• Wedstrijdzwemmen
  • Para-zwemmen
  • TeamNL Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL Para-zwemmen
  • RQM

Meerdere wereldtoppers naar Rotterdam Qualification Meet

21 november 2023

RQM K Jv O

Meerdere wereldtoppers naar Rotterdam Qualification Meet

De Nederlandse topzwemmers krijgen van 30 november tot en met 3 december tijdens de Rotterdam Qualification Meet (RQM) te maken met forse tegenstand. Zo zijn onder meer de olympisch kampioenen Adam Peaty, Thomas Dean, Freya Anderson en Mireia Garcia Belmonte te bewonderen in het Rie Mastenbroek-bassin van Zwemcentrum Rotterdam. Tijdens de RQM kunnen er limieten worden gezwommen voor het WK in Doha en de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs.

Van alle buitenlandse deelnemers is de 28-jarige Adam Peaty de bekendste, niet in de laatste plaats omdat hij prachtige duels uitvocht met Arno Kamminga. De Katwijker won bij de Olympische Spelen van Tokio twee keer zilver, waarvan één keer na een heroïsche race met de Brit op de 100 meter schoolslag. Peaty, in totaal viervoudig olympisch kampioen, achtvoudig wereldkampioen en nog altijd wereldrecordhouder op de 50 en 100 meter schoolslag, kreeg na Tokio te maken met fysieke (voetblessure) en mentale tegenslag. Hij ging er een tijdje tussenuit, maar is dit seizoen weer op de weg terug.

Freya Anderson maakte – net als Peaty – deel uit van de 4 x 100 meter gemengde wisselslag-estafetteploeg die in Tokio voor Groot-Brittannië het goud veroverde. Hun landgenoot Thomas Dean pakte een gouden plak op de 200 meter vrije slag en de 4 x 200 vrij. Bij het WK 2023 in Fukuoka eindigde hij als tweede. Ook een andere Britse RQM-deelneemster - Lauren Cox – viel in Fukuoka in de prijzen: brons op de 50 meter rugslag.

De Zweedse Louise Hansson, wereldkampioene op de 100 meter rugslag kortebaan, gaat eveneens van start in Rotterdam. Net als de Tsjechische Barbora Seemanova (6e op de 200 meter vrij op de Spelen van Tokio en in 2021 Europees kampioen op deze afstand), de Canadese Kylie Masse (meervoudig wereldkampioene en olympisch zilver op de 100 en 200 rug in Tokio) en Rebecca Smith, Ingrid Wilm en Yuri Kisil die met Canada vooral in estafetteverband meerdere keren op het podium stonden bij WK’s.

En wat te denken van de Spaanse delegatie die met liefst 35 sporters naar Nederland komt?! De meest succesvolle onder hen is Mireia Garcia Belmonte, die in 2016 als eerste Spaanse zwemster ooit een olympische titel veroverde (200 meter vlinderslag). Ze won daarnaast ook nog twee keer zilver en eenmaal brons op de Spelen, werd in 2017 wereldkampioen en is nog altijd houder van het wereldrecord op de 200 vlinder en 400 wisselslag kortebaan.

Nederlandse topzwemmers

Naast de buitenlandse topzwemmers komt uiteraard ook de Nederlandse top in actie in Zwemcentrum Rotterdam. De WK-medaillewinnaars Tes Schouten, Arno Kamminga en Marrit Steenbergen gaan op meerdere onderdelen te water, maar ook andere bekende namen als Maaike de Waard, Kim Busch, Kenzo Simons, Kira Toussaint, Caspar Corbeau, Thom de Boer, Jesse Puts, Stan Pijnenburg en Valerie van Roon zijn te bewonderen op de RQM. Datzelfde geldt voor TeamNL Para-zwemmen, met onder meer Liesette Bruinsma, Lisa Kruger, Bas Takken, Thomas van Wanrooij, Florianne Bultje en Rogier Dorsman. Meervoudig paralympisch kampioene Chantalle Zijderveld moet de RQM helaas overslaan. Zij heeft recent een heupoperatie ondergaan.

Tickets en meer info

Tickets voor de RQM zijn te bestellen via de ticketshop.

Voor meer info: https://www.knzb.nl/rqm

Livestream: https://www.youtube.com/user/zwemsporttv

Op deze site worden binnenkort ook de startlijsten per onderdeel gepubliceerd:

https://livetiming.knzb.nl/RQM2023

(Foto: Kees-Jan van Overbeeke)