• Waterpolo
  • TeamNL
  • TeamNL Waterpolo

BENU cup: Oranjemannen pakken zilver

19 augustus 2022

20220819 202201 1

Op de slotdag van de BENU Cup verloren de Nederlandse waterpolomannen weliswaar met 13-9 van Hongarije, maar omdat Frankrijk eerder op de avond Japan versloeg, eindigde de ploeg van Harry van der Meer het vierlandentoernooi alsnog op een mooie tweede plek.

Vanwege storm en onweer waren de wedstrijden op de slotdag verplaatst naar het 92 jaar oude binnenbad op het Margretha Eiland. Onder de boogconstructie van het legendarische Alfred Hajos stadion gaf Oranje de regerend Europees kampioen goed partij. De tot de nok toe gevulde zwemhal zorgde voor een fantastische sfeer.

De thuisploeg, die eerder al Frankrijk en Japan had verslagen, kwam op een 3-1 voorsprong, maar Thomas Lucas (midvooractie) en Pascal Janssen (strafworp) hielden Nederland in de race. Toch zetten de Magyaren de Nederlandse ploeg vakkundig op een 5-3 achterstand aan het eind van de eerste periode.

In de tweede periode haakte Oranje even aan. Jesse Koopman scoorde vanaf positie 2 de 5-4 en even later kon Janssen na een goede midvooractie van Lucas wederom vanaf 5 meter aanleggen. De speler van ZV De Zaan schoot echter mis en Hongarije scoorde in de tegenaanval wel. Zo stond het in plaats van 5-5 opeens 6-4. De Magyaren vergrootten de voorsprong zelfs naar 8-4.

Maar Nederland gaf zich zeker niet gewonnen. In de derde periode scoorde Oranje drie keer op rij (Janssen en tweemaal Kas te Riele) en was helemaal terug in de wedstrijd: 8-7. Hongarije had de grootste moeite om de Oranjemannen van zich af te schudden. Tot eind derde periode scoorden beide ploegen over en weer. Eerst vond Jorn Winkelhorst met een weergaloze midvooractie het net en even later rondde Jorn Muller een mooi uitgespeelde aanval af: 10-9. Helaas passeerde Adam Nagy vlak voor de zoemer Eelco Wagenaar waardoor de marge toch weer twee werd.

In de laatste periode lukte het Nederland niet nogmaals om terug te komen, maar door de eerdere zege op Frankrijk (10-12) en het nipte verlies tegen Japan (12-13) eindigde Nederland op doelsaldo op de tweede plek. Van der Meer kijkt tevreden terug op het toernooi: “We hebben veerkracht getoond. Japan is onvoorspelbaar en erg moeilijk te bespelen. Geen enkele ploeg in Europa speelt hun spel, dus die nederlaag zegt me niet zoveel in aanloop naar het EK. De zege op Frankrijk was knap. We zetten de wedstrijd in de tweede helft naar onze hand. En vandaag hebben we ook tegen Hongarije karakter getoond. Natuurlijk kunnen er nog dingen beter. De komende dagen gebruiken we om de puntjes op de i te zetten, zodat we aanstaande donderdag in onze beste vorm naar Split kunnen afreizen.”

BENU Cup, Boedapest

Vrijdag 19 augustus
Hongarije – Nederland: 13-9
Periodestanden: 5-3, 3-1, 3-5, 2-0
Doelpunten Nederland: Kas te Riele 3, Pascal Janssen 2, Thomas Lucas 1, Jorn Muller 1, Jorn Winkelhorst 1, Jesse Koopman 1.

Reeds gespeeld

Woensdag 17 augustus
Nederland – Japan: 12-13
Periodestanden: 3-3, 2-2, 5-5, 2-3
Doelpunten Nederland: Pascal Janssen 3, Thomas Lucas 2, Jorn Winkelhorst 2, Kas te Riele 2, Bilal Gbadamassi 1, Jesse Nispeling 1, Jesse Koopman 1.

Donderdag 18 augustus
Frankrijk – Nederland: 10-12
Periodestanden: 2-0, 3-3, 3-5, 2-4
Doelpunten Nederland: Tim de Mey 2, Guus van IJperen 2, Kas te Riele 2, Pascal Janssen 2, Thomas Lucas 1, Jorn Muller 1, Flemming Kastrop 1, Jorn Winkelhorst 1.

Eindstand
1. Hongarije 3-9
2. Nederland 3-3
3. Frankrijk 3-3
4. Japan 3-3

Beeld: De Nederlandse waterpolomannen met de zilveren plak in Boedapest