• Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL Para-zwemmen

Terugblik Rotterdam Qualification Meet

04 december 2023

RQM Kees Jan van Overbeeke

Terugblik Rotterdam Qualification Meet

Aan de lijst genomineerden voor de Olympische Spelen werd tijdens de Rotterdam Qualification Meet niemand toegevoegd. Voor Parijs voldeden Tes Schouten, Kira Toussaint, Maaike de Waard, Arno Kamminga, Kim Busch, Nyls Korstanje, Marrit Steenbergen en Kenzo Simons aan de richttijden op een of meerdere afstanden. De zwemmers kunnen twee erkende wedstrijden zelf aandragen om limieten te zwemmen of doen dat tijdens de Eindhoven Qualification Meet.

Vooral Steenbergen liet zien dat ze sneller was dan een jaar geleden. Op de 200 vrije slag zwom ze bijna een persoonlijk record en op de 100 vrije slag zat ze er een paar tiende boven. Stan Pijnenburg lijkt weer op de weg terug en Maaike de Waard zwom de snelste 50 vlinderslag – niet olympisch - van het jaar. Yara van Kalmthout klopte aan de deur van de 4x200 vrije slag estafette-ploeg net als Toussaint op de 4x100 vrije slag.

Para-zwemmers
Van de Paralympische zwemmers hebben op dit moment Rogier Dorsman, Thomas van Wanrooij, Marc Evers, Olivier van der Voort, Thijs van Hofweegen, Lisa Kruger, Liesette Bruinsma, Chantalle Zijderveld aan de limiet voldaan en zich daarmee genomineerd. Tijdens de RQM kwalificeerden zich, Zijderveld uitgezonderd, buiten het achttal ook Bas Takken, Julian Hendriks (debutant) en Florianne Bultje zich voor het Europees Kampioenschap dat in april op Madeira plaatsvindt.

Voor de Paralympische Spelen bepalen onder andere de slots hoeveel zwemmers er daadwerkelijk mogen deelnemen. Bondscoach Bram Dekker: ,,De RQM is voor de meeste zwemmers van het HPC een goed toernooi geweest. Na de WK hebben we een redelijk korte periode gehad om ons voor te bereiden op Rotterdam. Ondanks dat hebben veel zwemmers alweer hun WK niveau laten zien, dus dat maakt dat we vroeg in het seizoen al hard aan het zwemmen zijn. Het is nu de uitdaging om vanuit dit mooie basisniveau te groeien naar een nog hoger niveau in de rest van het seizoen. We gaan nu doortrainen tot de Kerst, waarbij we nog deelnemen aan de NK korte baan.’’ Dekker was verheugd over Julian Hendriks. ,,Het is extra mooi om te zien dat een debutant het limiet voor de EK heeft gehaald op de 400 vrije slag en zich mag opmaken voor zijn eerste eindtoernooi. Hij traint al een aantal jaar in onze talentselectie die wordt ondersteund door de Johan Cruyff Foundation.’’

Voor uitslagen kijk hier.

Foto: Kees Jan van Overbeeke