• Wedstrijdzwemmen
  • NK
  • Evenementen

Olympische limiet en Koninklijke onderscheiding op NK Lange baan

17 juni 2024

53794938953 1d65ec78ea o

Afgelopen weekend was het weer zover. Van 13 t/m 16 juni 2024 kwamen de snelste lange baan zwemmers van Nederland in actie tijdens de NK Lange baan in de Amerena in Amersfoort. Het NK was gevuld met mooie tijden, prestaties en pogingen tot plaatsing van de Olympische Spelen. Ook een aantal Parijs-gangers grepen dit NK aan om wedstrijdritme op te doen op weg naar Parijs. Op de soms uitverkochte tribune konden zwemliefhebbers genieten van meerdere Nederlandse Records, een Olympisch limiet, EYOF limieten en zelfs een Koninklijke onderscheiding.

Het evenement begon goed met op de eerste dag drie Nederlandse records. Zo zwom Thijs van Hofweegen (SB6) met een tijd van 1:24,44 een Nederlands Record PARA op de 100m schoolslag. Daarnaast werden er op de 200m vrije slag ook twee Nederlandse Records PARA gezwommen. Thomas van Wanrooij (S13) tikte aan met een tijd van 2:04,61 en Julian Hendriks (S7) met een tijd van 2:29,13, waarmee ze beide een nieuw Nederlands Record PARA vestigde.

Ook was er een filmploeg van het televisieprogramma ‘je zal het maar hebben’ aanwezig in de Amerena in Amersfoort. Zij verdiepte zich tijdens deze eerste dag in het leven van parazwemster Chantalle Zijderveld. De uitzending zal binnenkort te zien zijn op BNN VARA.

Ook op de tweede dag werden er wederom mooie Nederlandse records gezwommen. Lisa Kruger (S10) zette met een tijd van 2:14,07 een nieuw Nederlands Record PARA op de 200m vrije slag. Ook bij de jeugd werden er mooie tijden gezwommen. Zo zwom Tiago Gomes met een tijd van 3:55,56 een Nederlands Record Jeugd op de 400m vrije slag. En ook Jinth Engelse zwom met een tijd van 28.99 een Nederlands Record Jeugd op de 50m rugslag.

Daarnaast werd Lidia van Bon in het zonnetje gezet door de Amersfoortse locoburgemeester. Vlak voor de finales werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar jarenlange inzet voor de zwemwereld.

Ook de derde dag was succesvol met een mooi Nederlands Record Jeugd van WVZ 1 op de 4x100m wisselslag. Zij tikte aan met een tijd van 3:51,63.

De laatste dag begon enorm succesvol. Sean Niewold zwom tijdens de ochtend-series een mooi Olympisch limiet, met een tijd van 48.14 dook hij onder de kwalificatietijd van 48.35. Daarmee zit hij onder het kwalificatielimiet voor Parijs en zal hij worden voorgedragen aan NOC*NSF om Nederland te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Tijdens de finales in de middag bekroonde Sean deze prestatie door met een tijd van 48.85 als eerste aan te tikken op dit koningsnummer.

Ook werd er tijdens de ochtendsessie een Nederlands Record PARA gezwommen door Irene van Drimmelen op de 50m vrije slag, zij tikte aan met een tijd van 30.96.