Openwaterzwemmen

55171892 ORANGE PICTURES

Openwaterzwemmen

Openwaterzwemmen is de tak van wedstrijdzwemsport die zich afspeelt in het buitenwater. In meren, kanalen, (recreatie)plassen en op zee. Nederland kent een rijke historie in het openwaterzwemmen met ook internationaal veel succes. Recentelijk zijn Sharon van Rouwendaal, Maarten van der Weijden en Ferry Weertman natuurlijk de bekendste openwaterzwemmers! Voor wie nog nooit in aanraking gekomen is met Openwaterzwemmen adviseren we, probeer het eens! Het is een van de meest pure vormen van de wedstrijdzwemsport. Naast techniek en conditie is het ook een sport waarin het tactische aspect ook belangrijk is. Navigeren in het water, positie kiezen in een groep, op het juiste moment toeslaan, en dan ook nog goed je energie weten te verdelen.

Op deze pagina's staat meer informatie over openwaterzwemmen en hoe deze sport in Nederland is georganiseerd.

Webinar: Openwaterseizoen 2024

In aanloop naar het openwaterseizoen 2024 werd een webinar georganiseerd. Bekijk hier de opnamen van deze webinar terug en download de presentatie van deze bijeenkomst.

Virtualswims

Talentontwikkeling Openwaterzwemmen

Met de talentontwikkelingsprogramma’s van de KNZB willen we jonge zwemmers opleiden die rond hun 21e verjaardag in staat zijn aan te sluiten bij de mondiale top-8. Het gaat om het opleiden van zwemmers in alle disciplines, van 50m tot 10km en in alle slagen.

1000034720

Zwemmen in het buitenwater

Zwemmen in open water kent andere omstandigheden dan in een zwembad. Op een veilige manier kunnen zwemmen in het open water is van uiterst belang. Tips en aanbevelingen zijn te vinden via de link hieronder.

Sharon OP kopie

TeamNL Openwaterzwemmen

TeamNL is hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau. Namens de KNZB komen TeamNL Wedstrijdzwemmen, Waterpolo, Synchroonzwemmen, Schoonspringen en Para-Zwemmen in actie tijdens internationale evenementen. Op deze pagina kun je bekijken wanneer de sporters in actie komen, wie de leden van TeamNL zijn en hoe jij jouw favoriete sporters kunt volgen en in actie kunt zien komen. Lees hier meer over TeamNL Openwaterzwemmen.