• Beachwaterpolo
  • Sportaanbod
  • Ledenwerving

Beachwaterpolo voor plezier en nieuwe leden

13 februari 2023

Beachwaterpolo Den Helder

Het beachwaterpolo verovert Nederland en ZV De Meer is een van de verenigingen die de nieuwste waterpolovariant heeft omarmt. Niet alleen voor eigen vermaak, maar ook als een manier om nieuwe leden te werven.

In september 2018 vond de primeur plaats in Utrecht. In de Catharijnesingel werd een aantal demonstratiewedstrijden gespeeld. Het was meteen een succes. Zo’n duizend toeschouwers vergaapten zich aan het flitsende spel.

Het spel ligt nooit stil
Beachwaterpolo wordt op een kleiner veld gespeeld (10x15 meter), met kleinere goals, in kleinere teams. In twee keer tien minuten strijd je in teams van vier spelers om de winst. Na een doelpunt start direct de volgende aanval. Bij een overtreding moet je gelijk naar de kant. Het aantikken van de achterlijn is vervolgens voldoende om terug te keren in het speelveld. Zo ligt het spel nooit stil.

Wintertoernooi
Na Utrecht, was Culemborg de tweede speelstad. Op 5 januari organiseerde ZV De Meer een wintertoernooi op drie velden in hun thuishaven De Waterlinie. Organisator Martijn Reverda is laaiend enthousiast: “Met een vast clubje organiseerden we altijd al een zomertoernooi in de haven van Culemborg. Toen wij kennismaakten met beachwaterpolo, wilden we daar ook iets mee doen. In de kerstvakantie zijn er al veel toernooien, maar geen beachwaterpolo. Je ziet dat ploegen in deze periode vaak moeite hebben om een volwaardig team op de been te brengen. Met beachwaterpolo heb je in principe aan vier spelers genoeg.”

Palmbomen
Het werd gelijk een succes. Maar liefst 56 teams met ruim 400 deelnemers deden mee. Reverda en zijn team hadden het zwembad met palmbomen en tropische muziek zomers aangekleed. “Dat zorgde voor een hele gezellige sfeer. Ook de regels van het beachwaterpolo zorgen daarvoor. Omdat het zo snel gaat, scoor je altijd wel een keer.” We kregen veel enthousiaste reacties. Misschien maken we er volgend jaar wel een tweedaags toernooi van.”

Tournee
En daar blijft het niet bij. Waar ZV De Meer in januari nog een opblaasveld huurde van de KNZB, heeft de club er nu zelf eentje aangeschaft. “Via de zwembond kan dat extra voordelig. Komende zomer gaan we ermee op tournee in wateren in en om Culemborg. Er zijn veel populaire strandjes waar heel veel kinderen komen zwemmen. We zijn van plan om regelmatig het beachwaterpoloveld daar op te blazen en iedereen uit te nodigen mee te doen.”

Bal erin en lekker spelen
Veel is daar volgens Reverda niet voor nodig. “In een kwartier ligt het veld erin. Verder moeten we de regels niet ingewikkeld maken. Gewoon een bal erin en lekker spelen! Het mooie is dat op deze manier het waterpolo echt naar de mensen toe komt. En behalve als toeschouwer, kun je er nu ook als deelnemer van genieten. Hopelijk worden mensen op deze manier enthousiast voor onze mooie sport en zorgt het voor veel nieuwe leden.”

Interesse in huur of koop van een beachwaterpoloveld? Neem contact op met jouw verenigingsondersteuner.