• Openwaterzwemmen

Deelname aan openwater zwemwedstrijden

KNZB Open Water 2021 140

Deelname aan openwater zwemwedstrijden

Deelname aan Open Water wedstrijden is mogelijk voor iedereen! Ook zwemmers en zwemsters die geen lid zijn van een bij de KNZB aangesloten vereniging kunnen deze zomer deelnemen aan openwaterwedstrijden van de zwembond. De KNZB wil met deze pilot de groeiende groep sportieve zwemmers die geen lid is van een vereniging de mogelijkheid bieden om in wedstrijdverband deel te nemen aan openwaterwedstrijden.

Check wel even de voorwaarden en de achtergrond achter deze pilot, voordat je je aanmeld bij een van de verschillende wedstrijden. Bekijk ook het document waarin alle verschillende doelgroepen worden benoemd, inclusief de eventuele extra kosten die er aan vast zitten.

Wil je in aanmerking komen voor de regionale of landelijke klassementen? Dan is het hebben van een KNZB startvergunning noodzakelijk.

Deelname begint bij weten bij welke wedstrijd je wilt deelnemen. Bekijk hiervoor de kalender en de advertenties van de organisaties. Daarnaast is het goed om op de hoogte te zijn van alle reglementen & bepalingen. Wedstrijden dienen namelijk aan hoge veiligheidseisen te voldoen en daarin is ook een rol voor de deelnemer weggelegd.

Openwater Boek

Openwater reglementen en bepalingen
De Open Water bepalingen (het oude OW-boek, deel B) bevatten alle belangrijke voorwaarden voor organisaties, officials en deelnemers voor het goed kunnen organiseren, leiden en deelnemen aan Open Water wedstrijden.

Naast de bepalingen zijn uiteraard ook de KNZB reglementen van kracht. Het D-reglement heeft een extra uitgave, specifiek voor Open Water. Klik op onderstaande link om naar de Reglementen te gaan.

Advertenties
De advertenties worden opgenomen in een speciale Open Water brochure, die hieronder gedownload kan worden. De advertenties kunnen door organisaties ook opgenomen worden in de KNZB Webkalender.

Tarievenlijst
Vrijwel alle organisaties hebben in de advertentie de startgelden opgenomen. Een aantal vaste kosten zijn centraal opgenomen in de KNZB tarievenlijst, zoals de kosten voor Chips en de startgelden voor deelname aan de NK.


Aanmelden bij een wedstrijd

Wanneer een keuze gemaakt in welk wedstrijdonderdeel u waar wilt doen, dan dient u zich te registreren bij de organiserende vereniging. Dat gebeurt via het OLOWIS inschrijfsysteem. Uw vereniging heeft een persoon aangewezen die de inschrijvingen doet voor Open Water wedstrijden. Hij of zij heeft toegang tot dit systeem en kan uw inschrijving dus verzorgen. Ben je geen lid van een KNZB vereniging, dan kun je ook zelf een account aanmaken in dit systeem.

In de advertentie van de wedstrijd staat beschreven hoe u uw startgeld kunt betalen bij de vereniging. Veel clubs willen het van te voren binnen hebben, maar bij enkele organisaties kan ook op de dag zelf afgerekend worden.

Genummerde badmutsen

Tijdens Open Water wedstrijden dient u te zwemmen met een genummerde badmuts. Niet elke wedstrijd werkt met elektronische tijdwaarneming en op deze manier bent u herkenbaar voor de officials, zodat de bij u geklokte tijd ook bij u in de uitslag komt te staan. Daarnaast gaat het ook om de veiligheid. U bent met de cap beter zichtbaar in het water! De caps gaan meerdere jaren mee en kunnen besteld worden via de KNZB Webshop. U krijgt deze persoonlijk thuis gestuurd.

Afhankelijk van uw leeftijd en de slag die u wilt zwemmen zijn er caps beschikbaar. Bekijk hiervoor het overzicht met kleuren & categorieën. Eenmaal in het bezit van uw cap, kunt u zich (laten) inschrijven voor de wedstrijden. U geeft namelijk uw nummer op bij inschrijving.

Deelname wedstrijden in het buitenland

Wanneer sporters deelnemen aan een wedstrijd in het buitenland, dient dit gemeld te worden aan de KNZB. Verenigingen gebruiken hiervoor onderstaande formulier, wat uiterlijk 3 dagen vóór de eerste wedstrijddag ingevuld dient te zijn.