• Wedstrijdzwemmen
  • Para-zwemmen
  • TeamNL Wedstrijdzwemmen
  • TeamNL Para-zwemmen

Veel WK-gangers aan de start bij NK langebaan in Amersfoort

04 juni 2023

Arno Kamminga ORANGE PICTURES

Veel WK-gangers aan de start bij NK langebaan in Amersfoort

Vrijwel alle topzwemmers van TeamNL die komende zomer deelnemen aan het WK in Fukuoka, gaan een of meerdere keren van start bij het Nederlands kampioenschap langebaan in Amersfoort. Dit NK – van 8 tot en met 11 juni in zwembad Amerena – is voor de Nederlandse zwemmers tevens de laatste mogelijkheid om zich nog te kwalificeren voor Fukuoka. Enkele dagen na het NK maakt bondscoach Mark Faber de WK-ploeg bekend.

Dat laatste heeft Bram Dekker, bondscoach van TeamNL Para-zwemmen al eerder gedaan. De kwalificatieperiode voor het WK Para-zwemmen in Manchester (31 juli – 6 augustus) werd afgesloten bij de Eindhoven Qualification Meet (EQM) in april. Sindsdien weten Lisa Kruger, Liesette Bruinsma, Florianne Bultje, Chantalle Zijderveld, Rogier Dorsman, Bas Takken en Thomas van Wanrooij dat ze naar Manchester gaan. Zij komen ook allemaal in actie op het NK in de Amerena, tevens al jarenlang de thuisbasis van TeamNL Para-zwemmen.

De Para-zwemmers vliegen zaterdag 15 juli voor een trainingskamp naar het Turkse Belek en op donderdag 27 juli door naar Manchester.

Op weg naar Fukuoka

Dat ook de topzwemmers van de HPC’s uit Amsterdam en Eindhoven vrijwel allemaal acte te présence geven in Amersfoort, is vrij uitzonderlijk. In het verleden namen er altijd wel een paar toppers plaats op het startblok, maar velen lieten het NK geregeld links liggen. “Voor dit jaar en ook op weg naar de Olympische Spelen van Parijs hebben we er bewust voor gekozen om het NK als een belangrijke wedstrijdprikkel op te nemen in onze jaarplanning. Onze zwemmers kunnen hun race-strategie voor het WK testen. Daarnaast kunnen sommigen nog een laatste poging doen om zich te kwalificeren voor Fukuoka of anders wel hun visitekaartje afgeven voor de estafettes”, verklaart bondscoach Mark Faber het belang van het NK en de aanwezigheid van de meeste TeamNL-zwemmers.

Zo zijn onder meer de internationale schoolslag-kanonnen Arno Kamminga (tweevoudig zilveren medaillewinnaar bij de Spelen in Tokio) en Tes Schouten in Amersfoort van de partij, maar bijvoorbeeld ook Marrit Steenbergen, Maaike de Waard, Kenzo Simons en Kim Busch. Dit zestal is inmiddels ook al onder een of meer Olympische limieten voor Parijs gedoken.

Na het NK in Amersfoort doet TeamNL ook nog mee aan de bekende Sette Colli-wedstrijden in Rome (23-25 juni) alvorens de ploeg op zondag 2 juli vertrekt voor een trainingskamp in Hódmezővásárhely (Hongarije). Van daaruit reist het gezelschap op zaterdag 15 juli door naar Fukuoka waar het WK voor de wedstrijdzwemmers zondag 23 juli begint.

Volg het NK zwemmen in Amersfoort live via:

Livetiming: https://livetiming.knzb.nl/NKlb2023/

Livestream: https://www.youtube.com/zwemsporttv

Foto boven: Arno Kamminga (archieffoto Orange Pictures)

Voor de Para-zwemmers is het NK in de Amerena een thuiswedstrijd.