• Waterpolo
  • TeamNL
  • TeamNL Waterpolo

Oranje walst over Roemenië heen: 28-0

01 september 2022

55930600 BSR AGENCY

Oranje walst over Roemenië heen: 28-0

Met de EK-debutanten Fleurien Bosveld, Lola Moolhijzen, Britt van den Dobbelsteen en Nina ten Broek walste de Nederlandse waterpolodames met 28-0 over Roemenië heen. Vooraf was al duidelijk dat het voor Oranje niet de meest lastige groepswedstrijd zou worden. Het team van bondscoach Evangelos Doudesis nam het duel niet te makkelijk op, maar bleef de hele wedstrijd geconcentreerd en scoorde er lustig op los. Simone van der Kraats deed dat maar liefst acht keer.

Op basis van videobeelden was Vivian Sevenich voor dit duel geschorst. Door de strafmaatregel mocht Oranje met vijf in plaats van zes wisselspeelsters aantreden. De score werd al na 23 seconde geopend door Voorvelt. Bosveld kwam even later ook voor het eerst tot scoren. Ze schoot een strafworp (6-0) van vijf meter onberispelijk raak.

De 8-0 voorsprong na de eerste periode was halverwege, mede door drie treffers achter elkaar van Simone van de Kraats, bijna (15-0) verdubbeld. In de derde periode bleef Roemenië de aanval opzoeken, maar tot kansen leidde het niet. Britt van den Dobbelsteen, na de eerste periode ingevallen voor Laura Aarts, werd een paar keer getest, maar hield haar doel schoon. Bij balbezit was Oranje snel in de tegenaanval en vond het, oog in oog met de Roemeense keepster, veelvuldig het net achter haar.

Na driekwart wedstrijd was de stand 21-0. Net voor Lola Moolhuijzen de 28-0 aan liet tekenen, keerde Van den Dobbelsteen een goed schot van Anastasiia Melnychuk. Even later was het de Roemeensen ook niet gegeven hun enige overtalsituatie met een treffer af te ronden.

Topscorer Van de Kraats over het duel: ,,We hebben goed geconcentreerd gespeeld tot en met de laatste periode. In de aanval gekeken voor de extra pass, verdedigend was het gecontroleerd en solide. Dit is het idee ook richting de volgende wedstrijden tegen de minder sterkte tegenstanders.''

Oranje speelt zaterdag om 20.30 uur het laatste groepsduel tegen Duitsland.

Periodestanden Nederland-Roemenië: 8-0, 7-0, 6-0, 7-0

Doelpuntenmakers: Simone van de Kraats (8), Maartje Keuning (5), Fleurien Bosveld (4), Lola Moolhuijzen (4), Ilse Koolhaas (2), Bente Rogge (1), Kitty Lynn Joustra (1), Nina ten Broek (1), Iris Wolves (1) en Rozanne Voorvelt (1).

Groep A

Dinsdag 30 augustus

Nederland-Griekenland: 13-8 (1-2, 5-3, 4-3, 3-0)

Doelpuntenmakers: Brigitte Sleeking (3), Lola Moolhuijzen (3), Simone van de Kraats (2), Bente Rogge (1), Maartje Keuning (1). Kitty Lynn Joustra (1), Vivian Sevenich (1) en Ilse Koolhaas (1).

Zondag 28 augustus

Nederland-Hongarije: 13-4 (3-1, 3-2, 4-0, 3-1)

Doelpuntenmakers: Sabrina van der Sloot (4), Brigitte Sleeking (3), Kitty Lynn Joustra (3), Bente Rogge (1), Maartje Keuning (1) en Lola Moolhuijzen (1).

Zaterdag 27 augustus

Kroatië-Nederland: 6-22 (0-7, 3-7, 1-5, 2-3)

Doelpuntenmakers: Sabrina van der Sloot (4), Kitty Lynn Joustra (4), Maartje Keuning (3), Vivian Sevenich (3), Iris Wolves (3), Simone van der Kraats (2), Bente Rogge (2) en Lola Moolhuijzen (1).

Beeld: BSR Agency