• NK
  • KNZB
  • Waterbasketbal

Gesposs prolongeert Nederlandse titel waterbasketbal

11 oktober 2023

Waterbasketbal NK ok

Gesposs prolongeert Nederlandse titel waterbasketbal

Het Nederlands kampioenschap waterbasketbal is gewonnen door Gesposs. In de finale werd in Meppel De Tubanten met 5-4 verslagen. Daarmee prolongeerde de ploeg uit Oss hun titel uit 2019 en stond de negenvoudig recordkampioen uit Enschede met lege handen.

Het NK werd in 2019 voor het laatst georganiseerd. Daarna gooide corona of de naweeën van de pandemie roet in het eten. Het wachten op het meest recente toernooi – bestaande uit 18 wedstrijden - werd beloond. De grote schare aan supporters kreeg in zwembad Hesselingen een spannende finale voorgeschoteld. Beide teams gaven elkaar weinig toe en mede door het adequate optreden van beide scheidsrechters bleef het een sportieve wedstrijd.

Voor clubvoorzitter Martijn Schuring van het organiserende MZPC De Reest was het een grote eer het toernooi te mogen organiseren. ,,Het past bij de ambities die we als vereniging hebben om de zwemsport voor iedereen toegankelijk te maken. Daarnaast willen we iedereen de mogelijkheid bieden om op zijn of haar niveau te sporten’’, laat de preses in zijn voorwoord weten. Onderdeel van De Reest is De Zwerfkei. Een club die in 1971 oorspronkelijk was opgericht voor mensen met een lichamelijke beperking.

Aan het Nederlands kampioenschap deden acht teams mee. Namens de KNZB was projectleider Irma Duim aanwezig. ,,Het mooiste van waterbasketbal vind ik dat jonge mensen samenspelen met ouderen. Het is een zeer gemêleerd gezelschap. Iedereen was goedgemutst. Een traantje wordt met elkaar getroost na een verloren race. Maar er wordt ook met zijn allen gefeest als de prijzen worden uitgereikt. De Nederlands kampioen maakt, met spelers en toeschouwers, spontaan een ereboog voor alle teams. De nummers twee en drie verlaten hun podiumplaats om ook de nummer één door een boog naar het podium te laten lopen’’, blikt Irma terug.

De medailles, bekers krijgen zeker een mooie plaats bij elke vereniging. Irma: ,,Na afloop van de ceremonie werden de scheidsrechters nogmaals bedankt voor hun eerlijke werk. Ze kregen van MZPC De Reest een mooie handdoek in het teken van ‘De Week van de Scheidsrehter’. Na drie jaar afwezigheid blijft het geweldig om het plezier van de sporters te zien. Ik kijk alweer uit naar volgend jaar met hopelijk nog meer teams in de reguliere competitie. Voor nu was het weer heel fijn dat we konden waterbasketballen om de Nederlandse titel.’’