• Wedstrijdzwemmen

Laatste NK van het wedstrijdzwemseizoen afgesloten met mooie prestaties

30 juni 2024

Sunak

Laatste NK van het wedstrijdzwemseizoen afgesloten met mooie prestaties

Na een zonovergoten week, was het tijdens het weekend van 29 en 30 juni tijd voor het NK Sprint in het Zwemcentrum Rotterdam. In tegenstelling tot het NK Lange Baan twee weken geleden, worden er tijdens het NK Sprint alleen korte afstanden gezwommen. Met de 100m wisselslag als langste afstand van het toernooi. Tijdens het NK Sprint waren Parijs-gangers Sean Niewold, Tessa Giele en Suzie Pellis aanwezig voor het opdoen van extra wedstrijdritme richting Parijs. In onze havenstad werd het publiek dit weekend getrakteerd op mooie tijden, prestaties en Nederlandse records.

Het NK Sprint begon gelijk met een mooie prestatie bij de junioren. Tijdens de ochtendsessie van zaterdag zwom Giovanni Phillipson met een tijd van 56.69 een nieuw Nederlands Record Junioren op de 100m wisselslag. Tijdens de finales in de middag verbrak hij zijn eigen record met meer dan een seconde. Nu tikte hij aan met een tijd van 55.47. Deze situatie doet een beetje denken aan het NJK vorige week. Toen vestigde Phillipson tijdens de ochtendsessie een nieuw Nederlands Record Junioren op de 100m rugslag, die hij vervolgens tijdens de estafettes in de middagsessie verbrak. Ook zwom Phillipson in de ochtendsessie van zondag met een tijd van 25.75 een Nederlands Record Junioren op de 50m rugslag. En opnieuw verbrak hij dit record tijdens de finale met een tijd van 25.73.

Naast de records van Phillipson vielen er ook nieuwe Nederlandse records op de 50m vlinderslag en 50m rugslag. Op de 50m vlinderslag tikte Kaan Sudak aan met een tijd van 24.26 en Malin Roozeboom tikte op de 50m rugslag aan met een tijd van 29.50, waarmee zij beide een nieuw Nederlands Record Junioren vestigde.

Tijdens de 50m schoolslag finale ‘jeugd 2 en jonger’ was er een mooi moment. Uit die serie kwamen niet één maar twee Nederlandse kampioenen uit de race. Zowel Rafaela Mulders als Paula Spans tikte aan met een tijd van 32.90, waardoor er twee gouden medailles uit te delen waren bij deze serie.

Als afsluiting van het evenement werden er een aantal mensen in het zonnetje gezet met een speciale uitreiking. Zo kreeg Hans Elzerman de titel ‘Lid van verdienste’ van de KNZB voor zijn inzet voor de zwemsport in Den Haag en Rotterdam. Daarnaast kreeg ook Uil van Us de titel ‘Lid van verdienste’ van de KNZB voor het opzetten van een aangepaste zwemsport en voor zijn inzet voor het parazwemmen in Rotterdam. Ook zwemmer Thomas van Wanrooij werd tijdens deze uitreiking in het zonnetje gezet voor zijn deelname aan de Paralympische Spelen in Parijs.

Foto: Kaan Sudak na de 50m vlinderslag
Credit: Kees-Jan van Overbeeke via Flickr