• Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL
  • EJK zwemmen

Luca Janssen en Lotte Hosper verrassen zichzelf met zilver

13 augustus 2023

Lotte Hosper met zilver op de 100 rug

Luca Janssen en Lotte Hosper verrassen zichzelf met zilver

In Dublin hebben Luca Janssen en Lotte Hosper zichzelf verrast met een zilveren medaille. Janssen deed dat op de tweede dag van het EK onder 23 jaar op de 200 schoolslag (2.10,79) en Hosper op de 100 rugslag (1.01,37). Sean Niewold werd derde in de ‘skinraces’.

De verbazing was van het gezicht van Janssen te lezen. ,,Ik had het totaal niet verwacht. Ik kwam hier naar toe met 2.12,8. Om dat meteen een 2.10,7 of 8 te zwemmen is bizar. Dit zilver is echt onwerkelijk’’, liet de Limburger weten.

Na twee vierde plaatsen – in estafette en individuele 50 rug – zwom Hosper (zie foto) naar zilver. ,,In de series zwom ik nogal gehaast, daarom ging ik de eerste 25 meter in de finale rustig van start. Dat ging supergoed in een supertijd. Ik kijk uit naar de 200 rug op zondag’’, vertelde Hosper.

De ‘skinraces’ zou je kunnen omschrijven als een afvalrace waarbij begonnen wordt met acht zwemmer. Na de eerste heat werd Niewold derde in 22,27 seconden over 50 vrije slag. In de tweede heat, met vier overgebleven deelnemers, gebeurde dat weer (23,85) maar was de derde plaats niet genoeg om de finale te halen.

Zondag is de laatste dag van het EK voor zwemmers tot 23 jaar. TeamNL, onder leiding van Kees Robbertsen, Tom Rikhof en Ranomi Kromowidjojo, heeft twee gouden, drie zilveren en een bronzen medaille gewonnen in de Ierse hoofdstad.