• Para-zwemmen
  • TeamNL Para-zwemmen

Terugblik gelaagde Para-zwemmen Zomertour

13 september 2023

KNZB Logo

Redactie

DSC 7727

Terugblik geslaagde Para-zwemmen Zomertour

De leden van de Paralympische selectie inspireerden de deelnemers die meededen aan de Para-Zomertour. In Amersfoort en Rotterdam werden ‘tips and tricks’ gegeven tijdens het praktijkgedeelte in het zwembad. Na afloop was er een ‘meet and greet’ met de topzwemmers.

De Para-Zomertour was in Amersfoort bedoeld voor mensen met en zonder beperking. Jong en oud. De een leerde de beginselen van de vlinderslag van Florianne, die zelf hoopt op deelname in Parijs op de 100 meter. De ander maakte een sneller keerpunt op aanwijzing van Josh, die dat zelf het beste kon aangeven omdat hij ook in een rolstoel zit. ,,Het doel was om iedereen vrijer te laten bewegen in het water, waarbij je de eventuele beperking zo min mogelijk hierop van invloed was’’, liet initiatiefnemer Kevin de Haan weten.

De dag werd in het zwembad afgesloten met een estafette van gemengde teams. Alleen al van een startblok afduiken die ook bij de Paralympische Spelen wordt gebruikt was voor sommigen al een nieuwe ervaring. Net als het wedstrijdzwemmen zelf in een officieel groot bad met een 50-meterbaan. Op deze zogenaamde langebaan wordt ook in Parijs de strijd met elkaar aangegaan.

In Rotterdam kregen medewerkers van de partners Allianz, Nederlandse Loterij en BeGlobal een clinic aangeboden. Maar er werd ook kennis gemaakt met het zwemmen met een geblindeerd brilletje op. Een ervaring die blinde zwemmers als Rogier Dorsman en Liesette Bruinsma dagelijks meemaken. ,,Het klinkt gek, maar het gaf mij wel het nodige inzicht. Eerlijk gezegd vond ik het best eng’’, blikte Kevin terug.

Bas Takken keek positief terug op beide dagen. ,,De Para-Zomertour was super. Het is mooi dat we vanuit Beglobal de kans hebben gekregen om het initiatief van vorig jaar een vervolg te geven. Het enthousiasme op de woensdag bij de aanwezigen en op de donderdag bij de KNZB-partners was groot. Het is gelukt hen een hele leuke clinic te geven.’’

Na afloop van beide sessies werd uitgebreid met de zwemmers gesproken, gaven ze de nodige handtekeningen onder het genot van een drankje en hapje. Iedere deelnemer kreeg na afloop een feestelijke ‘goody-bag’ mee naar huis.