Is een beetje ‘Iceman’ Wim Hof op dit moment heel erg?
Menig zwembadbezoeker zal inmiddels hebben gemerkt dat er iets met de temperatuur van het water aan de hand is. Collega-zwemmers klagen en spreken van een verlengd openwaterseizoen in het binnenbad. Ze overwegen zelfs hun wetsuit weer uit de kast te halen. Kortom: Het voelt allemaal veel kouder dan voorheen.
Als toegift na een uurtje ‘badderen’ blijkt het bij de douches niet veel anders dan in het zwembad. Een warme straal water om het chloor uit de haren te wassen of ontspannen afspoelen zit er de laatste tijd niet meer in. Het is in beide gevallen duidelijk dat de energie-intensieve zwembaden zo hun maatregelen hebben genomen om zuiniger aan te doen met gas en elektra.
Moeten we ons zorgen maken? Zitten zwembaden in zwaar weer? Aan de dure tarieven voor gas elektra ontkomen ze op dit moment of op langere termijn zeker niet. Afhankelijk van hun energiecontract komen ze een keer aan de beurt voor een forse verhoging. Net zoals iedereen daar thuis last van heeft. Zonnepanelen op het dak, warmtepompen, ledverlichting en andere terugwininstallaties helpen mee, maar dekken niet de volledige behoefte. Daarom wordt letterlijk gedraaid aan die ene knop waarbij nog iets te winnen valt: de thermostaat.
Het gaat in het zwembad qua warmte niet alleen om de watertemperatuur. Voor een aangenaam verblijf is de boventemperatuur eveneens van belang. Die wordt gereguleerd door het luchtbehandelingssysteem. Die staat over het algemeen een graad hoger dan het badwater zelf is. Dit alles is nodig om condensatievorming op de ramen te voorkomen.
Het is dus kennelijk die ene graad verschil die je een heuse ‘Wim Hof-ervaring’ geeft tijdens de zwemlessen, het baantjes trekken, een zwem- of waterpolotraining. Alle kleine beetjes helpen en iedereen wil voorkomen dat de exploitant, beheerder of gemeente aan een andere knop gaat draaien om alles betaalbaar te houden: de verhoging van de badhuur of entree van het zwembad.
Zoals in de vorige Blog aangegeven blijft de KNZB zich, met NOC*NSF, inzetten om de zwemsport betaalbaar te houden. Over de ontwikkelingen hiervan houd ik je op de hoogte. Blijf zwemmen. Zo houd je jezelf en de zwemaccommodatie fit en gezond. Voor nu blijf ik vooral trots op je. Als mens weet je dat ene graadje al even te trotseren. Kennelijk neem je op de koop toe dat je tegenwoordig een beetje ‘Iceman’ moet zijn als je het zwembad bezoekt. Bijkomend voordeel: Het schijnt nog gezond te zijn ook!
Met vriendelijke groet,
Aschwin van Lankwarden
Directeur KNZB