• Waterpolo

Oranje gaat om medailles spelen

28 juni 2022

Brigitte Sleellking OP


De Nederlandse waterpolodames gaan bij het WK in Boedapest voor de medailles spelen. De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis won dinsdagavond in de kwartfinale overtuigend met 12-7 van Griekenland en treedt nu donderdag in de halve finale aan tegen gastland Hongarije.

Doudesis had zijn ploeg uitstekend voorbereid op de tactiek en het spel van zijn geboorteland, dat over liefst zeven speelsters van de Champions League-winnaar Olympiakos Pireaus kon beschikken. Ook Brigitte Sleeking maakte afgelopen seizoen deel uit van die Griekse succesploeg. Daarnaast komt Oranje-speelster Ilse Koolhaas uit in de Griekse competitie voor Glyfada.

In tegenstelling tot de 1/8 finale tegen Canada, begon Oranje uitstekend aan het duel tegen Griekenland en bleef het de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Met (meestal) een M-zone in de verdediging werden de Griekse midvoors geneutraliseerd en de schoten van afstand geblokt of onschadelijk gemaakt door Laura Aarts die onder de lat steeds meer richting haar oude niveau begint te groeien.

De overtuiging die in de aanval tegen Canada soms nog ontbrak, was in de kwartfinale wel de hele wedstrijd aanwezig. Nederland speelde met lef en vertrouwen en was zowel op de midvoor als uit de tweede lijn en vanaf de vleugels gevaarlijk.

Simone van de Kraats (topscorer bij de Olympische Spelen van Tokio) werd aan de rechterkant weliswaar weinig ruimte gegund, maar daar profiteerden de andere schutters van Oranje optimaal van.

Bente Rogge schoot twee keer raak uit de tweede lijn en ook de pas 17-jarige Lola Moolhuijzen wist weer vier goals aan haar totaal toe te voegen. De revelatie van dit WK werd voor de derde keer gekozen tot Player of the Game en voert met in totaal 17 doelpunten ook de topscorerslijst van het toernooi aan.

Na de 1-3 stand na de eerste periode en de 3-6 voorsprong bij rust, besloot Griekenland in de derde periode uit een ander vaatje te gaan tappen. Met meer beweging in de aanval werd geprobeerd de solide defensie van Oranje te ontregelen. Dat lukte maar sporadisch. En als Griekenland toch wist te scoren, zette Nederland daar vrijwel meteen weer een doelpunt aan de andere kant tegenover.

Zo bleef de marge voortdurend op drie á vier goals schommelen. Slechts één keer kwam Griekenland op twee doelpunten (7-9 halverwege de vierde periode) maar in de aanval daarop was het alweer 7-10 (Moolhuijzen in overtal). Toen Bente Rogge binnen een minuut ook 7-11 binnenschoot (eveneens in overtal), was het Griekse verzet definitief gebroken. Maxine Schaap zorgde uit een strafworp voor het slotakkoord.

Daarmee wist Nederland voor het eerst sinds 2015 weer door te dringen tot de laatste vier van een WK. Toen, in het Russische Kazan, werd Oranje uiteindelijk tweede achter de Verenigde Staten. Een herhaling van die finale behoort nu ook weer tot de mogelijkheden, want de Verenigde Staten en Italië treffen elkaar donderdagavond in de andere halve finale.

Vivian Sevenich, een van de routiniers van Oranje, keek terug en een beetje vooruit: "Ik vond ons heel degelijk en rustig spelen. Het voelde echt dat we overal controle over hadden. Je vergat bijna dat het om een kwartfinale van een WK ging! We zijn uiteraard heel blij met de zege, maar nu we eenmaal zo ver zijn gekomen willen we ook meer natuurlijk. Het wordt tegen Hongarije sowieso een hele mooie wedstrijd voor ons in een bijzondere ambiance met 8.000 fanatieke supporters op de tribune. Qua spel zullen we ons moeten instellen op een hele fysieke ploeg met veel goede schutters. Maar als we zo spelen als tegen Griekenland, hebben we ook tegen Hongarije zeker een kans."

Ook de halve finale wordt donderdag weer live uitgezonden op www.nos.nl met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum. Aanvang: 21.00 uur (tijd nog onder voorbehoud).

Karakteristieken Oranje - WK vrouwen

Dinsdag 28 juni, 1/4 finale, Boedapest


Griekenland – Nederland 7-12
Periodestanden: 1-3, 2-3, 3-3, 1-3
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 4, Bente Rogge 2, Vivian Sevenich 2, Sabrina van der Sloot, Brigitte Sleeking, Kitty Lynn Joustra, Maxine Schaap.

Poulewedstrijden, Debrecen

Maandag 20 juni


Zuid-Afrika – Verenigde Staten 2-24
Nederland – Argentinië 29-6
Periodestanden: 8-1, 8-1, 6-2, 7-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 5, Lola Moolhuijzen 4, Iris Wolves 4, Brigitte Sleeking 3, Nina ten Broek 3, Sabrina van der Sloot 2, Maxine Schaap 2, Kitty Lynn Joustra 2, Vivian Sevenich 2, Rozanne Voorvelt en Ilse Koolhaas.

Woensdag 22 juni

Argentinië – Zuid-Afrika 7-6
Verenigde Staten – Nederland 11-7
Periodestanden: 3-2, 3-1, 3-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 2, Lola Moolhuijzen 2, Iris Wolves, Brigitte Sleeking en Nina ten Broek.

Vrijdag 24 juni

Verenigde Staten – Argentinië 23-3
Nederland – Zuid-Afrika 22-1
Periodestanden: 5-1, 4-0, 7-0, 6-0
Doelpunten: Lola Moolhuijzen 5, Simone van de Kraats 4, Bente Rogge 3, Brigitte Sleeking 2, Kitty Lynn Joustra 2, Maxine Schaap 2, Ilse Koolhaas, Nina ten Broek, Sabrina van der Sloot en Vivian Sevenich.

Zondag 26 juni, 1/8 finale, Boedapest

Canada – Nederland 7-10
Periodestanden: 2-1, 1-2, 2-6, 2-1
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 2, Sabrina van der Sloot 2, Bente Rogge 2, Vivian Sevenich, Simone van de Kraats, Maxine Schaap en Kitty Lynn Joustra.

Kijk voor alle uitslagen van alle andere WK-wedstrijden, ook van de mannen, op www.fina.org

Beeld:Brigitte Sleeking. (Foto OrangePicturesNL)