• Waterpolo
  • Opleidingen

Officials waterpolo

16 februari 2023

Scheidsrechters

Om wedstrijden in goede banen te leiden en daarmee de sport te faciliteren voor de vele waterpolo-spelers zijn scheidsrechters onmisbaar. Scheidsrechter word je door te starten met de basiscursus scheidsrechter en te gaan fluiten bij je eigen vereniging. Daarna kan je in verschillende stappen doorgroeien. En wie weet....fluit jij op de Olympische Spelen over een paar jaar?

Het fungeren als official is leuk, leerzaam en onmisbaar voor de sport! Iedereen kan gemakkelijk de eerste stappen zetten als official binnen het waterpolo.

Processen en tijdslijnen

Basiscursus official waterpolo
In het verleden waren de W-Official cursus en waterpoloscheidsrechter cursus twee verschillende cursussen. In de huidige basiscursus scheidsrechter (BsR-cursus) is dit tot één cursus ontwikkeld. Als cursisten met de BsR-cursus starten dienen zij het volledige praktijkdeel (fluiten en tafel-functies) uit te voeren. Pas na het behalen van de bevoegdheid kan er een splitsing gemaakt worden op welke functie de geslaagden worden ingezet. Zodoende krijgt de cursist een beter inzicht op beide functies en het bevordert de communicatie tussen de scheidsrechters en de BsR-officials.

De BsR-cursus bestaat uit een theoretisch deel (een e-learning inclusief theorie-examen) en een praktijkexamen. Het theoretische gedeelte kan de cursist in eigen tempo, thuis maken en het praktijk gedeelte wordt afgenomen door een praktijkbegeleider. De praktijkbegeleider van een vereniging is een functionaris die door de eigen vereniging verantwoordelijk is voor deze taak en kennis heeft van de jurytafel en het spel begeleiden van de jongste jeugd.

De nieuwe opzet van de cursus is mede bedoeld om de jeugd kennis te laten maken met de omschreven functies. Als de verenigingen de cursus vanaf 14 jaar dit verplicht laten doen, dan is er gelijk spelregelkennis. Door hun ook te laten fungeren worden leden ook meer betrokken met het vervullen van vrijwilligers taken voor de vereniging.

Aanmelden BsR-cursus waterpolo official
BsR-opleiding: Om je aan te melden voor de BsR-opleiding dien je het Aanmeldformulier BsR te downloaden en volledig en naar waarheid ingevuld te mailen naar opleidingen@knzb.nl. (Let op je dient in het bezit te zijn van een geldige VOG en een praktijkbegeleider).

Vervolgcursus official waterpolo
Ben je enthousiast over het fluiten van wedstrijden en wil je graag ook oudere jeugd en senioren gaan fluiten? Schrijf je dan in voor de vervolgopleiding!

Na deze cursus ben je in staat om wedstrijden te fluiten namens de KNZB en als echte KNZB-official op pad te worden gestuurd in je eigen regio! In de cursus ga je aan de slag met een verdieping op de kennis die je mee hebt gekregen uit de basiscursus en leer je nieuwe onderdelen die op hogere niveaus van toepassing zijn.

We maken hierbij gebruik van digitale middelen om je geïnvesteerde tijd zo goed mogelijk te benutten! Je krijgt online-lessen van kundige opleiders die goed weten hoe zij kennis overbrengen en die zelf wedstrijden op hoog niveau fluiten. Daarnaast krijg je begeleiding van een praktijkbegeleider uit de buurt, zodat ook langs de zwembadrand gewerkt kan worden aan je ontwikkeling! Aangezien er veel naslagwerk online beschikbaar wordt gesteld, is het voor iedere cursist mogelijk om op eigen tempo de cursus succesvol af te ronden!

​Als scheidsrechters de vervolgopleiding hebben afgerond kunnen zij aangesteld worden door de regio. De regio kan deze scheidsrechters indelen op niveau Ye, Yd en Yc. Dit zal betekenen dat deze scheidsrechters de jeugdwedstrijden van <15 jaar tot en met <17 jaar zullen fluiten en tevens worden ingezet in de lagere klassen van de seniorencompetitie in de regio.

Planning cursussen tweede helft seizoen 2022-2023

Op onderstaande data staan cursussen gepland, waarbij de online sessies starten om 19.30 uur. De cursusavonden vinden doorgang indien een gekwalificeerde opleider beschikbaar is.

  1. Woensdag 15 en 22 maart
  2. Donderdag 13 en 20 april
  3. Dinsdag 16 en 23 mei
  4. Maandag 12 en 19 juni

Via deze link kan je je opgeven voor één van deze cursussen!

Regio cursus official waterpolo
Na de regio-opleiding zijn scheidsrechters bevoegd om door te stromen naar ieder niveau. De regio en de bond bepalen of een scheidsrechter kan promoveren en delen de scheidsrechters in op de wedstrijden. Na de regio-opleiding zijn alle facetten van het fluiten van wedstrijden zo goed mogelijk uitgelegd, waardoor een scheidsrechter een verdere ontwikkeling in kan zetten.

Begeleiding en masterclasses
Alle scheidsrechters worden zoveel mogelijk begeleid in hun ontwikkeling. In het begin vanuit de eigen vereniging, later ook door de topscheidsrechters in Nederland. Ook word je gestimuleerd om een eigen ontwikkelplan te maken en zo te groeien in je rol als official.

In verschillende masterclasses worden diverse aspecten van het official zijn nader besproken. Hierbij gaat het naast spelregelkennis en interpretatie ook over weerbaarheid, rapporteren en andere aspecten die jou als official beter doen functioneren.

Aanmelden SR-opleidingen
Wil jij starten of je verder bekwamen als waterpolo-official, neem dan contact op met de scheidsrechters-coördinator van je vereniging of de regionale scheidsrechters commissie van jouw regio.

LET OP: Wil je deelnemen aan een opleiding dan is een geldige VOG geregistreerd in Sportlink een vereiste!