• KNZB
  • Verenigingen

Ideeën om inkomsten te genereren

27 februari 2023

Subsidies

De Sportimpuls

De Sportimpuls is een subsidieregeling die lokale sport- en beweegaanbieders financieel ondersteunt bij de opzet van activiteiten die ze ondernemen om meer mensen te laten sporten en bewegen. Deze activiteiten bestaan uit het opstarten en aanbieden van sportactiviteiten voor mensen die niet of nauwelijks sporten en bewegen. De wensen en behoeften van potentiële sporters vormen daarbij het uitgangspunt.

Website: www.sportindebuurt.nl

Subsidiewijzer NOC –NSF

Website: http://www.nocnsf.nl/sportsubs...

Gemeentelijke subsidies

Op de website van de gemeente kun je vaak nalezen waaraan de gemeente op gebied van sport en welzijn subsidies verstrekken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld; opleiden van kader, opknappen clubhuis, organiseren van evenementen etc. Bij iedere gemeente is dit weer anders geregeld.
Tip: bekijk of vraag ook naar de sport en welzijnsnota van de gemeente. Hierin staan de doelen die de gemeente wil behalen over een langere termijn. Wanneer je hier als vereniging in kan bijdrage is de kans om meer ondersteuning en /of subsidies groter.

Geld genererende activiteiten

Sponsor zwemmen

Organiseer tijdens een bestaande trainingsavond op een moment dat er niet serieus hoeft worden getraind (bijv. winterstop) het sponsor zwemmen. En maak van deze avond een feestje voor de gehele vereniging zodat het draagvlak groot is. Wanneer iedereen 10 sponsors weet te vinden van gemiddeld € 3,- (10 x € 3,- = € 30,- per lid van de vereniging). Dit kan een simpele en die avond zelf een gezellige activiteit zijn om weer een mooi bedrag op te halen. (Voorbeeld: een vereniging met 150 actieve leden haalt dan € 30,- x 150 leden = € 4.500 euro op met deze activiteit)

Grote clubactie

Al meer dan 40 jaar steunt de Nationale Stichting Grote Clubactie het Nederlandse verenigingsleven. De Grote Clubactie wordt jaarlijks georganiseerd waarmee verenigingen extra inkomsten werven.

Website: https://clubactie.nl/

Clubkit.nl

Als balsportafdeling kun je ballen verkopen voor je afdeling of vereniging. Elke deelnemer krijgt een emoticon die minimaal aangekleed is. Bij elke verkoop via jou word je emoticon verder aangekleed in je clubkleding. Je speelt dus als deelnemer tegen je eigen 12 ploeggenoten, maar ook met je vereniging tegenover andere verenigingen. 80% van de opbrengst is voor de clubkas. Op dit moment is de tool alleen beschikbaar voor waterpolo-afdelingen. Als er 5 of meer andere zwemsporten geïnteresseerd zijn, kunnen wij de tool laten customizen voor een andere sport, zoals bijvoorbeeld het verkopen van badmutsen, neusklemmen, zemen of wat we met elkaar kunnen bedenken.

Sponsorkliks

Het concept is heel simpel. Je kunt jouw vereniging via deze site hiervoor aanmelden. Wanneer mensen via de SponsorKliks-pagina van je vereniging hun aankopen doen bij vele bekende Webwinkels, ontvangt de vereniging een percentage van het aankoopbedrag. Je kunt jouw vereniging daarvoor kosteloos aanmelden: https://www.sponsorkliks.com/

Vereniging Foto album

Maak het gehele jaar door een aantal mooie foto’s van alle afdelingen binnen de vereniging. Wanneer het einde van het seizoen loopt, kunnen de foto’s digitaal ingevoerd worden in een foto album. Bijvoorbeeld bij HEMA of …..? Iedereen die een verenigingsfoto album wil hebben kan dit via de digitale weg aanvragen. Daarna kan met één druk op de knop het foto album worden besteld. Stel het kost € 10,- voor ontwikkelen van een mooi fotoboek. Via een sponsor zouden de ontwikkelingskosten teruggebracht worden. Verkoop de het album voor € 17,50 (digitaal overmaken) voor een vereniging met 400 leden is de opbrengst (400 leden x (€ 17,50 - €10 ontwikkelkosten) 7,50 = € 3000,- euro.

Auto’s wassen

Wel een vergunning regelen bij de gemeente. Maar in de stad /dorp flyeren dat de vereniging de auto wast. € 5,- euro per wasbeurt. Zorg voor een plek waar je kunt wassen, parkeerplaats bij zwembad bijvoorbeeld. (100 auto’s x € 5,- euro = € 500,- euro)

Verenigingsrestaurant

Organiseer voor de leden van de zwemvereniging, de ouders, familie, sponsoren en vrienden en kennissen een restaurant avond. Bijvoorbeeld op een mooie wedstrijddag. Voor kinderen onbeperkt pannenkoeken en voor volwassen bijv. saté (met slager regelen) en mosselen? (opbrengsten +/- € 1.000,-).

