• Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL
  • EJK zwemmen

Goud Kai van Westering en Tessa Giele op eerste dag EK onder 23 jaar

11 augustus 2023

Kai van Westering goud EJK 23 Dublin

Goud Kai van Westering en Tessa Giele op eerste dag EK onder 23 jaar

Op de eerste dag van het EK onder 23 jaar was er twee keer goud voor TeamNL. Kai van Westering en Tessa Giele werden respectievelijk eerste op de 200 rugslag (1.57,86) en 50 rugslag (27,86). De kers op de taart voor debutant Van Westering was, dat zijn tijd goed was voor een limiet voor het wereldkampioenschap in februari in Doha.

Begin juni zwom Van Westering nog 1.59,13 op het Nederlands kampioenschap. Toen al de tweede tijd ooit door een Nederlander gezwommen. Met 1.57,86 benaderde hij in de Ierse hoofdstad het Nederlands record (1.56,85) dat Nick Driebergen in 2009 op het WK in Rome klokte. ,,Ik ben heel blij met de race en had een beetje verwacht dat ik snel zou gaan. Maar deze tijd was super en het ging zoveel beter dan in de series. Misschien kwam het omdat ik m’n snor had afgeschoren’’, blikte Van Westering terug. Dat hij naar het WK mag, maakte hem ‘super-exited’.

De tijd van Giele was exact gelijk aan haar persoonlijk record dat ze vorig jaar mei in het Zwitserse Geneve zwom en de vierde tijd ooit door een Nederlandse gezwommen. ,,Ik denk dat ik vooral gewoon heel blij ben dat ik, ondanks een moeizaam seizoen, mij voor elke race opnieuw kon motiveren en opladen. Ook deze finale met beide handen aangepakt en vol voor gegaan en dat resulteert in iets heel moois’’, liet Giele weten. Lotte Hosper werd vijfde (28,89). Kira Toussaint is Europees recordhoudster met 27,10 seconden.

Voor Koen de Groot was er zilver op de 50 schoolslag in een tijd van 27,03 seconden. Hij verbeterde daarmee zijn persoonlijk record (27,16) dat hij begin april bij de Eindhoven Qualification Meet klokte. Het is de derde tijd gezwommen door een Nederlander.