• Jong Bestuur

Jongeren bij ZPV Nuenen maken bestuur ‘sexy’

13 februari 2023

Logo ZPV Nuenen

De besturen van sportverenigingen bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen, maar zeker ook jongeren, zijn er sterk in de minderheid. ZPV Nuenen is wat dat betreft een uitzondering. De 22-jarige Ryanne Senden bood zich vorig seizoen bij het fors uitgedunde bestuur enthousiast aan als secretaris. Haar enthousiasme en overtuigingskracht op de eerstvolgende ALV, zorgde direct voor een verdere jeugdige uitbreiding.

“Ik ben pas op m’n zestiende begonnen met zwemmen. Daarvoor heb ik altijd gehockeyd”, begint Senden haar verhaal. “Ik heb drie jaar vrij fanatiek gezwommen, maar toen ik ging studeren en wonen in Utrecht, ben ik toch weer gaan hockeyen. Ik studeer Bestuur- en Organisatiewetenschappen en zoek graag de verbinding tussen de theorie en de praktijk. Ook in Utrecht heb ik verschillende bestuursfuncties gehad. Eerst bij een belangenbehartiger voor studentenhuisvesting en ook bij de studenten hockeyclub. Toen ik de vacature zag voor bestuursleden bij ZPV Nuenen, twijfelde ik geen moment. In die drie jaar zwemmen bij ZPV Nuenen, heb ik een dusdanige band opgebouwd met de club dat ik graag iets wilde terugdoen. Ook vind ik het goed om als student te laten zien dat je ook van waarde kan zijn bij ‘burgerverenigingen’. Het klikte gelijk tussen mij en voorzitter Serge van Isterdael. Hij is inderdaad van een (iets) oudere generatie, maar we leren heel veel van elkaar. Ik van zijn ervaring en hij van mijn enthousiasme!”

Pitch
Op de eerstvolgende ALV hield Senden een pitch. “De kern van mijn boodschap was dat een vereniging alleen kan bloeien als je er met elkaar wat moois van maakt. Het geeft mij ontzettend veel energie om me actief in te zetten voor de maatschappij. Daarin ben ik toch niet de enige? Na afloop kwamen er gelijk drie andere leden naar me toe, allemaal in de leeftijd 22-25 jaar, dat ze ook geïnteresseerd waren in een bestuurstaak. Hierdoor zijn we nu met vijf personen en zijn de taken goed verdeeld. Twee van hen zijn nu aanspreekpunt voor de verschillende afdelingen, waardoor Serge, de penningmeester en ik alles veel beter kunnen managen. Zo komen we weer toe aan besturen.”

Maak het sexy en charmant
Tips voor andere verenigingen heeft Senden wel. “Maak bestuurswerk sexy en charmant. Daarmee bedoel ik dat je het aantrekkelijk moet maken door de nadruk te leggen op hoe leuk het is. Dat is het ook echt. Het beeld van suffe vergaderingen of ledenadministratiegeneuzel moet echt bijgesteld worden. Je doet zoveel meer! Het is daardoor ook enorm leerzaam. Waar eigenlijk alles op aankomt is een goede communicatie met de leden. En als iemand dat kan, dan is het wel generatie Y. Wij zijn enorm praktisch ingesteld, hebben een no-nonsense mentaliteit en kunnen goed overweg met de moderne communicatiemiddelen. Kijk bijvoorbeeld naar het beantwoorden van e-mails. Een traditionele bestuurder plant daarvoor een dagdeel per week in, ik doe het gewoon dagelijks onderweg in de trein. Hierdoor zorg je ervoor dat je als bestuur veel minder op afstand staat. Het werkt, leden bellen me op en komen op zaterdag naar me toe in het zwembad.”

Besturen is niet saai
Senden gaat verder: “De jongere generatie kan meer en werkt veel sneller. Betrek de jongeren dan ook door ze op hun kwaliteiten uit te nodigen. Veel verenigingen worstelen met de wijze waarop ze social media willen inzetten. Dat is nou een uitgelezen taak voor een jonger iemand. Ik noem het ook bewust een taak, dat spreekt jongeren veel meer aan dan dat ze meteen weer in een commissie moeten plaatsnemen. Zo kom je van het stigma af dat besturen saai is. Als je jongeren ook de kans geeft om fouten te maken en te groeien in hun rol, weet ik zeker dat bij elke vereniging jonge bestuursleden te vinden zijn.”