• Pool of Support
  • Partners

Op de koffie bij de dames van Hellebrekers

Cover nieuws Hellebrekers

Om een beter beeld te krijgen van de bedrijven die deelnemen aan de Pool of Support zocht ik naar juist die medewerkers die ook “iets met water” hebben. Toen ik die vraag neerlegde bij commercieel manager Marcel van den Berg was het eerste wat hij zei: “Dan moet je de meiden van het secretariaat interviewen, die zwemmen regelmatig!”. Zo’n voorzet sla je natuurlijk niet zomaar af en dus ging ik op een maandagmorgen op de koffie bij de drie secretaresses van Hellebrekers. Wat volgde was een leuk en openhartig gesprek over loyaliteit, hart voor de zaak, het DNA van een Hellebreker en het verlangen naar het personeelsfeest ter ere van het 50-jarig bestaansjubileum van dit jaar.

Je ziet wel eens binnen een bedrijf in het kader van vitaliteit een fietsclubje, hardloop- of wandelgroep. Als ik het goed begrepen heb vormen jullie drie de basis van de Hellebrekers zwemclub. Hebben jullie al iets opgezet?

Willeke: Nee, zover is het nog niet maar we zwemmen alle drie wel graag. Soms ga ik alleen, soms met z’n tweeën (wijst naar Marleen). We komen ook wel eens collega’s tegen in zwembad De Brake in Nunspeet, maar een echte zwemclub is er nog niet van gekomen. Het nieuwe zwembad dat Hellebrekers aan het bouwen is in deze gemeente moet over een jaar klaar zijn. Misschien is dat het moment om zoiets te gaan doen.

Een nieuw zwembad in eigen vestigingsplaats, dat moet een eyecatcher worden denk ik?

Elsbeth: Onze collega Maarten Keuten die is gepromoveerd aan de Technische Universiteit in Delft op zijn onderzoek naar alternatieve waterbehandeling voor zwembaden wil een zwembad zonder chloor dichtbij huis uittesten. Nunspeet krijgt een wereldprimeur een chloorvrij binnenzwembad.

Als het af is schijnt er ook een korting voor medewerkers van Hellebrekers te komen, dus dan kunnen we onze zwemgroep wie weet nog verder uitbreiden.

Marleen: Nu gaat ook iedereen op verschillende tijden. Er zijn collega’s die het liefst in de ochtend banen zwemmen, vlak voordat ze naar hun werk gaan maar wij gaan altijd in de avond. Dat is makkelijker te combineren met de kinderen.

Laten we eerst eens even kennismaken. Introduceer jezelf eens alsjeblieft.

Willeke: Mijn naam is Willeke van de Kolk, 35 jaar oud. Ben getrouwd en heb 3 zoontjes van 8 en 6 jaar en de jongste is 9 maanden. Twaalf jaar geleden ben ik begonnen als directiesecretaresse van directeur Eddy Vlijm maar sinds kort ben ik intern overgestapt naar Marketing en Communicatie. Daar werk ik drie dagen in de week en vind dat heel erg leuk om te doen. In deze functie heb ik veel meer feeling bij de projecten. Ik interview projectleiders, collega’s voor onze interne blog of ben aanwezig bij een fotoshoot op de bouwlocatie. Onze projecten zijn enorm divers en de techniek achter bijvoorbeeld een zwembad is heel interessant.

Marleen: Ik ben Marleen Kroondijk, ook 35 jaar oud. Ben getrouwd en heb 2 zoontjes van 3,5 en 1,5 jaar oud. Dit wordt alweer mijn 16e jaar bij Hellebrekers. Ik werk al lange tijd als secretaresse maar doe ook veel op het gebied van de Personeelsvereniging. Tien jaar geleden bestonden we bijvoorbeeld 40 jaar en toen zijn we met alle collega’s en de partners (ongeveer 250 mensen) twee dagen naar Amsterdam geweest. Dat was ontzettend leuk maar wel een hele organisatie. We zijn ook met een hele grote groep naar Winterberg gegaan om te skiën een paar jaar geleden. Zo proberen we te zorgen voor verbinding en tevredenheid op menselijk vlak. Je leert elkaar toch anders kennen en het draagt bij aan teambuilding binnen het bedrijf. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kerstborrels, sinterklaasfeestjes voor de kinderen van het personeel, enz. Hellebrekers doet veel voor haar mensen en dat zorgt tegelijkertijd ook voor veel loyaliteit.

Volgend jaar organiseren we een groot feest ter ere van het 50-jarig jubileum en gaan we met bijna 500 man een knalfeest houden. We zijn de afgelopen tien jaar verdubbeld in het aantal werknemers, zo’n feest vraagt dus de nodige organisatie.

Elsbeth: Ik ben Elsbeth van de Kamp, 30 jaar oud. Getrouwd met Stijn, ook werkzaam bij Hellebrekers. Samen hebben we twee zoontjes van 3 en 6 jaar. In 2009 hier begonnen ter vervanging voor een zwangerschapsverlof en inmiddels alweer 12 jaar werkzaam als secretaresse en ik doe daarbij ook receptiewerkzaamheden. Ik ondersteun Willeke en Marleenwaar nodig, omdat we alle drie parttime werken vullen we elkaar goed aan.

Jullie hebben met z’n drieën zeven zoontjes. Jullie kunnen wel een waterpoloteam opstarten!

Willeke: hahaha, zo hadden we het nog niet bekeken maar ik sluit niet uit dat er misschien ooit zoiets van gaat komen. Pietertjes in de dop.

