• Wedstrijdzwemmen
  • EJK Wedstrijdzwemmen

EJK Belgrado: drie medailles en acht finaleplaatsen

10 juli 2023

KNZB Logo

Redactie

EJK zwemmen 2023

EJK Belgrado: drie medailles en acht finaleplaatsen

De Nederlandse zwemequipe keerde met drie medailles en acht finaleplaatsen terug van het EJK (jaargangen 2005-2007) in Belgrado. Steijn Louter pakte goud en zilver op respectievelijk de 200 en 100 meter schoolslag en Collin van der Hoff won zilver op de 200 meter schoolslag.

Hoofdcoach Geert Janssen blikt terug:

"Het was een enerverend toernooi waar vooral het omgaan met de ‘uitdagende’ omstandigheden centraal stond. We wisten dat we relatief een jonge groep mee hadden naar Belgrado met slechts twee jongens (Yanieck Weijland en Steijn Louter) met eerdere EJK-ervaring.

Vooraf hadden we een sterke centrale voorbereiding in Eindhoven gedraaid waarin er snel een hecht team was gevormd. Eenmaal aangekomen in Belgrado moesten we de verwachtingen wel wat bijstellen. Zo was het hele wedstrijdbad nog niet aangekleed een dag voor de wedstrijd en moesten de startblokken nog worden vervangen in de nacht voor de wedstrijd. We stelden ons er op in dat de organisatie het per dag een beetje beter voor elkaar zou hebben en dat we de eerste dag vooral flexibel moesten zijn.

De start van het toernooi was moeizaam maar het team heeft dit fantastisch weten om te draaien door iedere dag een beetje beter voor de dag te willen komen. Het hoogtepunt van het toernooi was natuurlijk de 1-2 op de 200 meter schoolslag van Steijn en Collin. Binnen het team zag je na deze prestatie ook veel meer geloof ontstaan en waren er ook andere sporters die echt ‘opstonden’ binnen de ploeg.

Kritisch kijkend hadden we graag wat meer zwemmers met een PR naar huis willen zien gaan, maar ik weet zeker dat deze groep zelfkritisch genoeg is om volgend jaar nog beter voor de dag te komen."

De volgende zwemmers kwamen in Belgrado in actie:

Meisjes:
Angelina Rolman, Djanilla Brink, Marte Hieke van der Kamp, Hylcke de Beer, Sara Korthuis, Evy Rozeboom en Mare Schallenberg.

Jongens:
Steijn Louter, River Streefland, Daan Sonneveld, Domingo Kuipers, Collin van der Hoff, Yanieck Weijland, Sven Klink, Cas Verstegen en Finn Broekhoven.

De begeleiding bestond uit: Geert Janssen (hoofdcoach), Harm Rozenga (coach), Pim van Hedel (coach) en Ranomi Kromowidjojo (mentor).