• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo
  • WK waterpolo
  • Internationaal toernooi waterpolo

Oranje met zestien speelsters naar Super Final World Cup

13 juni 2023

KNZB Logo

Redactie

58864436 ORANGE PICTURES

Oranje met zestien speelsters naar Super Final World Cup

Waterpolobondscoach Evangelos Doudesis heeft zestien speelsters geselecteerd voor de Super Final van de World Aquatics World Cup, die van 23 tot en met 25 juni wordt gespeeld in het Amerikaanse Long Beach (Los Angeles).

Doudesis kan in Long Beach elk duel dertien van de volgende speelsters opstellen: Laura Aarts (Dunaujvaros, Hongarije, keepster), Sarah Buis (UZSC, keepster), Vivian Sevenich en Simone van de Kraats (CN Mataro, Spanje), Maartje Keuning, Marit van der Weijden en Brigitte Sleeking (GZC Donk), Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Bente Rogge, Lieke Rogge, Maxine Schaap en Kitty Lynn Joustra (ZV De Zaan), Fleurien Bosveld en Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Iris Wolves (Glyfada, Griekenland) en Lola Moolhuijzen (Polar Bears).

De begeleiding bestaat naast Doudesis uit Richard van Eck (assistent-bondscoach), Ineke Yperlaan (teammanager), Chris Hendrix (video-analist), Bart Pol (keeperstrainer) en Rogier Bokelman (fysiotherapeut).

Omdat Nederland in april na de eerste twee World Cup-toernooien, in Rotterdam en Athene, als nummer 1 in Divisie A eindigde, treft het in de kwartfinale vrijdag 23 juni Nieuw Zeeland, de nummer 2 van Divisie B. Bij winst speelt Nederland zaterdag 24 juni in de halve finale tegen de winnaar van Spanje - Italië.

De andere kwartfinales zijn Griekenland - Hongarije en Israël - Verenigde Staten.

Historie World Cup

De Nederlandse waterpolovrouwen, nooit eerder winnaar van de World Cup, speelden zowel in Rotterdam als in Athene uitstekend. In Zwemcentrum Rotterdam werd er achtereenvolgens gewonnen van Australië, Griekenland en Hongarije. Bij het vervolg in Athene verloor Oranje weliswaar nipt van Hongarije, maar waren er ook prachtige overwinningen op Italië en de Verenigde Staten.

Met name de 9-8 winst op de slotdag tegen Team USA sprak tot de verbeelding. Het was de eerste zege van Oranje op Amerika sinds de Holiday Cup in 2015. De laatste overwinning in een officiële wedstrijd stamt van nog eerder: de legendarische olympische finale in Peking (2008).

Met het thuisvoordeel start de Verenigde Staten in Long Beach wel als de grootste favoriet voor de titel. Het land is ook recordhouder als het gaat om World League-zeges. De regerend wereld- en olympisch kampioen won het toernooi sinds de start liefst veertien keer. Alleen Griekenland (2005), Rusland (2008), China (2013) en Spanje (2022) slaagden er een keer in de Amerikaanse hegemonie te doorbreken.

Als Nederland de ‘april-vorm’ weet mee te nemen naar de Amerikaanse westkust, dan is het eveneens een serieuze kandidaat voor het winnen van de World Cup. Maar ‘Long Beach’ is, ongeacht de eindstand, voor alle deelnemende landen sowieso van waarde als laatste grote testcase voor het WK in het Japanse Fukuoka (16-30 juli).

Programma Super Final World Cup (*)

Vrijdag 23 juni, kwartfinales
22.00 u Griekenland – Hongarije (1)
00.00 u Spanje – Italië (2)
02.00 u Israël – Verenigde Staten (4) (zaterdag 24-06)
04.00 u Nederland – Nieuw-Zeeland (3) (zaterdag 24-06)

Zaterdag 24 juni, halve finales
22.00 u Verliezers wedstrijd 1-4 (om plaats 5-8)
00.00 u Verliezers wedstrijd 2-3 (om plaats 1-4)
02.00 u Winnaars wedstrijd 1-4 (halve finale) (zondag 25-06)
04.00 u Winnaars wedstrijd 2-3 (halve finale) (zondag 25-06)

Zondag 25 juni, finales
22.00 u 7e/8e plaats
00.00 u 5e/6e plaats
02.00 u 3e/4e plaats (maandag 26-06)
04.00 u 1e/2e plaat (maandag 26-06)

(*) Nederlandse tijden. In Long Beach is het 9 uur vroeger.

Alle wedstrijden zijn live te zien op het YouTube-kanaal van World Aquatics.

WK Fukuoka

Na de Super Final van de World League traint Oranje nog twee weken in Nederland, alvorens de ploeg op zaterdag 8 juli naar Azië vliegt voor een trainingskamp in Bangkok en op 12 juli doorreist naar Fukuoka.

Nederland speelt in de poulefase van het WK in Poule B achtereenvolgens tegen Spanje, Kazakhstan en Israël.

De poule-indeling bij de vrouwen is als volgt:

Poule A: China, Frankrijk, Verenigde Staten, Australië.
Poule B: Spanje, Israël, Nederland, Kazakhstan.
Poule C: Brazilië, Griekenland, Italië, Zuid-Afrika.
Poule D: Canada, Nieuw-Zeeland, Hongarije, Japan.

Nederland treedt aan op:
- zondag 16 juli om 05.00 uur (*) tegen Spanje
- dinsdag 18 juli om 02.00 uur (*) tegen Kazakhstan
- donderdag 20 juli om 13.30 uur (*) tegen Israël

(*) Nederlandse tijden. In Japan is het 7 uur later.

Normaliter gaat Oranje, de nummer 3 van het afgelopen WK, met Europees kampioen Spanje strijden om de poulewinst. Die plek is goed voor rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales op 24 juli. De nummers 2 en 3 van de ‘Nederlandse’ poule B spelen op 22 juli eerst nog een kruiswedstrijd tegen de nummers 3 en 2 van Poule A, bestaande uit China, Frankrijk, Verenigde Staten en Australië.

De halve finales van het vrouwentoernooi worden gespeeld op 26 juli en de medailleduels op 28 juli. De nummers 1 en 2 van dit WK zijn direct geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs.

Foto: de waterpolovrouwen bij de World Cup in Rotterdam. (Foto OrangePicturesNL)