• Waterpolo
  • EJK waterpolo
  • Jeugd waterpolo

Jong Oranje o.15 groeit op weg naar EJK

15 juni 2023

KNZB Logo

Redactie

Meisjes o15 kopie

Jong Oranje o.15 groeit op weg naar EJK

De meisjes van Jong Oranje onder de 15 jaar hebben een trainingsweek met Australië afgesloten met een 10-14 nederlaag. Belangrijker nog dan de uitslag was de groei die de ploeg van jeugdbondscoach Iefke van Belkum de afgelopen dagen liet zien.

Jong Oranje moest het in de eerste officiële interland op maandag in Alphen aan den Rijn nog vooral op fysiek gebied afleggen tegen de Australische leeftijdsgenoten. Donderdag in zwembad De Zijl tapte Nederland echter uit een heel ander vaatje en hield het lange tijd gelijke tred.

Bij de rust (7-7) en zelfs na drie periodes (9-11) was Jong Oranje nog steeds kansrijk voor de winst. Die kwam er uiteindelijk niet, want de ploeg uit Down Under maakte in het afsluitende speldeel alsnog het verschil: 10-14.

Iefke van Belkum. “We hebben vier keer tegen elkaar gespeeld, twee officiële interlands en twee trainingsduels. Maar deze laatste was veruit onze beste wedstrijd. Het is echt belangrijk dat jonge meiden dit soort wedstrijden spelen in aanloop naar het EJK. We hebben met veel lef, energie en enthousiasme gespeeld en het staat ons team erg goed als ze op deze manier met en voor elkaar werken. Eerder deze week lieten we Australië het tempo bepalen, vandaag was dit echt anders. We gaan komende week nog intensief met elkaar aan de slag om de laatste puntjes op de i te zetten en dan vertrekken we naar Zagreb om ons net als deze afgelopen week verder te ontwikkelen."

Van Belkum was ook vol lof over RTC Leiden die als ‘host’ voor beide landenteams fungeerde. “Voor het RTC Leiden was het de eerste keer dat we een nationale (jeugd)selectie op deze manier hebben ondergebracht en het is echt geslaagd. Mooie wedstrijden, veel inzet van trouwe vrijwilligers en blije gasten als resultaat.”

Het EJK is van 24 tot en met 30 juni in het Kroatische Zagreb.

Donderdag 15 juni
Nederland – Australië 10-14
Periodestanden: 4-5, 3-2, 2-4, 1-3
Doelpunten Nederland: Jette Botermans 3, Marjolein de Gier 2, Jordan Verhoeff 1, Isa Verschoor 1, Loeki Ouwerkerk 1, Leyla Hiati 1, Lin Godefrooij 1.
De beide keepsters Hannah Trijsburg en Lissa Bulthuis lagen elk twee periodes onder de lat.

Scheidsrechters waren Erwin Siera en Rik Evers. Eerder deze week kwamen bij de wedstrijden tussen Nederland en Australië ook Frans van Duijnen, Iris Peters, Danielle Schram en Marieke v/d Berg in actie.

Foto: Debora de Jong (Ikigrafie)