• Para-zwemmen
  • KNZB

Zwemmen en handicap

16 februari 2023

1000001681

Zwemmen met een handicap

Heb je een handicap en wil je graag zwemmen? Er zijn diverse mogelijkheden. Naast het reguliere aanbod van zwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen en schoonspringen zijn er andere onderdelen in de zwemsport, speciaal voor zwemliefhebbers met een handicap.

Wedstrijdzwemmen
Er worden voor gehandicapte zwemmers verschillende zwemwedstrijden georganiseerd. Dit zijn bijvoorbeeld de Special Olympics, de zwemcompetitie voor gehandicapten en andere initiatieven.
Tijdens deze wedstrijden zwem je tegen zwemmers van je eigen niveau. Ben je echt heel goed dan kom je misschien wel in de nationale selectie en zwem jij voor Nederland op de Paralympische Spelen, het EK of WK voor zwemmers met een handicap!

Meer informatie over wedstrijdzwemmen voor gehandicapten vind je hier.

Recreatief zwemmen
Bij veel verenigingen doen ze niet alleen aan wedstrijdzwemmen maar organiseren ze ook leuke recreatieve activiteiten. Je kunt hierbij denken aan een zweminstuif waar spelletjes worden gedaan. Ook bewegen op muziek, snorkelen en natuurlijk gewoon vrij zwemmen is mogelijk. Dit gebeurt vaak met een hele groep tegelijk onder leiding van één of meerdere begeleiders. Iedere vereniging heeft andere activiteiten.

Waterbasketbal
Vind jij het leuk om een uitdagende teamsport te beoefenen in het water? Dan is waterbasketbal misschien wel iets voor jou! Waterbasketbal is een mix tussen waterpolo en basketbal. Met een team van vijf spelers probeer je de bal in de drijvende basket van de tegenstander te gooien en moet je natuurlijk ook je eigen doel verdedigen.

Iedereen met een lichamelijke & verstandelijke handicap die kan zwemmen, kan meedoen aan waterbasketbal. De teams zijn gemengd qua beperking, leeftijd en geslacht. Er is een waterbasketbal competitie.

Voor meer informatie over waterbasketbal klik hier.

Zwemvereniging bij jou in de buurt?
Wil je graag (leren) zwemmen, waterbasketbal spelen, meedoen aan een recreatieve activiteit of één van de andere zwemsporten doen? Stuur dan voor vragen een mail naar para-meezwemmen@knzb.nl