• Wedstrijdzwemmen
  • KNZB
  • Verenigingen

In Memoriam Sebastiaan Kuijper (1978-2023)

25 oktober 2023

Sebastiaan Kuijpers IM

In Memoriam Sebastiaan Kuijper (1978-2023)

Op maandag 23 oktober bereikte ons het verdrietige bericht dat Sebastiaan Kuijper op 45- jarige leeftijd is overleden aan lymfeklierkanker. Als zwemmer, oud-collega en trainer speelde hij een grote rol in de ontwikkeling van zwemtalenten. Niet alleen bij zijn club DWK, maar ook binnen de KNZB. Daar tilde Sebastiaan Kuijper de producten en formule van de SwimKick, zwemwedstrijden voor de jongste leeftijdsgroep, naar een hoger plan.

Zijn overlijden maakt veel los bij Maarten van der Weijden. ,,Hij was mijn beste maatje. Samen haalden we miljoenen op voor kankeronderzoek. Het is dan vreselijk dat er voor Sebastiaan geen behandeling was die werkte. Wat zal ik hem missen’’, liet de Olympisch kampioen openwaterzwemmen van 2008 weten. Sebastiaan maakte deel uit van de begeleidingsploeg tijdens de 11stedenzwemtochten en was als patiënt een grote inspiratiebron tijdens de Elfstedentriatlon waar in totaal ruim 4.000.000 euro werd opgehaald voor onderzoek naar kanker.

Andre Cats is tegenwoordig directeur topsport van TeamNL/NOC*NSF en werkte samen met Sebastiaan bij DWK en de KNZB. ,,Ik herinner me Sebastiaan als een zeer gedreven sporter. Hij wilde ontzettend graag alles goed doen en kon soms wat onzeker worden als het niet ging zoals hij wilde. Sebastiaan was een enorm sociale jongen en een rasechte DWK-er. Bij organisatie van evenementen stond hij vooraan en zijn moeder trouwens ook’’, aldus Andre. ,,Later werd Sebastiaan een zeer vakkundige jeugdtrainer. Hij heeft de opleiding van DWK helemaal van de grond af aan opgebouwd. Hij wist kinderen echt enthousiast te krijgen voor zwemmen en kwam altijd met leuke creatieve ideeën waar de kinderen ontzettend veel plezier aan beleefden.’’

Volgens Mark Faber is voor Sebastiaan het motto ‘Een leven lang zwemmen’ absoluut van toepassing. ,,Als zwemmer werd hij vijf keer kampioen van Nederland met de club. Hij was goed in alle slagen. Niet vreemd dat hij succes had op de wisselslag’’, gaf de huidige trainer van de nationale zwemselectie aan. ,,Toen hij was gestopt legde hij zich toe op het trainersvak en ging bij Topsport Gelderland werken. En ook daar legde hij zich toe tot het ontwikkelen van sporttalenten.’’

Bij DWK stond Sebastiaan tot en met het afgelopen seizoen aan de badrand bij de minioren. ,,Hij heeft het volgehouden zolang de gezondheid het toeliet. We verliezen in Sebastiaan een echt clubmens. De vereniging heeft hem niet voor niets in september 2021 tot erelid benoemd’’, vertelde de hoofdtrainer wedstrijdzwemmen Jeroen Dellebeke.

Sebastiaan wordt herinnerd tijdens een samenzijn op maandag 30 oktober om 10.45 uur in Crematorium Slingerbos, Slingerboslaan 15 in Ede.

Het is ook mogelijk om dit samenzijn online te volgen via:

https://media.plechtigheidonli...