Bedrijven toernooi

Organiseer tijdens een trainingsavond in de winterstop of einde seizoen een bedrijventoernooi. Elk bedrijf krijgt een zwemmer /poloër als begeleider. Promoot je vereniging tijdens deze avond. Regel bijv. een stamppot voor na het toernooi. (Inschrijving per vereniging € 250,- voor 8 deelnemers, bij 6 deelnemers € 1.500,-)

Waterpolo kamp /zwemkamp

Organiseer tijdens de schoolvakanties een waterpolo /zwem kamp. De kinderen zijn vrij maar ouders moeten vaak gewoon werken. Daarnaast zijn er veel daluren beschikbaar bij zwembaden om in de vakantie een aantrekkelijk prijs af te spreken. De begeleiding kan door studerende sporters worden begeleidt. 3 daags kamp (€ 150,- x 20 kinderen = € 3.000,-).

Familiesportdag

In winterstop of einde seizoen tijdens bestaande trainingsavond een familiesportdag organiseren. Denk aan estafette races, waterpolo familie toernooi, water spellen etc. Iedereen die zich opgeeft betaald € 5,- euro (voor organisatie en limonade bijv.) (100 deelnemers x 5,- = € 500,- euro verdiend tijdens bestaand trainingsuur) TIP: nodig ook oud leden uit (misschien weer nieuwe leden in de toekomst).

Oude mobiels voor geld inzamelen, papier ophalen (recyclen)

Oude mobiels ophalen en via de website in te leveren kan een hoop geld opleveren. Oude telefoons kunnen tussen de € 10,- en € 150,- euro nog opleveren. Googlezoekterm: geld voor je telefoon (en vergelijk websites waar je het meeste kunt krijgen voor je mobiel)

Wedstrijdbal verkopen

Elke wedstrijd van heren 1 of dames 1 wordt de wedstrijd bal gesponsord voor € 50,- euro. De sponsor wordt voor de wedstrijd omgeroepen en krijgt een mooie plek aan de badrand. (10x dames en 10 heren thuisspelend = 20 thuiswedstrijden x € 50,- euro = € 1.000,-)

Sporttest

Organiseer met de plaatselijke fysiotherapeut een sporttest. Mensen kunnen zich laten testen bij de fysio en daarna conditionele test in het water. Deze testen zijn via de verzekering te vergoeden. Per test € 45,- x 50 deelnemers = € 2.250,- (en mogelijk nieuwe zwemmers erbij).

Crowdfunding

Crowdfunding houdt in dat vele kleine investeerders een bedrag investeren in een doel waarbij zij zich betrokken voelen. De belanghebbenden geven allemaal een relatief klein geldbedrag wat bij elkaar optelt tot één grote investering waarmee het doel verwezenlijkt kan worden. Bepaal een project waar je geld voor wilt inzamelen (bijvoorbeeld een trainingsstage voor jeugdteam of een nieuw interieur voor het clubhuis).

Vrienden van (club van 100)

Vrienden van is een groep mensen die zich verbonden voelen met de club en elk jaar in de vorm van een donatie de club willen ondersteunen. Het bedrag hiervoor kun je zelf vaststellen vaak wordt € 50 á € 100,- euro wel vaak gebruikt. Vrienden van kunnen zowel actieve leden zijn, als oud leden, betrokkenen, bedrijven etc. Als tegenprestatie kun je denken aan 2x per jaar een nieuwsbrief over hoe het met de vereniging gaat. Eventueel een vermelding in het clubblad of in het clubhuis. En een uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie en /of seizoenafsluiting. (100 vrienden van die ieder jaar € 100,- doneren levert jaarlijks €10.000,- euro op). Tip: maak gebruik van automatische incasso, dat scheelt ieder jaar vragen en zorgt voor minder opzeggingen.

Zwem4daagse

Een hoop zwemverenigingen organiseren de zwem4daagse in het zwembad. Dit maatschappelijk evenement is naast een leuke activiteit ook een activiteit waar zeker wat mee valt te verdienen. Zorg voor een aantal objecten tijdens de Zwem4daagse die je voor geld /materiaal kunt laten sponsoren. Denk hierbij aan:

  • Sponsoring zwembaan (vlaggen boven de baan en een bord bij het keerpunt van de sponsor)
  • Sponsoring goody bag (weggeefmateriaal voor deelnemers)
  • Sponsoring hoofd “dag” sponsor of hoofd gehele sponsor (elke dag één sponsor of overall sponsor, tijdens deze dag kan de sponsor zich profileren)
  • Verkoop eten /drinken /zwemartikelen /sponsorartikelen
  • Sponsoring prijzenpakket (meeste baantjes, snelste tijd, jongste en oudste deelnemer etc.)
  • bedrijvenevenement aan koppelen (bedrijf zwemt zwem4daagse gezondheidstest)

Fondsen

Jeugdsportfonds

Stichting Jong

  • Doelgroep: 0 t/m 19 jaar lichamelijke, geestelijke en /of sociale handicap
  • Bijdrage: € 500,- t/m € 5.000,- euro
  • Website: www.stichting-jong.n