• Sportaanbod
  • Ledenwerving

Met multisporten biedt Oceanus een leven lang zwemplezier!

13 februari 2023

Oceanus logo

Een slinkend ledenaantal. Veel verenigingen kampen ermee en de KNZB zelf ook. Een van de manieren om dat tegen te gaan is het creëren van nieuw aanbod binnen je club. Oceanus uit Aalsmeer is een van de verenigingen die succesvol leden weet te behouden en nieuwe aan zich weet te binden. Met negen disciplines is de keuze reuze. Triathlon is er daar een van.

Traditioneel kent een zwemclub hooguit vier disciplines: zwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen. Oceanus heeft daar een aantal takken aan toegevoegd. Van de triathlonafdeling is Adrie Berk het boegbeeld. “Wij willen ons zo breed mogelijk oriënteren en geloven in de kracht van multisporten”, zegt de man die al 52 jaar lid is van de club. “Een breed aanbod is niet alleen goed voor de ontwikkeling van de sporters, maar ook voor het behoud van je leden. Mocht iemand zijn uitgekeken op waterpolo of wedstrijdzwemmen, dan is er altijd nog wat anders te doen. Voorwaarde hierbij is wel dat er actief naar verbinding wordt gezocht tussen de verschillende disciplines. Dat doen wij door structureel met alle negen afdelingen te overleggen en gezamenlijke activiteiten op te zetten.”

Langer verbonden aan de club
Zo is het voor veel leden vanzelfsprekend om in hun zwemcarrière verschillende disciplines uit te oefenen en letterlijk een leven lang te zwemmen. “Bij veel verenigingen is waterpolo een vies woord als je aan wedstrijdzwemmen doet en vice versa. Bij Oceanus niet, omdat er al van jongs af aan samengewerkt wordt. Zo ligt het veel meer voor de hand dat je meer doet dan waar je oorspronkelijk lid voor werd en blijf je uiteindelijk ook daadwerkelijk langer verbonden aan de club.”

Om dit te stimuleren heeft de club ook een contributieplatform ingesteld. “Voor een bepaald eindbedrag mag je zoveel als je wilt in het water liggen, al doe je dat bij zes verschillende afdelingen”, vertelt de 62-jarige Berk. Oceanus richt z’n blik dankzij de triathlonafdeling ook buiten zwembad De Waterlelie. “Direct na de triathlonzwemtraining, bieden we loop- en fietstrainingen aan. Het mooie is dat daar ook zwemmers en waterpoloërs bij aansluiten.”

Onderlinge dwarsverbanden
Dankzij die onderlinge dwarsverbanden worden er elk kwartaal verenigingsbrede evenementen georganiseerd. “In de zomer is er bijvoorbeeld een ‘poeloversteek’ waarbij leden van alle disciplines de Westeinderplas oversteken. De fanatiekelingen in de lengte en de jongeren of juist ouderen in de breedte. In het voorjaar is er een zwemloop en aan het eind van het jaar een ‘100x100 meter wedstrijd’ waarbij de jongeren ook kortere afstanden kunnen zwemmen.”

Berk raadt andere clubs aan op zoek te gaan naar die onderlinge verbinding. “Maak hierbij gebruik van de experts die je in huis hebt. Laat een zwemtrainer een verenigingsbrede scholing organiseren voor trainers van alle disciplines. Zo heeft bij ons een ASM (Athletic Skills Model) trainer de andere trainers geïnspireerd tot veelzijdige en speelse trainingen in het bad of de sporthal. En nieuw aanbod kan verder gaan dan triathlon. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan vinzwemmen, duiken en lifesaving. Het belangrijkste is dat de eilandcultuur verdwijnt. Door afdelingsoverstijgend te denken en handelen, ben je als verenigingslid meer dan enkel een waterpoloër of een zwemmer. Je wordt iemand die z’n hele leven plezier beleeft aan de zwemsport.”