“Tijdens mijn eerste wedstrijd als chef secretaris mocht ik mijn dochter een medaille uitreiken”
Ingrid Braxhoven (51) is al vijftien jaar bezig met synchroonzwemmen. Eerst als moeder en begeleider van dochter Kim, later als jurysecretaris en chef secretaris. Ze is duidelijk over de kwaliteiten die daarvoor – naast netjes en nauwkeurig schrijven – nodig zijn: “Je moet rustig kunnen blijven en goed onder druk kunt presteren.”
Ingrid was zelf niet actief als synchroonzwemster, maar leerde de sport kennen toen haar dochtertje Kim op zevenjarige leeftijd lid werd van AZC in Alphen. “Omdat we zelf in Leiden woonden, moest ik haar brengen en bleef ik ook kijken. En zo rolde ik er vanzelf in. Ik ging kleine zaken doen, zoals de muziekinstallatie bedienen, het oplezen van punten en het voorstarten, het ervoor zorgen dat de meisjes op de juiste volgorde het zwembad in gaan. Dat was ook nodig, want bij een regiowedstrijd zijn soms wel 40 tot 50 vrijwilligers actief.”
Al snel wilde ze een stapje verder gaan en in 2003 besloot ze lid te worden van de witte brigade. Daarbij had ze de keuze tussen beoordelaar en jurysecretaris. Ze koos voor het laatste. “Beoordelaar was niets voor mij. Ten eerste omdat ik zelf de sport niet beoefend heb en het daardoor al snel goed vind en ten tweede omdat ik het zielig zou vinden om iemand een laag cijfer te geven. Daarnaast ben ik ook meer iemand van het regelen en het verwerken van cijfers. En dat doet een jurysecretaris.”
Na een aantal jaren en het volgen van een extra opleiding werd Ingrid in 2008 chef secretaris. Daarmee veranderde ook haar rol. “Een jurysecretaris schrijft alleen de punten op, de chef secretaris controleert de uitslag en of er diploma’s of limieten behaald zijn. Ook kijkt hij naar eventuele verschillen tussen afzonderlijke jurysecretarissen. Ook vooraf doet een chef secretaris meer: de loting van de startvolgorde van de meisjes, de afmeldingen, controle van alle papieren en het instructiepraatje voor de overige jurysecretarissen. Uiteindelijk ben je als chef secretaris samen met de scheidsrechter eindverantwoordelijk voor het goed verlopen van een wedstrijd.”
Om een goede jurysecretaris te zijn moet je volgens Ingrid vooral nauwkeurig zijn. “Daarnaast is het heel belangrijk dat je rustig kunt blijven en goed onder druk kunt presteren. Want terwijl jij de cijfers verwerkt van het eerste meisje, staat het tweede meisje al klaar en voordat dat tweede meisje klaar is moet het eerste meisje haar cijfer al hebben. Het betekent dat mensen altijd op je wachten en dat je snel moet zijn. Sommige mensen worden daar heel zenuwachtig van en gaan dan soms fouten maken waardoor het nog langer duurt. Gelukkig heb ik daar geen last van. Ik ben stressbestendig en kan ook in hectische situaties met een oplossing komen. Ook omdat ik de reglementen goed ken, een andere basisvoorwaarde voor een goede chef secretaris.” Ingrid is sinds 2010 actief op de vier synchroonzwem-NK’s die elk jaar plaatsvinden. Daarbij gebeurt het verwerken niet zoals vroeger handmatig, maar worden cijfers rechtstreeks in de computer gezet. Daarnaast was ze ook actief op de EK’s die in Nederland plaatsvonden: in 2012 in Eindhoven en in 2015 in Hoofddorp.
De eerste keer dat Ingrid chef secretaris was, zal haar nog lang bijblijven: “Tijdens die wedstrijd in 2008 won mijn dochter Kim een medaille en mocht ik haar die medaille uitreiken. Dat was heel bijzonder.” Inmiddels is Kim (nu 23) zelf ook al sinds zes jaar jurysecretaris. “Dat is heel leuk. Vroeger gingen we altijd samen omdat zij actief sportte en ik altijd wel een of andere taak had. En nu komt het nog steeds regelmatig voor, dat we bij een wedstrijd beiden actief zijn: zij als jurysecretaris, ik als chef secretaris.” Ingrid noemt als een van haar sterke punten dat ze onder druk goed presteert. “Daarnaast ben ik erg accuraat met cijfers. Dat heb ik ooit moeten leren tijdens een opleiding boekhouden en dat komt me nog steeds van pas.” Ook behoudt ze altijd het overzicht: “Tijdens een grote wedstrijd zijn langs de badrand vijf jurypanels tegelijkertijd actief. Bovendien moeten sommige leeftijdscategorieën door meerdere jurypanels beoordeeld worden. Dat alles betekent dat je als chef secretaris steeds het groter geheel moet kunnen zien. En dat is hard werken, want bij een grote wedstrijd ben je al snel vier uur in touw.”
Het zelf genieten van fraaie uitvoeringen schiet er op deze manier vaak bij in. “Natuurlijk probeer ik het waar mogelijk wel. Want ik ben er ooit mee begonnen omdat ik synchroonzwemmen een leuke en mooie sport vind.”