• Jong Bestuur

Studentenzwemclub Tiburón maakt van zwemmen een feestje

13 februari 2023

Studenten Tiburon

Binnen de KNZB-wateren vormt de studenten zwemcompetitie een aparte ‘stroming’. Veertien verenigingen zijn er op aangesloten. Het Maastrichtse Tiburón is er daar eentje van. “Zwemmen bij een studentenvereniging combineert de sport met het studentenleven. Dat maakt het heel leuk!”

Jorg van Beek is net het bestuur van Tiburón ‘uitgehamerd’. Vorig jaar was hij de activiteitencoördinator. “Ik was verantwoordelijk voor feestjes, weekendjes weg en filmavonden. Erg leuk en belangrijk, want onze leden willen proeven aan het studentenleven.” Dat is ook de reden waarom de 20-jarige student biomedische wetenschappen zelf lid werd van Tiburón. De traditionele studentenverenigingen met alle hiërarchie en rituelen trokken hem minder aan en omdat hij al jaren zwom voor ZV Tiamat uit Eersel, meldde hij zich snel bij Tiburón. Hij vond er waar hij naar op zoek was.

Meer dan een wedstrijd
De studenten zwemcompetitie wordt gecoördineerd door de Stichting NSZ (Nederlandse Studenten Zwemsport). Zwemcommissaris Anne Verhoef vertelt: “Een aparte competitie voor studenten is zeker niet overdreven. Soms beginnen mensen pas met zwemmen in hun studententijd. Door de studie lukt het ook niet meer iedereen om uit te komen voor een burgervereniging. Dan kun je dus bij een studentenvereniging terecht.” Je ziet overigens ook dat veel zwemmers, net zoals Van Beek, zowel voor een burgervereniging als een studentenvereniging uitkomen. Het levert een grote diversiteit aan niveaus op. Van beginners tot zwemmers die op het ‘gewone’ NK in de top-10 zwemmen.

Elk seizoen worden er vijf wedstrijden speciaal voor studenten georganiseerd; vier competitiewedstrijden en het Open Nederlandse Kampioenschap Studenten (ONKS). De verenigingen organiseren ze om beurten. “Het is altijd heel gezellig. Iedereen wordt aangemoedigd, van beginner tot topper”, zegt Verhoef enthousiast. Het werkt aanstekelijk. “We krijgen vaak complimenten van de officials en de vrijwilligers. Rondom de wedstrijd wordt dan ook veel georganiseerd. Op vrijdagavond is er een pre-borrel, op zaterdag is de wedstrijd met aansluitend een diner en een themafeest en op zondag gaat iedereen pas weer naar huis. Dat maakt het uniek.”

De voordelen en uitdagingen van wisselende besturen
De Stichting NSZ wordt gevormd door oud-bestuurders van studentenverenigingen. De uitvalsbasis is Utrecht. De 22-jarige Verhoef studeert aan de Universiteit van Maastricht en bekleedde net als Van Beek een bestuursfunctie bij Tiburón. “De wisselende besturen bij studentenverenigingen hebben vooral voordelen”, zijn ze beide van mening. “Vers bloed geeft energie en nieuwe ideeën. Aan het begin van elk jaar krijgt je vereniging op die manier echt een impuls. Dat doet een vereniging goed. Omdat er zoveel mensen een bestuurs- of commissietaak hebben binnen een studentenvereniging is het reilen en zeilen binnen de club ook minder afhankelijk van een klein clubje mensen. Bij burgerverenigingen zie je vaak dat één of enkele leden alles moeten doen. Dat is natuurlijk erg kwetsbaar.”

Elk jaar een nieuw bestuur geeft ook uitdagingen. “De wisselende samenstelling vereist een geoliede overdracht. Draaiboeken zijn daarom erg belangrijk. Die zijn gelukkig bij de meeste verenigingen dik in orde”, zegt Verhoef die voor haar studententijd uitkwam voor WZV Waalwijk. Van Beek ondervond het aan den lijve. “In februari begin je al met zoeken naar nieuwe bestuursleden voor het volgende jaar. In mei presenteer je vervolgens het kandidaatsbestuur en begint het inwerken. Pas bij de ALV in september treed je daadwerkelijk af.” Voor zowel Verhoef als Van Beek bood de bestuursfunctie bij Tiburón een mooie ervaring die ze voor geen goud hadden willen missen. “Omdat je je thuis voelt bij de vereniging, wil je ook wat terug doen. Dan is dit een hele mooie en leerzame manier om een steentje bij te dragen.”