• Waterpolo
  • TeamNL Waterpolo
  • EK waterpolo

Waterpolovrouwen Europees Kampioen na sensationele finale tegen Spanje (8-7)

14 januari 2024

Waterpolodames Europees Kampioen BSR AGENCY

Waterpolovrouwen Europees Kampioen na sensationele finale tegen Spanje (8-7)

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn in Eindhoven Europees kampioen geworden. In een reprise van de WK-finale van afgelopen zomer werd Spanje in een vol Pieter van den Hoogenband zwemstadion met 8-7 verslagen.

Bondscoach Evangelos Doudesis geboot zichtbaar van het feestgedruis dat na het laatste fluitsignaal ontstond. ,,Het was sensatie in een mooie finale tussen de twee beste teams van de wereld. Het was een ‘All Star Game’.’’, blikte de winnende coach terug.

Beide teams waren, zoals verwacht, aan elkaar gewaagd. In de eerste periode was de Spaanse keepster Martina Terre Marti een flinke ‘sta in de weg’ voor de Nederlandse aanvallers. Spanje leidde halverwege met 2-0, maar twee minuten voor tijd schoot Simone van de Kraats een strafworp raak. ,,Je weet dat het dicht bij elkaar blijft. Ik vond de wedstrijd vergelijkbaar met de WK-wedstrijd tegen Spanje in de poulefase’’, aldus de maakster van de 2-1.

Een ontketende Laura Aarts keerde in de tweede periode de ene na de andere Spaanse doelpoging. Het gaf het team, mede door het meelevende publiek, duidelijk vleugels. Vanaf de midvoorpositie maakte Kitty Lynn Joustra gelijk (2-2). Even later tikte ze de 3-2 binnen. Sabrina van der Sloot schoot een man meer binnen (4-3). Vivian Sevenich bracht de 5-3 op het scorebord met een schot uit de tweede lijn.

Spanje toonde in de derde kwart veerkracht en kwam terug tot 5-5. Via de binnenkant van de paal vloog de 6-5 van Lieke Rogge binnen. In het laatste kwart maakte Van der Sloot met een heuse ‘panna’ 7-6. Twee minuten voor tijd kwam Spanje met een speelster meer langszij. Zes seconden voor tijd schoot Bente Rogge de winnende treffer binnen. ,,Het was echt bizar. Tijdens de time-out zwom ik al naar de kant voor een wissel. Eva zei dat ik moest blijven liggen, dus ik kon niets anders doen dan knallen op doel. Geweldig’’, jubelde de matchwinner. Zus Lieke vond het allemaal ‘fantastisch’. ,,Je hoort de aanmoedigingen van de tribune en voelt dat iedereen achter je staat. Ik heb genoten.’’

Nederland - Spanje 8-7 (1-2, 4-1, 1-2, 2-2)
Doelpunten Nederland: Kitty Lynn Joustra 2, Sabrina van der Sloot 2, Simone van de Kraats 1, Vivian Sevenich 1, Lieke Rogge 1, Bente Rogge 1.