Scheidsrechter Henk Smit blijft zich inzetten voor waterpolo na zijn laatst gefloten wedstrijd

Met het laatste fluitsignaal zaterdagavond tijdens ZPC Amersfoort – ZV De Zaan sloot de 63-jarige Henk Smit zijn actieve scheidsrechters carrière af. En dat was nogal een carrière. Henk is al 47 jaar vrijwilliger voor de KNZB en is zowel nationaal als internationaal actief geweest. Hij kijkt positief terug op zijn jaren langs de badrand.
‘’Ik kijk er enorm goed en met een tevreden gevoel op terug. Als scheidsrechter heb ik heel veel mee mogen maken, een band opgebouwd met een groot aantal collega’s, zowel in Nederland als internationaal, en een positieve groei gezien in de ontwikkeling van scheidsrechters’’, vertelt de tot ere-official benoemde Smit.

Hij begon in 1979 als kringscheidsrechter, maakte in 1981 de overstap naar het district om in 1982 te beginnen op landelijk niveau. Vanaf 1987 floot hij op het hoogste niveau in Nederland. En vanaf 1995 tot aan zijn internationale pensionering negen jaar geleden was hij actief op verschillende Europese en mondiale toernooien. Volgens Smit was het een mooie reis.
‘’Ik ben overal ter wereld geweest voor kampioenschappen. Australië, Amerika, Nieuw-Zeeland, Kroatië, Hongarije en ga zo maar door. In ieder land leeft de sport op een andere manier maar de passie en gedrevenheid is hetzelfde’’, blikt hij terug.
Verandering door de jaren heen
Met zijn jarenlange ervaring heeft de scheidsrechter tal van veranderingen voorbij zien komen.
‘’De regels, speltechnisch en de tactiek van teams zijn natuurlijk veranderd. Met de jaren groei je daarin mee door het aantal wedstrijden dat je fluit en de opfris momenten die je volgt. Het gaat vloeiend waardoor je het niet echt merkt. Ik keek ook veel wedstrijden terug. Ik woon vlak aan de Duitse grens, met meerdere collega’s onderhield ik contact over het terugkijken van beelden. Je moet natuurlijk wel zo goed mogelijk voorbereid zijn.’’
Volgens Smit gaan scheidsrechters gedurende hun carrière stapje voor stapje omhoog. Hij benadrukt dat het een positieve ontwikkeling is dat de opleidingen naar een hoger niveau zijn gegaan. Er is geïnvesteerd in de samenwerking tussen de aanstellings- en opleidingscommissie en de KNZB zelf.
‘’Toen ik begon was dat anders. Dat hoorde ook bij die tijd om zelf omhoog te klimmen. Stapje voor stapje kom je verder totdat je in een stroom terecht komt met topscheidsrechters. Dan fluit je daarmee en bereik je een steeds hoger niveau. Dat is inspirerend’’, vertelt hij gemotiveerd met een constatering over de nieuwe ingezette weg van de KNZB.
‘’Tegenwoordig word je op weg geholpen door een goed ontwikkelingstraject. Dat is voor iedereen ontzettend waardevol. Het is goed dat dit gebeurt.’’

Nieuwe en opkomende scheidsrechters
Smit is al jaren medeverantwoordelijk voor de indeling van scheidsrechters in de hogere divisies. Dat blijft hij ook doen.
‘’Ik doe inderdaad nog steeds de Eredivisie aanstellingen met Jan Korver en dat blijf ik doen. De komende jaren blijf ik me inzetten voor de begeleiding van de nieuwe en opkomende scheidsrechters. Ik verdwijn dus zeker niet van het waterpolo toneel. Het is een positieve ontwikkeling dat jonge en ervaren scheidsrechters aan elkaar gekoppeld worden zodat de jonge garde de juiste feedback krijgt.’’
Dankbaar
De in Stadskanaal woonachtige Smit is ook te spreken over de rol van de KNZB waarin hij de vergelijking legt met zijn buitenlandse collega’s.
‘’Het is altijd gemakkelijk om commentaar te leveren op de bond. Dat heb ik ook gedaan maar dan wel op een positieve en opbouwende manier. In andere landen zoals Roemenië zijn de faciliteiten voor scheidsrechters volledig anders geregeld. De KNZB heeft altijd goed voor ons gezorgd, op elke mogelijke manier. Dat is echt top en daar heb ik veel respect voor. Daarnaast ben ik de KNZB dankbaar dat ik de kans kreeg en actief mocht zijn. Het is niet voor iedereen weggelegd.’’

Ontspannen
Toen hij op Facebook aankondigde te stoppen én na de afgelopen finalewedstrijd, kreeg hij veel mooie reacties.
‘’Het maakt me trots dat er zoveel mensen hebben gereageerd. Ik heb veel lieve reacties gekregen, ook de dag na de wedstrijd nog. Het fluiten van mijn laatste wedstrijd was emotioneel maar het maakte me ook trots. Het is goed zo, het is een mooi afsluiting.’’
Smit gaat genieten van iets meer vrije tijd.
‘’Dat is een mooi voordeel. Als je als scheidsrechter a zegt, dan moet je ook b zeggen en je commitment geven om te fluiten. Zoals gezegd, ik blijf mijn steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de scheidsrechters. Ik kijk daar enorm naar uit want het is een schitterend vak!’’
De tweede finalewedstrijd was zijn laatste wedstrijd als actieve scheidsrechter. We zijn blij dat Smit verbonden blijft aan de sport.