• Bestuur
  • Bestuurlijke ontwikkeling
  • KNZB

Even kennismaken met Hayke Veldman

23 januari 2023

Microsoft Teams image 2

Even kennismaken met Hayke Veldman

Woensdag 1 juni 2022

Wij hebben een nieuwe voorzitter, niemand minder dan Hayke Veldman. Dat is mooi nieuws en dus is het de hoogste tijd voor een kennismaking met een kop koffie. Onze nieuwe voorzitter is niet zomaar iemand, Hayke is recentelijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en hij heeft zelfs een eigen Wikipedia pagina. Wie kan dat van zichzelf zeggen.

Op een zonnige dag ontmoeten wij elkaar en met een kop koffie in de hand neemt Hayke meteen het voortouw. “Ja, de naam Veldman klinkt voor de oudere generatie misschien iets bekender en dat klopt, want ik ben inderdaad de zoon van Honk Veldman. Mijn vader was de trainer/coach van onze eerste Nederlandse wereldkampioene en Olympische medaillewinnares, Annemarie Verstappen. Ik ben opgegroeid langs de badrand met een coachende vader en een hardwerkende moeder die in de avonduren de administratie van de verenging deed. Je kunt dus wel zeggen dat de liefde voor het zwemmen echt in mijn DNA zit.”

Hayke gaat enthousiast verder; “ik was zelf ook een wedstrijdzwemmer, een middelmatige wedstrijdzwemmer dat wel, geen topper.” Althans, zo omschrijft hij zichzelf. Het badwatergevoel en een grote passie voor het zwemmen heeft hij wel. En het is precies die passie die Hayke in zijn nieuwe rol wil overbrengen. Hij heeft niet alleen een grote liefde voor het zwemmen maar hij neemt ook een enorme bestuurlijke kennis en ervaring mee als voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD.

Wat drijft jou als bestuurder?

“Ik heb een aantal grote passies. Van één van die passies heb ik m’n werk kunnen maken. Ik heb namelijk een enorme drive voor ons openbaar bestuur en hoe we onze samenleving samen kunnen vormgeven. Het zijn dan ook deze passies, het besturen en hoe we alles gaan organiseren, en de zwemsport die voor mij zo mooi samenkomen in het voorzitterschap van de KNZB.”

Waar ligt voor jou de uitdaging?

“Voor mij ligt de uitdaging in het zorgen dat wij ook in de toekomst een bruisende en succesvolle zwemsport hebben in Nederland. Het is een grote uitdaging waar we samen voor staan, want wanneer je kijkt naar het dalend aantal leden is dat geen positief beeld. Daar ligt voor ons de uitdaging om dat samen met de verenigingen, de zwembranche en de lokale overheid op te pakken.”

Samen kansen zien

Het is vooral het woord ‘samen’ waar Hayke de nadruk op legt. “Dat is belangrijk. De samenleving verandert en onze jongere generatie vraagt om andere dingen, zij vinden andere zaken belangrijk en daar moeten wij op inspelen. Het is de kunst om juist deze ontwikkelingen te gebruiken voor en door de verenigingen.”

Een mooie focus. Hoe zie jij jouw rol als voorzitter daarin?

“Deze tijd vraagt om een andere organisatie en om het bestuurlijk beter te organiseren. Om te doen wat nodig is. Ook daar sta ik voor en hier gaan we samen een verdere invulling aan geven. Dat betekent voor mij in de rol van voorzitter dat ik graag dicht bij de verenigingen sta, om te weten wat er speelt. En ja, ook als voorzitter ben ik een aanspreekpunt voor de leden en voor alle partners die we in de zwemsport hebben.”

De zwemmer centraal

Hayke zit op zijn praatstoel en met gedreven enthousiasme roept hij ook meteen dat het goede nieuws is dat er daardoor ook volop kansen liggen. “Rond de drie miljoen mensen zwemmen met enige regelmaat, er poppen overal met name openwaterzwemevenementen op en er ontstaan nieuwe vormen. Dat zijn kansen. Het zijn fantastische ontwikkelingen. Het geeft maar aan dat de belangstelling voor onze zwemsport er niet minder op is geworden. Integendeel.

Voor mij staat die zwemmer centraal. Of het nu gaat om de recreatieve zwemmer, de wedstrijdsporter of de topsporter. Onze gezamenlijke focus moet wij mij betreft liggen bij iedereen die iets met de zwemsport heeft. Denk maar eens aan onze oudere generatie en hoe vooral het zwemmen hier positief kan bijdragen aan de gezondheid. Dat is een prachtig geven en daar moet ook de focus liggen.”

De tijd gaat snel. Hayke moet weer verder. Een mooie kennismaking met een gedreven man die met groot enthousiasme en toewijding een invulling wil geven aan onze zwemsport. Als we afscheid nemen, benadrukt hij snel even nog dat hij zijn nieuwe rol vooral als een voorrecht ziet en dat wij vooral samen dit avontuur moeten aangaan.

Foto: Paul Rapp