screeningsprofiel.
- De functionaris logt in met DigiD, rond de aanvraag af en geeft akkoord. De screening wordt nu uitgevoerd en binnen een paar dagen wordt per post de VOG naar de functionaris gestuurd.
- De functionaris overhandigt de VOG aan de vereniging. De vereniging controleert of de VOG echt is en registreert in Sportlink dat de functionaris een VOG heeft.
Registreren in Sportlink
Wij adviseren verenigingen de VOG van elke vrijwilliger te registreren te registeren in de ledenadministratie in Sportlink. Via het tabblad diploma’s en passen kun je de VOG vastleggen en de afgiftedatum en vervaldatum vermelden. In het opmerkingenveld kun je noteren wanneer en door wie de VOG is gecontroleerd.
Valse VOG's
Helaas is gebleken dat er inmiddels ook valse VOG’s in omloop zijn. Daar willen we bestuurders alert op maken. Zorg ervoor dat de VOG altijd wordt gecontroleerd. Niet via de digitale weg, maar controle van het originele papieren document. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je een echte VOG kunt herkennen.
- Het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo.
- Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk.
- Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op.
- Onder een UV-lamp licht een rechthoek op om het blauwe N-nummer in de rechterbovenhoek.
- In het papier is een hologram zichtbaar.
Klik hier voor een voorbeeld van een VOG.
Documenten voor de vereniging
Om binnen jouw vereniging het belang van de VOG onder de aandacht te brengen, hebben wij hieronder enkele documenten klaar gezet. Deze kun je gebruiken in de communicatie van jouw vereniging.
Advies of hulp nodig?
Bestuurders of andere belangstellenden kunnen zich bij de KNZB laten informeren over de procedures rondom de VOG. Ook kunnen zij een beroep doen op ondersteuning bij het opzetten en implementeren van preventief beleid m.b.t. grensoverschrijdend gedrag, zodat ze voor deze regeling in aanmerking kunnen (blijven) komen.
Zowel de KNZB als NOC*NSF heeft hiervoor diverse ondersteuningsmogelijkheden, variërend van een informatiebijeenkomst tot een begeleidingstraject van enkele dagdelen. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen of neem contact op met de projectleider Code Blauw via opleidingen@knzb.nl.
Veelgestelde vragen