• Para-zwemmen
  • TeamNL Para-zwemmen

Tegenslag voor paralympisch kampioene Chantalle Zijderveld op weg naar Parijs

26 november 2023

Chantalle Zijderveld OP kopie

Tegenslag voor paralympisch kampioene Chantalle Zijderveld op weg naar Parijs

Chantalle Zijderveld gaat komende week niet van start bij de Rotterdam Qualification Meet (RQM). De tweevoudig paralympisch kampioene heeft recent een heupoperatie ondergaan en verwacht pas op z’n vroegst weer wedstrijden te zwemmen in het voorjaar. “Het zou mooi zijn als ik bij de Eindhoven Qualification Meet en het EK in Madeira weer kan racen, maar mijn revalidatie is er natuurlijk vooral op gericht om te presteren op de Paralympische Spelen van Parijs”, vertelt de 23-jarige Zijderveld.

Na in totaal zes paralympische medailles in Rio de Janeiro en Tokio (waarvan twee keer goud) en meerdere EK- en WK-titels te hebben gewonnen, stopte Chantalle Zijderveld na de Spelen van 2021 met topsport. Een jaar later kwam ze op dat besluit terug. Ze pakte de draad van het winnen ‘gewoon’ weer op, want bij het WK in Manchester tikte ze begin augustus als eerste aan op haar favoriete 100 meter schoolslag SB9. Dat was een klein wonder, want de houdster van het wereldrecord op dit nummer kampte al lange tijd met een hardnekkige heupblessure.

“De klachten begonnen begin juni. Alle symptomen wezen op een peesontsteking, waarop mijn trainingsprogramma werd aangepast. Tot het WK heb ik geen schoolslag meer gezwommen om vervolgens – met veel pijnstillers – wel één keer vol gas te geven in Manchester”, vertelt Zijderveld. “Dat leverde weliswaar goud en een startbewijs voor Parijs op, maar de klachten werden daarna alleen maar erger. Omdat we na het WK vier weken vakantie hadden, gingen we er vanuit dat ik in die periode met veel rust weer volledig zou herstellen. Niets was echter minder waar. Ik kon bijna niet meer lopen van de pijn.”

Een MRI wees uiteindelijk uit dat Zijderveld een scheurtje in het labrum tussen de kop en kom van de heup had. Inmiddels is ze hier aan geopereerd en moet ze voorlopig pas op de plaats maken. “Ik mag vier weken niet lopen en vanaf medio december heel voorzichtig een beetje zwemmen. Na een week of zes mag ik dan langzaam de weerstand gaan opbouwen. Volgens de artsen moet ik Parijs kunnen halen, maar het zal wel een race tegen de klok worden om daar ook in topvorm op het startblok te staan.”

De medische staf van TeamNL Para-zwemmen treft volgens Chantalle Zijderveld overigens geen enkele blaam. “Zelfs de orthopeed en de chirurg die me heeft geopereerd, vonden het volstrekt logisch dat we – gezien mijn klachten en symptomen - eerst aan een peesontsteking dachten en daar het behandelplan ook op hadden aangepast.”

RQM tickets en meer info

Tickets voor de RQM zijn te bestellen via de ticketshop.
Voor meer info: https://www.knzb.nl/rqm
Voor startlijsten per onderdeel: https://livetiming.knzb.nl/RQM2023

(Foto Orange Pictures)