Openwaterzwemmen

55171892 ORANGE PICTURES

Openwaterzwemmen

Openwaterzwemmen is de tak van wedstrijdzwemsport die zich afspeelt in het buitenwater. In meren, kanalen, (recreatie)plassen en op zee. Nederland kent een rijke historie in het openwaterzwemmen met ook internationaal veel succes. Recentelijk zijn Sharon van Rouwendaal, Maarten van der Weijden en Ferry Weertman natuurlijk de bekendste openwaterzwemmers!

Op deze pagina's staat meer informatie over openwaterzwemmen en hoe deze sport in Nederland is georganiseerd.

Algemene informatie

Kennismaking met Openwaterzwemmen

Voor wie nog nooit in aanraking gekomen is met Openwaterzwemmen adviseren we, probeer het eens! Het is een van de meest pure vormen van de wedstrijdzwemsport. Naast techniek en conditie is het ook een sport waarin het tactische aspect ook belangrijk is. Navigeren in het water, positie kiezen in een groep, op het juiste moment toeslaan, en dan ook nog goed je energie weten te verdelen.

Wedstrijdaanbod

In Nederland worden jaarlijks zo'n 25 officiele KNZB Open Water wedstrijden georganiseerd. Op de kalenderpagina kun je terugzien waar deze plaats vinden. Met een dergelijk aantal wedstrijden is er ongetwijfeld een bij jou in de regio.

De fanatieke Openwater liefhebber gaat de hele zomer, vanaf half juni tot half september, het hele land door. Van Sluis tot Anna Paulowna en van Culemborg tot Leiden.

Soorten wedstrijden

Vrijwel alle organisaties bieden een breed aanbod aan wedstrijdafstanden. Vaak is dat afhankelijk van de leeftijd of van het niveau van de zwemmers. Voor de jongere zwemmers, tot 11-12 jaar, zijn er 250 of 500 meters, senioren kunnen tot wel 22km zwemmen bij de IJsselmeer Oversteek. Voor recreanten zijn er zo genaamde "prestatietochten", vaak 250, 500 of 1000 meter lang.

Organisaties publiceren jaarlijks "Advertenties" waarin de wedstrijdprogramma's zijn opgenomen. Kijk in de agenda voor de advertenties.

Breedtesport

De Nederlandse kalender richt zich vooral op de breedtesport. Er worden landelijke klassementen bijgehouden en er zijn uiteraard ook (Open) Nederlandse Kampioenschappen.

Jaarlijks zwemmen zo'n dan 1000 sporters mee in de klassementswedstrijden!

Topsport & Talentontwikkeling

Voor junioren en jeugdzwemmers die zich echt richten op het Openwaterzwemmen zijn er op het gebied van Talentontwikkeling onder andere het KNZB+ programma Openwater en natuurlijk de EJK Openwaterzwemmen. Uiteindelijk doet Nederland de afgelopen jaren mee op het hoogste niveau! Meer informatie hierover kun je terugvinden op de pagina's van Topsport.

Talentontwikkeling Openwaterzwemmen

Deelname van niet-leden

Zwemmers en zwemsters die geen lid zijn van een bij de KNZB aangesloten vereniging kunnen deze zomer deelnemen aan openwaterwedstrijden van de zwembond. De KNZB wil met deze pilot de groeiende groep sportieve zwemmers die geen lid is van een vereniging de mogelijkheid bieden om in wedstrijdverband deel te nemen aan Openwater-wedstrijden.

Inschrijven voor niet-KNZB-leden

Weeromstandigheden

Kijk op deze pagina voor meer informatie rondom weeromstandigheden

Sharon OP kopie

TeamNL Openwaterzwemmen

TeamNL is hét sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau. Namens de KNZB komen TeamNL Wedstrijdzwemmen, Waterpolo, Synchroonzwemmen, Schoonspringen en Para-Zwemmen in actie tijdens internationale evenementen. Op deze pagina kun je bekijken wanneer de sporters in actie komen, wie de leden van TeamNL zijn en hoe jij jouw favoriete sporters kunt volgen en in actie kunt zien komen. Lees hier meer over TeamNL Openwaterzwemmen.