• TeamNL Wedstrijdzwemmen

TeamNL sluit succesvol WK af met zilver en vierde plaats medailleklassement

18 februari 2024

4 x 100 wissel mannen BSR

Met een prachtige zilveren medaille op de 4 x 100 meter wisselslag mannen (+ een nieuw Nederlands record) heeft TeamNL een succesvol WK in Doha afgesloten. In totaal wonnen de Nederlandse zwemmers op de langebaan drie gouden en drie zilveren medailles. Daarmee eindigde Oranje op de 4e plaats in de medaillespiegel van het wedstrijdzwemmen. Achter de ongenaakbare top-3 Verenigde Staten, China en Australië, maar vóór andere erkende zwemnaties als Italië, Groot-Brittannië en Zweden.

De medailles in Doha werden, naast de estafettemannen, gewonnen door de estafettevrouwen 4 x 100 vrij (goud voor Kira Toussaint, Janna van Kooten, Kim Busch en Marrit Steenbergen), Tes Schouten (goud op de 200 school en zilver op de 100 school), Marrit Steenbergen (goud op de 100 vrij), Caspar Corbeau (zilver op de 200 school).

Voeg daar ook nog eens de twee gouden medailles van Sharon van Rouwendaal (5 en 10 kilometer openwater) en de historische zilveren plak van het nationaal synchroonzwemduet Noortje en Bregje de Brouwer aan toe en daarmee komt de totale oogst voor de KNZB-equipe in Doha op negen medailles: vijf keer goud, vier keer zilver.

Bij het laatste WK – afgelopen zomer in het Japanse Fukuoka – wist TeamNL in totaal vier medailles te winnen. De waterpolovrouwen veroverden het goud en bij het wedstrijdzwemmen was er zilver voor Arno Kamminga (100 school) en Tes Schouten (200 school) en brons voor Marrit Steenbergen (100 vrij). Daarvoor, bij het WK in de zomer 2022 in Boedapest, won Arno Kamminga zilver op de 100 school en pakte TeamNL een bronzen medaille op de 4 x 100 meter wisselslag mixed (met Kamminga, Kira Toussaint, Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen). De waterpolovrouwen waren in Boedapest bovendien goed voor brons.

Uitslagen zondag 18 februari (slotdag)

Wedstrijdzwemmen series met NL deelname:

400 wissel mannen: Thomas Jansen gediskwalificeerd (verkeerd keerpunt van rug naar school).

4 x 100 wissel mannen: TeamNL 3.32.89 > als 2e door naar finale. Opstelling: Kai van Westering (54.11), Caspar Corbeau (59.02), Nyls Korstanje (51.42) en Stan Pijnenburg (48.34). Met deze tijd heeft de 4 x 100 wissel mannen nu ook voldaan aan de eisen voor een startbewijs op de Olympische Spelen). Tevens was de 3.32.89 een nieuw Nederlands Record. Het oude stond op 3.33.46 en werd gezwommen in de OS finale 2012 in Londen door Nick Driebergen (53.79), Lennart Stekelenburg (1.00.24), Joeri Verlinden (51.86) en Sebastiaan Verschuren (47.57).

4 x 100 wissel vrouwen: TeamNL 4.02.09 > als 4e door naar finale. Opstelling: Kira Toussaint (1.00.82), Tes Schouten (1.08.36), Maaike de Waard (58.03) en Kim Busch (54.88).

Wedstrijdzwemmen finales met NL deelname:

Finale 4 x 100 wissel mannen, TeamNL 3.31.23 > ZILVER. Opstelling: Kai van Westering (53.84), Arno Kamminga (58.22), Nyls Korstanje (51.12) en Stan Pijnenburg (48.04). Opnieuw een nieuw Nederlands record voor de mannen > was in de series in de ochtend op 3.32.89 gezet (met Caspar Corbeau in plaats van Arno Kamminga).

Finale 4 x 100 wissel vrouwen: TeamNL 4.00.24 > 5e plaats. Opstelling: Kira Toussaint (1.00.26), Tes Schouten (1.07.53), Maaike de Waard (58.16) en Kim Busch (54.29).