• Para-zwemmen
  • TeamNL Para-zwemmen

TeamNL met elf zwemmers naar EK Para-zwemmen

10 februari 2024

Zwembad Funchal Madeira

TeamNL met elf zwemmers naar EK Para-zwemmen

TeamNL is met elf zwemmers vertegenwoordigd bij het Europees Kampioenschap Para-zwemmen, dat van 21 tot en met 27 april op het Portugese eiland Madeira wordt gehouden. Zeven mannen en drie vrouwen hebben bij de Rotterdam Qualification Meet (begin december) en/of bij de World Series in Aberbeen (begin februari) voldaan aan een of meerdere limieten voor het EK. Daarnaast reist ook Chantalle Zijderveld af naar Funchal, de hoofdstad van Madeira. De tweevoudig paralympisch kampioene heeft in oktober een heupoperatie ondergaan, maar herstelt zo voorspoedig dat ze bij het EK alweer mee kan doen.

De volgende sporters zijn geselecteerd voor het EK (met tussen haakjes de afstanden waarop zij aan een limiet hebben voldaan): Bas Takken (200 wissel), Julian Hendriks (400 vrij), Marc Evers (100 rug), Olivier van der Voort (100 rug), Rogier Dorsman (50 vrij, 100 vrij, 400 vrij, 100 rug, 100 vlinder, 100 school, 200 wissel), Thijs van Hofweegen (100 rug, 100 school, 400 vrij), Thomas van Wanrooij (100 rug, 100 school, 50 vrij), Florianne Bultje (100 vrij, 100 vlinder), Liesette Bruinsma (50 vrij, 100 vrij, 400 vrij, 100 school, 200 wissel) en Lisa Kruger (50 vrij, 100 vrij, 100 rug, 100 school, 100 vlinder, 200 wissel). Daarnaast krijgt Chantalle Zijderveld dus een ‘bye’. Welke afstand(en) zij gaat zwemmen wordt later bepaald.

“Gezien haar voorspoedige revalidatie verwachten we dat Chantalle in april weer fit genoeg is om te kunnen wedijveren met de internationale concurrenten. Ze heeft geen kans gehad om aan de kwalificatiewedstrijden mee te doen, maar we willen haar toch meenemen met het oog op de Paralympische Spelen van Parijs. Daarbij heeft Chantalle vorige zomer bij het WK in Manchester, notabene mét blessure, laten zien dat ze met de besten mee kan”, licht bondscoach Bram Dekker de selectie van Zijderveld toe. “Overigens gaan we de komende periode bekijken of we sommige sporters bij het EK ook nog op extra afstanden kunnen laten starten.”

“Het is sowieso erg mooi dat we met elf sporters naar een EK gaan. Dat zijn er weer meer dan bij de afgelopen WK’s’, vervolgt Dekker. “Het is een divers team, waardoor we ook kansrijk zijn voor een medaille op een estafette. Dat we terugkeren naar Funchal maakt dit EK voor ons extra bijzonder. In dit zwembad hebben we bij het WK in 2022 een recordaantal medailles gewonnen. Dat moet ons veel vertrouwen geven om ook op het EK weer voor topresultaten te gaan. Bovendien is het, vier maanden voor de Paralympische Spelen, een mooie kans om te meten hoe we er voor staan.”

Naast Dekker bestaat de staf van TeamNL Para-zwemmen voor het EK uit: Saskia de Jonge (assistent-coach), Job van Duijnhoven (assistent coach), Duncan van Haaren (teammanager), Daphne Hems (fysiotherapeut) en Jonne Lommerse (race-analist).

Foto: het zwembad van Funchal waar het EK zal worden gehouden.