• Wedstrijdzwemmen
  • Olympische spelen
  • KNZB

Oud-bondscoach, sportcommentator en sportliefhebber Rob Kerkhoven overleden

21 november 2023

Trainer Rob Kerkhoven Bestanddeelnr 921 5627 kopie

IM Rob Kerkhoven (1937-2023)

Ada Kok won onder leiding van Rob Kerkhoven goud op de Olympische Spelen van Mexico in 1968. De voormalig bondscoach was een sportliefhebber, maar had ook groot organisatietalent. In zijn woonplaats Hengelo initieerde hij de Fanny Blankers Koen (FBK) games. Donderdag 17 november overleed hij op 86-jarige leeftijd.

Op sportief vlak hield Kerkhoven van waterpolo en schermen. Volgde in Overveen aan het CIOS de opleiding tot sportinstructeur. Met dat diploma op zak werd hij professioneel zwemtrainer. In 1962 werd hij assistent-bondscoach van de Nederlandse zwemploeg. Tussen 1964 en 1968 was hij zelf de bondscoach. Later werd Kerkhoven bij de NOS-Studio Sport zwemcommentator bij grote internationale toernooien zoals de Olympische Spelen. Door zijn netwerk binnen de sport zette hij veel evenementen op poten waaronder de FBK-games.

Als leerling op het CIOS weet Peter van den Biggelaar, de latere bondscoach van de waterpolodames die in 1991 in Perth de wereldtitel pakte, zich ‘docent’ Kerkhoven nog goed te herinneren. ,,Hij regelde voor mij een baan bij PSV. Dat is waar het voor mij allemaal begon. Ik had laatst nog contact met hem samen met Ton Eerden. Ik ben blij dat we nog even langs zijn geweest bij hem.’’

Het was Van den Biggelaar die Ton van der Eerden weer inspireerde om zwemtrainer te worden. ,,Ik wilde daarom ook naar het CIOS waar ik werd aangenomen. Met Rob reed ik vaak op en neer tussen Heerlen en Sittard. Rob was streng, maar ik zwom redelijk goed. Hij gaf mij aan om me verder te bekwamen in de zwemsport. Het was het begin van een mooie periode waardoor de zwemopleiding mijn vak werd’’, blikte Van der Eerden terug. ,,Laatst belde hij me nog. Toen was hij oprecht verrast over mijn 2.32 op de marathon die ik jaren daarvoor liep bij de 40+ veteranen. De combinatie hardlopen en zwemmen komt namelijk niet zo vaak voor.’’

Gelegenheid tot condoleren is woensdag 22 november tussen 18.30 en 19.30 uur in het Wapen van Beckum aan de Beckummerkerkweg 20 in Hengelo. De crematieplechtigheid vindt donderdag 23 november in familiekring plaats.