• Waterpolo
  • WK waterpolo

Selectie Jong Oranje voor WJK o.20

05 juni 2023

WJK o 20 jpg

Selectie Jong Oranje voor WJK o.20

Jeugdbondscoach Branko Mitrovic heeft 15 spelers geselecteerd voor het Wereld Jeugd Kampioenschap onder de 20 jaar (jaargang 2003 en jonger), dat van 10 tot en met 17 juni wordt georganiseerd in Boekarest (Roemenië). Jong Oranje speelt in de poulefase tegen Kazakhstan (zondag 11 juni) en Brazilië (maandag 12 juni).

Jong Oranje treedt in Boekarest aan in de volgende samenstelling: Sander Berkenbosch (Polar Bears / WPA, keeper), Pim Steenbrink (UZSC, keeper), Lars ten Broek (OSC Boedapest, Hongarije), Marnick Snel (Polar Bears / WPA), Mart van der Weijden (GZC Donk), Tijs Schouwerwou (GZC Donk), Max Reijchard (ZVL-1886 / WPA), Stan Meijn (ZV de Zaan), Kenai Heitink (Het Ravijn / WPA), Terrence Smit (Sant Feliu, Spanje), Daan Bakker (ZV de Zaan), David Voorvelt (ZVL-1886), Tim Ketelaars (ZV de Zaan), Jens Wijgers (Polar Bears) en Chris van den Dobbelsteen (ZV de Zaan).

De begeleiding bestaat naast Branko Mitrovic (coach) uit Sebastiaan Brands (assistent-coach/teammanager) en Peggy Geerdinck (fysiotherapeut).

Door de 9e plaats op het EJK o.19 in 2022 was Nederland aanvankelijk niet geplaatst voor dit WJK. Maar na de recente afzegging van China kreeg Jong Oranje alsnog een wildcard voor dit toernooi, mede gebaseerd op de vierde plaats van de o.18-groep in 2022 op het WJK in Belgrado.

Voor dit WJK is gekozen voor een ander format dan dat doorgaans wordt gehanteerd bij internationale titeltoernooien. World Aquatics (voorheen FINA) heeft de op papier sterkste acht landen ingedeeld in divisie 1 en de andere twaalf teams (waaronder Nederland) in divisie 2. Na de groepsfase strijden de beste vier landen van divisie 2 met de acht landen uit divisie 1 verder om de medailles en de andere landen om de plaatsen 13 tot en met 20. Op deze manier probeert wil men grote uitslagen tussen topfavorieten en minder sterke waterpololanden te vermijden. Er zullen, zo verwacht World Aquatics, op elk niveau meer spannende wedstrijden zijn.

Poule-indeling:

Divisie 1

Groep A: Spanje, Italië, Montenegro, Kroatië
Groep B: Griekenland, Servië, Verenigde Staten, Hongarije

Divisie 2
Groep C: Canada, Japan, Zuid-Afrika
Groep D: Brazilië, NEDERLAND, Kazakhstan
Groep E: Nieuw-Zeeland, Peru, Roemenië
Groep F: Iran, Australië, Argentinië

De nummers 1 en 2 van groep A en B gaan direct door naar de kwartfinales. De nummers 3 en 4 van groep A en B en de winnaars van de groepen C, D, E en F spelen eerst nog in een tussenronde tegen elkaar voor een plek bij de beste 8.

Crowdfunding WJK

In hun jacht op een podiumplek of anders op z’n minst weer een belangrijke ervaring op weg naar LA 2028, zoeken de mannen van Jong Oranje o.20 nog donateurs, supporters en sponsors. Wil je ook een steentje bijdragen aan hun deelname aan het WJK in Boekarest en de weg naar de Olympische Spelen? Ga dan naar de speciale crowdfunding-pagina: klik hier.

Beeld: De o20-selectie tijdens een trainingskamp vorige week in Montenegro.