• Ledenwerving

De Warande: enthousiaste organisator van de Zwem4daagse

14 februari 2023

Zwem4daagse Opa

Een Zwem4daagse is een belevenis. Voor de deelnemers – van jong tot oud – is het een week lang feest en als vereniging levert het je ook nog wat op. De Warande is zo’n vereniging die intensief betrokken is bij de organisatie van de Zwem4daagse.

“Tientallen keren hebben we de Zwem4daagse al georganiseerd. Vroeger was het ook een vanzelfsprekendheid dat je dat als zwemclub deed”, steekt Nienke Hoeks, verantwoordelijk voor het jeugdbeleid, van wal. “Een tijdje is het volledig overgenomen door de gemeente, maar een aantal jaar geleden hebben we de samenwerking opnieuw opgezocht en die loopt meer dan goed.”

Samenwerking met de gemeente
Sinds die tijd vormen de vereniging en het gemeentelijke Sportbedrijf een hecht team. De organisatie is eigenlijk net zo opgezet als de totale 420 leden tellende Oosterhoutse vereniging. “Binnen de vereniging willen we voorkomen dat een beperkt aantal mensen al het werk moet doen. Daarom werken we met veel commissies. Vele handen maken immers licht werk en zo pakken veel mensen (kleine) dingen op. Dat moet ook wel, want voor de Zwem4daagse zijn veel vrijwilligers nodig.” Dat is ook het ‘wisselgeld’ dat het Sportbedrijf vraagt voor het beschikbaar stellen van het badwater. “Daar hoeven wij niks voor te betalen, maar wij moeten wel alle handjes leveren.”

Dat doet De Warande met alle plezier. Elke dag staan er van 16.00 tot 19.00 uur vrijwilligers in en om het overdekte vijftigmeterbad. “Ze delen de kaarten uit, begeleiden de deelnemers en bemannen diverse standjes”, zegt Hoeks die zelf speelster is van het eerste waterpoloteam. “Bovendien geven we elke avond tijdens de zwemuren een demo in de naastgelegen ‘duikkuil’. Dan laten we alle disciplines zien die wij binnen onze vereniging hebben. Van Superspetters tot wedstrijdzwemmen en van waterpolo tot zeemeerminnenzwemmen.”

Zo faciliteert de gemeente en voert de zwemvereniging met veel enthousiasme uit. Dat alles met één belangrijk doel: ledenwerving! “Naast het vele plezier is dat de grote prikkel voor onze vereniging om ons hiervoor in te zetten. Het inschrijfgeld gaat rechtstreeks naar de gemeente als dekking voor de badhuur en de medailles. Wij leveren enthousiasme en hopen daar nieuwe leden aan over te houden. Bij de medaille uitreiking krijgen de deelnemers een strippenkaart voor vier waterpolo- en zwemtrainingen. Dat levert altijd wel een paar nieuwe leden op. Daarnaast zet je binnen de gemeente je vereniging op de kaart en is het ook gewoon leuk om al die blije deelnemers te zien.”

Flyers
Ook over de hulpmiddelen van de KNZB is Hoeks te spreken. “Het is heel fijn dat deelnemers zich kunnen inschrijven via de landelijke site van de zwembond. Dat is heel eenvoudig en overzichtelijk voor ons. Daarbij is het natuurlijk ideaal dat het een landelijk evenement is met dito aandacht. Daar kan je als lokale club mooi op meeliften.”

De voorbije weken hebben Warande-leden heel wat flyers uitgedeeld bij scholen en evenementen. “Dat is essentieel. Je moet als vereniging enthousiast de Zwem4daagse promoten. Wees daarbij ook flexibel en creatief. Bij scholen stimuleren we dat klassen als geheel meedoen. Sommige groepen willen dan deelnemen onder schooltijd op tijden waarop wij geen vrijwilligers kunnen leveren. De medewerkers van het Sportbedrijf vangen dat dan weer op. Heel fijn dat we zo kunnen samenwerken. Het werpt z’n vruchten af. Het gaat erg goed met het aantal inschrijvingen. We gaan richting de vierhonderd!”

Meer informatie
In het hele land worden Zwem4daagses georganiseerd. De KNZB is altijd op zoek naar meer organisatoren voor een Zwem4daagse, zodat nog meer mensen kunnen ervaren hoe leuk zwemmen is. Hierbij heeft de KNZB verschillende hulpmiddelen om het voor de organisatie makkelijker te maken om een veilige en leuke Zwem4daagse te organiseren.