• Wedstrijdzwemmen
  • Evenementen
  • Jeugdsport

PSV wint Titus Mennen Bokaal op NJK langebaan

19 juni 2023

KNZB Logo

Redactie

PSV met Titus Mennen Bokaal credits Kees Jan van Overbeeke

PSV wint Titus Mennen Bokaal op NJK langebaan

Op het Nederlands Juniorenkampioenschap heeft PSV in het eigen Pieter van den Hoogenband Zwemstadion voor de tweede keer op rij de Titus Mennen Bokaal gewonnen. De zwemploeg van coach Nick Jansen verzamelde de meeste punten op de vele programmanummers die werden afgewerkt door de teamleden. De organisatie was in handen van Z&PV Nuenen.

Naast de vele kampioenschapsrecords werden vier jeugdrecords scherper gesteld. Wietse Broekstra deed dat op de 100 schoolslag (NR15 jaar; 1.05,44), Rosalie Reef op de 100 vrije slag (NJR-14; 56,82) en Frédérique Nijziel op de 100 vlinderslag (NR 12 jaar 1.08,07). Op de 4x100 wisselslag (NJR -14 jaar) klokten Fay Boxum, Esmee Mulder, Frouke Ludwig, Ilse Wiltjer namens DZ&PC uit Drachten 4.28,67.

De winnende coach prees zijn pupillen. ,,Mijn doel als trainer was deze prijs te winnen. Dat we het nu de tweede editie achtereen. Op de kortebaan en langebaan. Het maakt me megatrots. Weet dat dit een gevolg is van een jarenlange investering waar bij PSV op wordt ingezet. Dat we met 28 leden hier aan de start van het NJK staan zegt volgens mij genoeg’’, laat Nick vol trots weten.

Voor Martin van der Wildt, één van de organisatoren en tevens trainer bij Nuenen, was de bronzen medaille van zijn pupil Julie van Nispen op de 400 vrije slag (4.39,91) de kers op de taart. ,,Ze was de enige zwemster van Nuenen en het laatste jaar dat ze mee mocht doen op basis van haar leeftijd. Daarnaast zwom ze van de zes programmanummer tot vier keer toe een persoonlijk record. Een mooie afsluiter van haar juniorencarrière dus.’’

Bij de junioren 12 werden maar liefst tien afstanden gezwommen. De beste acht allrounders kregen een prijs. Volgens Martin is het een pittig programma. ,,Het blijft voor de zwemmers een interessante uitdaging. Het toernooi is op de langebaan. Dan zijn de 50 meters wel te doen. Dat wordt anders als het over de afstanden over 200 of 400 meter gaat.’’ Toch weet Martin dat het goed is om op jonge leeftijd breed te oriënteren. ,,Met de pet van coach op zeg ik ja. Gezien de lengte van het programma en de warmte in het zwembad is het minder leuk. Neemt niet weg dat het NJK vanaf het begin op vrijdag tot het eind op zondag weer gezellig druk was. We kijken al weer uit naar de volgende editie op de korte baan in december.’’

Van Nuenen zijn bij het toernooi ongeveer 30 vrijwilligers actief. Deze keer hielpen veel senioren zwemmers mee omdat hun NK langebaan al was geweest.

Beeld: De ploeg van PSV met de Titus Mennen Bokaal. Credits: Kees-Jan van Overbeeke.