Weertman, Kromowidjojo en Heemskerk Lid van Verdienste KNZB

12 mei 2022

Femke Heemskerk, Ferry Weertman en Ranomi Kromowidjojo zijn benoemd tot Lid van Verdienste van de KNZB. De bijbehorende onderscheiding werd hen woensdag namens het KNZB-bestuur uitgereikt door Ronald van Ombergen tijdens een speciale afscheidsavond die de zwembond in Eindhoven voor de drie toppers had georganiseerd.

Femke, Ferry en Ranomi hebben de afgelopen maanden één voor één hun afscheid van de topsport aangekondigd. Na een lange, mooie carrière en een goed gevulde prijzenkast, beginnen de olympische kampioenen aan hun ‘tweede leven’.

Reden voor de KNZB om hen nog één keer goed in het zonnetje te zetten, in de aanwezigheid van familie, vrienden, oud-ploeggenoten, ex-trainers, sponsors, mediavertegenwoordigers en vele anderen die een steentje hebben bijgedragen aan hun topsportcarrière.

Het drietal werd door verschillende sprekers lof toegezwaaid, onder meer door André Cats, directeur topsport van NOC*NSF die hen namens TeamNL een fraai beeldje overhandigde. Cats – tot voor kort technisch directeur van de KNZB - werd daarna zelf verrast door KNZB-directeur Aschwin Lankwarden die hem middels de ‘gouden speld’ bedankte voor zijn grote verdiensten voor de zwemsport door de jaren heen.

Ook werd er in het Van der Valk Hotel afscheid genomen van een achttal andere zwemmers die de afgelopen periode zijn gestopt met topsport. Esmee Vermeulen, Kyle Stolk, Maud van der Meer, Joeri Verlinden, Tamara van Vliet, Tim van Duuren, Chantalle Zijderveld en Querijn Hensen kregen zowel van de KNZB als van TeamNL een aandenken aan hun topsportcarrière.

Extra speciaal was het dat zij werden uitgezwaaid door (een deel van) de zwemploegen voor het komende WK in Boedapest en het WK Para-zwemmen in Madeira.

Tussen alle mooie afscheidswoorden en –cadeaus door kregen Arno Kamminga (o.a. tweevoudig winnaar van een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Tokio) en Rogier Dorsman (drie keer goud op de Paralympische Spelen) uit handen van KNZB-bestuurslid Mathilde Vink de KNZB-prestatieprijs 2021 uitgereikt.

(Foto: OrangePicturesNL / René Nijhuis)