• Wedstrijdzwemmen
  • Historie

‘Het tafeltje van Bert’ is meer dan zomaar een tafeltje

28 juni 2023

KNZB Logo

Redactie

‘Het tafeltje van Bert’ is meer dan zomaar een tafeltje

Er staat in het horecagedeelte van sportcomplex Amerena een bijzonder tafeltje. Het is het ‘Tafeltje van Bert’. En het is meer dan zomaar een tafeltje. Het is een eerbetoon aan de oud-topzwemmer en oud-(bonds)coach Bert Sitters die regelmatig z’n baantjes zwom in het Amersfoortse zwembad. Voordat Amerena werd geopend deed hij dat in het Sportfondsenbad, maar ook de laatste jaren bleef hij velen inspireren – gevraagd en ongevraagd – met zijn ‘tips and tricks’ van het zwemmen.

Op 23 juni werd het ‘Tafeltje van Bert’ officieel in gebruik genomen in het bijzijn van zijn vrouw Isabel, zijn kinderen Bianca, Sydney en Chubi, hun aanhang en kleinkinderen. Het wordt een officiële plek waar zijn zwemmaatjes na hun training koffie met een eitje kunnen nuttigen. Met de vele verdiensten van Bert die op de tafel staan genoteerd, hoeft het gesprek in ieder geval nooit stil te vallen.

Naast de presentatie van Aschwin Lankwarden, directeur van de KNZB, kwamen dochter Bianca, oud-collega opleidingen Joop Muller, zwemmaatje Olivier en zoon Sydney aan het woord. Aschwin Lankwarden over de bijzondere bijeenkomst: ,,Gezien het grote aantal topzwemmers blijkt dat Bert veel voor hen heeft betekend. Maar ook zijn eigen zwemmaatjes uit Amersfoort waren zichtbaar emotioneel. Dat maakte dit eerbetoon extra mooi. Dat met het tafeltje de gedachten aan Bert levendig worden gehouden is natuurlijk prachtig.’’

Bert Sitters overleed 13 november 2022 op 80-jarige leeftijd.