• Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL Wedstrijdzwemmen

TeamNL wedstrijdzwemmen niet naar EK langebaan 2024

31 januari 2024

Marrit BSR AGENCY

TeamNL wedstrijdzwemmen niet naar EK langebaan 2024

De KNZB zal geen team afvaardigen naar het EK wedstrijdzwemmen langebaan dat van 10 tot en met 23 juni 2024 is gepland in Belgrado. De belangrijkste reden is de overvolle kalender in 2024, met als piekmomenten het WK langebaan (in februari in Doha), de Olympische Spelen van Parijs in de zomer en het WK kortebaan (december in Boedapest).

Sjors Lommerts, technisch directeur wedstrijdzwemmen: “Omdat er lange tijd onduidelijkheid was of het EK in 2024 nog wel zou worden gehouden, alsmede waar en wanneer, hebben de coaches van de topzwemmers daar geen rekening meer mee gehouden in hun planning op weg naar de Olympische Spelen van Parijs. Dat betekent dat we de periode april-juni al voor andere wedstrijdprikkels hebben gekozen, waaronder de Mare Nostrum Tour in Canet, Barcelona en Monaco, onze eigen Eindhoven Qualification Meet (EQM), het NK in Amersfoort en de bekende ‘Sette Colli’ in Italië. Die staan allemaal in het teken van de voorbereiding op Parijs en wij kiezen – net als veel topzwemmers uit andere landen - liever voor deelname aan deze wedstrijden in plaats van het EK in Belgrado.”

Aschwin Lankwarden, algemeen directeur van de KNZB, legt uit dat het besluit met pijn in het hart is genomen. “Door de corona-tijd moesten er nog wat doorgeschoven titeltoernooien worden ‘ingehaald’ met als gevolg dat er nu in 2024 in één kalenderjaar twee WK’s, één EK én een Olympische Spelen worden georganiseerd. Hoewel we heel erg ver mee willen gaan in sportieve ambities van onze zwemmers en we ook een morele verplichting voelen richting de internationale federaties, hebben we toch moeten besluiten het EK in Belgrado voor één keer over te slaan. Normaliter wil je natuurlijk dat onze topsporters altijd aan alle titeltoernooien moeten kunnen deelnemen: EK’s, WK’s en Olympische Spelen. Maar los van de sporttechnische afwegingen is ook de financiële uitdaging voor 2024 simpelweg te groot om aan het EK mee te doen.”

Vorige en volgende WK’s en EK’s…

Normaal wordt een WK zwemmen langebaan (door World Aquatics) één keer in de twee jaar georganiseerd in de oneven jaren en een EK langebaan (door European Aquatics) in de even jaren. Door het verplaatsen van de Olympische Spelen van Tokio naar 2021, werd het in dat jaar geplande WK in Fukuoka naar 2023 verplaatst en het WK in Doha van 2023 naar februari 2024.

Aanvankelijk was het plan van World Aquatics om het uitgestelde WK van 2021 in 2022 te organiseren, maar Fukuoka zag dat niet zitten. Daarop stelde de Hongaarse hoofdstad Boedapest voor de organisatie over te nemen en zo werd er ook in de zomer van 2022 alsnog een WK gehouden en in 2023 en 2024 ook.

IJs en weder dienende zal het WK vanaf 2025 (Singapore) weer om de twee jaar in de oneven jaren georganiseerd worden. In 2027 is Boedapest opnieuw gastheer van het WK. Het volgende EK langebaan na Belgrado 2024 wordt in 2026 gehouden in Parijs, zo heeft European Aquatics onlangs bekendgemaakt.

(Foto BSR Agency)