• Para-zwemmen
  • TeamNL Para-zwemmen
  • Para-zwemmer van de maand

Para-zwemmer van de maand! Lisa Kruger

22 februari 2023

KNZB Logo

Redactie

Lisa

Lisa Kruger begon op haar elfde met wedstrijdzwemmen bij de Woelwaters in Harderwijk. Volgend jaar zomer wil ze op haar derde Paralympische Spelen meerdere medailles halen, waarvan er minimaal één van goud is. Dat deed ze eerder in Rio de Janeiro op de 100 schoolslag (SB9). Maar ook op de 100 vrije slag heeft Lisa een duidelijk doel voor ogen. ,,Ik wil als eerste Europeaan onder de magische grens van één minuut zwemmen op de 100 vrije slag langbaan in de S10-klasse. Het lukte me al afgelopen december op de kortebaan, dus nu nog in het 50-meterbad.’’

Handicapclassificering S10. Wat houdt dat in de praktijk in?
,,Ik was zes jaar toen ik mijn pols brak. Tot aan de groeispurt was er niets aan de hand, maar op dat moment bleek dat de groeischijf beschadigd was. Het gevolg is een scheefgroei waardoor er geen mobiliteit in het gewricht zit. Mede daardoor heb ik in mijn vingers en onderarm tachtig procent minder kracht. Bovendien is mijn linkerarm iets korter dan mijn rechterarm.’’

Naast het vele zwemmen wist Lisa drie jaar geleden haar VWO-opleiding af te ronden. ,,Ik had het voornemen na Tokio naar de universiteit te gaan om geneeskunde te gaan studeren. Iedereen weet dat het anders liep en een tussenjaar werden er twee’’, vertelt Lisa na haar training in het Amersfoortse sportcomplex Amerena, de thuishaven van de Paralympische selectie. ,,Ik ben nu van plan na Parijs weer de schoolbanken in te gaan en te kijken hoe lang ik het kan combineren met het intensieve trainingsprogramma.’’

Veranderingen
Terwijl wij in gesprek zijn met Lisa, doet zij een opmerkelijke uitspraak. Ze heeft namelijk een hekel aan duursporten en een hekel aan sport kijken. ,,Dat klinkt misschien raar, maar ik leef eigenlijk binnen het zwemmen op de trainingskampen en wedstrijden. Ik snap goed dat trainingen hiervoor nodig zijn, dus uiteraard skip ik die niet. Ik ga goed op veranderingen, dus elke dag hetzelfde doen is eigenlijk niets voor mij.’’ Maar waarom dan toch het zwemmen vroegen wij ons af? Voor mij geeft ‘langdurig’ zwemmen energie. Daardoor houd ik het lang vol en dat is niet onbelangrijk. En nee, ik ga niet in het openwater liggen. Dat heb ik een keer gedaan bij een wedstrijd in de Gaasperplas. Toen was de afstand zeven kilometer, en dat was meer dan genoeg.’’

Binnen de trainingsgroep vindt Lisa zichzelf niet echt een teamplayer. Toch vindt ze het leuk om anderen te helpen. ,,Inmiddels ben ik voor jongere meiden in mijn klasse wel een beetje een voorbeeld. Juist daarom vind ik het belangrijk om te vragen hoe hun race ging. Zeker als je ziet dat ze zich niet zo fijn voelen. Eigenlijk doe ik dat altijd bij iedereen. Met een peptalk vrolijk je de boel weer op.’’

"Als ik met mijn verhaal mensen kan inspireren om Parasport te volgen, dan zou ik dat geweldig vinden."

Oprecht blij
Een andere waarde die Lisa belangrijk vindt is sportiviteit. ,,Volgens mij willen we allemaal harder kunnen zwemmen. Soms hebben we elkaar daarvoor nodig. Ik feliciteer daarom iedereen na een goede race en ben dan ook oprecht blij voor ze. Vooral als ze van mij gewonnen hebben. Dat respect zie ik als erg belangrijk, omdat hun prestatie op die dag meewerkt aan de progressie in mijn klasse en uiteindelijk motiveert om nog harder te gaan.’’

Is het dan meer dat je jezelf als rolmodel ziet? ,,Nee, niet per se. Dat is denk ik meer omdat ik mijn handicap niet zwaar genoeg vind om te spreken voor mensen met zwaardere beperkingen. Die hebben het op veel aspecten lastiger dan ik. Wat ik wel belangrijk vind is het streven naar meer gelijkheid voor Para-sport ten opzichte van reguliere sport. Als ik met mijn verhaal mensen kan inspireren om Para-sport te volgen, dan zou ik dat geweldig vinden.’’

Introvert
Het is haar eigen houding waarmee Lisa zichzelf vaak verrast. ,,Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n empathisch persoon. Zo weet ik in mijn dagelijks leven vaak niet hoe ik moet omgaan met emoties van mezelf en van anderen. Ik ben ook meer introvert. En toch vind ik het binnen het zwemmen makkelijker om met anderen te ‘connecten’.’’

Het wereldkampioenschap, dat dit jaar plaatsvindt in Manchester, is het toernooi waar Lisa naar uitkijkt. ,,Ik hoop namelijk nu eindelijk de stappen te kunnen gaan zetten in mijn races waar ik al een langere tijd aan werk. Mijn tijden in de races staan de laatste jaren een beetje stil, en dat terwijl ik op alle aspecten van top-zwemmen beter ben geworden. Ik hoop dus dat het deze WK eindelijk allemaal samenvalt. De eerste stap was op de ONK korte baan in december al gezet. Daar zwom ik ineens weer grote persoonlijke records. Dat moet ik dus door gaan zetten op de lange baan.’’

Meeleven
Tot slot is Lisa de beheerder van het social media-account ‘parazwemmen’. Daarvoor is ze zeker te porren. ,,Ik vind dat leuk om te doen. En dan meer met Insta dan via TikTok. Het is belangrijk naar buiten te brengen wat we doen in de stories die we plaatsen. Je merkt dat mensen dat leuk vinden en met ons meeleven. Zo creëren we een grote groep volgers die we meenemen naar Parijs.’’

Meest belangrijke resultaten:

Paralympische Spelen:
Tokio 2020: Zilver 100 schoolslag (SB9). Brons 100 vrije slag (S10), 100 rugslag (S10) en 200 wisselslag (SM10). Rio de Janeiro 2016: Goud 100 schoolslag (SB9).

Wereldkampioenschappen:
Madeira 2022: Goud 100 schoolslag (SB9), 100 vlinderslag (S10), 200 wisselslag (SM10). Brons 100 vrije slag (S10), 4x100 wisselslag (34pnt). Londen 2019: Goud 100 rugslag (S10). Zilver 200 wisselslag (SM10) 100 schoolslag (SB9). Brons 100 vrije slag (S10).

Europese kampioenschappen:
Dublin 2018: Goud 100 vlinderslag (S10), 200 wisselslag (SM10). Zilver 100 rugslag (S10), 100 schoolslag (SB9).

Afbeelding 20230208 184635 c1ccc3d5

Lisa Kruger

Geboren op: 4 september 2000
Geboren in: Harderwijk
Clubs: Woelwaters, AZ&PC, ZPC Amersfoort, De Dolfijn