‘Waardeloos’, zo benoemt manager Sport Guust Jutte de boodschap dat de zwembaden nog langer dicht blijven. Geen zwemlessen, geen mini-polo, geen baantjes trekken en geen andere activiteiten in het water. En dat terwijl wetenschappelijk bewezen is dat zwemmen in een binnenbad minimaal net zo veilig is als de buitensport. ‘Zwemmers in al hun verschijningsvormen worden hard geraakt door het langdurig wegvallen van hun hobby. Deze klap komt bij de sporters, de verenigingen en de KNZB zeer hard aan. We zullen alle zeilen moeten bijzetten om sportief en financieel gezond te blijven om zodoende straks weer een spetterend aanbod te kunnen bieden.’
Uiteraard is ook iedere zwemmer er van overtuigd dat bestrijding van het Corona-virus een zeer belangrijk doel is. Maar ook fysieke en mentale fitheid dragen hier in belangrijke mate aan bij. Sporten, zowel individueel als in teamverband, draagt bij aan een goede gezondheid op de langere termijn en een hogere weerstand van het individu. Ook de sociale voordelen zijn evident. Dat maakt de voortdurende maatregelen extra zwaar voor hen die het zwemmen als liefhebberij trouw beoefenen. Vele schoonspringers, zwemmers en andere KNZB-leden lopen rondjes hard, doen hun oefeningetjes en trachten buiten fit te blijven. Maar het voelt als spartelen als een vis op het droge. ‘Als zwemmers gedijen we het best in het water, daar ligt onze kracht en plezier. Hoe fijn het ook is dat met name de jeugd nog iets van activiteiten rondom het zwembad kan doen, zonder (overdekt) zwemwater blijft het spartelen en happen naar de broodnodige lucht voor ons allen.’ aldus Jutte.
Met de zwembaden die nu al ongeveer drie maanden dicht zijn en de beperkingen en eerdere sluitingen die daarvoor van kracht waren kan een groot aantal van de activiteiten van de KNZB al een jaar niet ‘normaal’ worden uitgevoerd. En dat terwijl de corona-protocollen in de baden goed werkten en een veilige omgeving creëerden. ‘De gevolgen voor het zwemmen zijn zeer groot’ zegt Aschwin Lankwarden, directeur van de KNZB. ‘Vele kinderen kunnen al weken geen zwemles volgen en zullen straks weer opnieuw moeten opstarten. De gevolgen voor de zwemveiligheid zijn groot, maar ook vormen al deze kinderen de toekomstige potentiële synchroon-zwemmers en waterbasketballers van de zwembond. Wij zullen nog lang de naweeën van deze langdurige beperkingen voelen’ vreest Lankwarden. Het voor de sport in Nederland zo belangrijke verenigingsleven krijgt klap op klap. Saamhorigheid en de gezelligheid staan onder druk, maar ook financieel is het een zeer zware periode. ‘Gelukkig zijn er verschillende compensatieregelingen vanuit de overheid ingesteld waardoor onder andere de badhuur en de afdrachten aan de zwembond kunnen worden teruggevraagd bij de staat. Op die wijze worden de financiële gevolgen voor de zwemsport als geheel beperkt, maar het is niet altijd even makkelijk.’ Lankwarden roept dan ook verenigingen die naast de diverse steunmaatregelen lijken te grijpen op om contact te zoeken met hun accountmanager. Zij kunnen verenigingen ondersteunen bij het beperken van de financiële gevolgen van de coronapandemie.
Hoewel een zeer beperkte groep topsporters dankzij een uitzonderingspositie wel kan trainen in de zwembaden is Technisch Directeur André Cats zeer teleurgesteld over het uitblijven van de gehoopte verruimingen. ‘Plezier is de basis van prestaties. Juist voor kinderen en jongvolwassenen is het zaak hen betrokken te houden en te blijven betrekken. Het risico dat zij afhaken is zeer aanwezig. En dat is voor de sporters zelf, hun verenigingen maar ook de (top-)sport op de langere termijn zeer slecht. De ervaringen met de topsporters bewijzen dat zwemmen en waterpolo veilig mogelijk is zonder besmettingen.’ Alle deelnemende topsporters worden minimaal eens per week getest en blijken keer op keer negatief. Binnen de zwembond wordt er, ondanks de onzekerheden over wat mogelijk gaat zijn, momenteel ook hard gewerkt om verschillende initiatieven deze zomer te lanceren om zwemmen weer op de kaart te zetten en zwemmers weer te activeren. Met activiteiten rondom de Olympische spelen, maar ook met de KNZB-Zwem4Daagses zullen we verenigingen helpen om zwemmers weer de zwembaden in te krijgen.
Samen met verschillende andere partijen uit de zwembranche blijven we trachten de zwembaden weer zo snel mogelijk open te krijgen. Dat moment is hopelijk zeer snel daar. Jutte: ‘Dan moeten we als zwemsport met z’n allen hard aan de slag. Met de zwembaden, de verenigingen en als zwembond. Laten we zorgen dat iedereen klaar staat om het zwemmen terug op de kaart te zeten in de mindset van de Nederlanders. Het is immers de mooiste sport die er is, supergezond en daar voelen we ons allen als een vis in het water.’