Of ze gaan later met elkaar samenwerken in de techniek bij Hellebrekers?

Elsbeth: Dat kan ook, hahaha. We hebben een enorm tekort aan technische mensen dus wie weet. Laatst ging iemand met pensioen en was van plan te stoppen maar we hebben toch een beroep op hem gedaan om halve dagen door te werken. De man had zoveel kennis. Het zou zonde zijn om dat te verliezen.

Hoe zouden jullie Hellebrekers omschrijven?

Marleen: een familiebedrijf waar hard werken en gezelligheid centraal staat.

Willeke: we worden vaak omschreven als “warm nest”. Je voelt je al snel een “Hellebreker”.

Hoe ziet een “Hellebreker” er volgens jullie uit dan?

Elsbeth: Een no-nonsense figuur die hard werkt en met beide benen op de grond staat.

Marleen: Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Hoe zit het met de verhouding mannen-vrouwen binnen het bedrijf?

Willeke: die is slecht verdeeld. De mannen voeren de boventoon met 95% maar dat is voor een technisch bedrijf ook niet zo gek.

Elsbeth: we hebben laatst wel versterking gekregen van een technische vrouw uit Syrië, leuk om te zien dat zoiets kan en past in de praktijk.

Marleen: we hebben momenteel 15 vrouwen in dienst van de 250 collega’s. Voornamelijk op de faciliterende afdelingen.

Wat doet Hellebrekers nog meer naast het bouwen van zwembaden?

Marleen: In Haaksbergen hebben we een vestiging die gespecialiseerd is in beton en cement. Daarnaast hebben we diverse servicepunten door heel Nederland en we hebben hier in Nunspeet ook de afdeling industriële automatisering. Meer de software-, en productiekant en ook de waterzuivering van rioleringen en waterschappen is een belangrijk onderdeel. We werken ook veel voor verschillende gemeenten in Nederland en België.

Willeke: we hebben werknemers die van maandagochtend tot en met donderdagavond op een project in België zitten en daar dan ook blijven slapen dat heeft best wel impact op hun sociale leven.

Elsbeth: Sommige collega’s werken ook op prachtige jachten. Hierop realiseren wij zwembaden en whirlpools. Als er dan een storing is worden ze ingevlogen om de boel op te lossen. Dat moet snel opgelost worden. Het is al met al heel divers.

Als ik het zo hoor dan werkt de gemiddelde Hellebreker hier vrij lang. Is er veel loyaliteit?

Elsbeth: dat klopt wel. Het is vaak zo dat mensen heel trouw zijn of binnen een jaar al weg zijn omdat het niet past. Er zit weinig tussenin.

Willeke: Het klopt dat er veel loyaliteit is. Hellebrekers is een goede werkgever voor haar mensen maar er wordt ook wel wat teruggevraagd van iedereen. Dat zit hem enerzijds in hard werken en het talent wat je meebrengt maar anderzijds moet je ook bereid zijn om samen te werken en je eigen administratie op orde te hebben.

Is het een pré als je iets met water hebt als je hier komt werken?

Willeke: Het is wel handig maar niet noodzakelijk. Het technische aspect natuurlijk wel, dat is een voorwaarde bij de mannen in de buitendienst.
De waterbehandeling van de musical “Soldaat van Oranje” hebben we jarenlang begeleidt. De golven, het zwembad en het regengordijn in die show hebben we hier bedacht. Dat is toch meer de technische kant die dan belangrijk is dan dat je zozeer iets met water moet hebben.

Marleen: Ik kan me nog herinneren dat ik jaren geleden de telefoon opnam en dat er een producent van Soldaat van Oranje belde en vroeg: “we zoeken een bedrijf die de Noordzee kan namaken”. Dit zijn hele leuke en bijzondere projecten om te realiseren.

Elsbeth: We doen natuurlijk ook veel meer dan alleen maar zwembaden bouwen. We realiseren de elektrotechniek en luchtbehandeling in sporthallen, bedrijfspanden, theaters, scholen en noem maar op. Bij Ajax Amsterdam hebben we een servicecontract, de dieren in Artis zwemmen in “Hellebrekers-water” en de processen bij Unilever worden geoptimaliseerd door Hellebrekers. Dat zijn toch bijzondere dingen.

Hellebrekers gaat verhuizen. Wordt het te klein?

Marleen: Klopt. We hebben drie panden naast elkaar maar ieder hoekje is nu bezet. In de zomer gaan we over naar “Wieling 4” vlakbij de snelweg en dan krijgen we één groot gebouw en wordt alles weer nieuw ingericht. Leuk vooruitzicht!

Willeke: De werkplaats is dan ook inpandig zodat collega’s op kantoor snel kunnen schakelen met collega’s in de productie. Het wordt praktischer ingedeeld en er komen meer “flex-plekken”. De manier van werken wordt ook anders. Mede door corona hebben we gezien dat vanuit kantoor werken niet persé noodzakelijk is.

En het nieuwe zwembad in Nunspeet?

Elsbeth: Dat ligt straks op loopafstand van het nieuwe pand. We kunnen straks zwemmen en twee minuten later kan je op kantoor aan de slag zijn. Niemand heeft straks een excuus meer om niet te gaan zwemmen.

Willeke: “Zwemclub de Hellebreker” gaat er misschien dan toch van komen!

Naam

Please enter your full name.

Please enter your email so we can get in touch.

Please enter your comments.